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Mr. T« Re Allen, Supervisor
Income Tax Unit -
Department of Revenue
Jefferson City, Missourl

Dear Sir:

We have recelved your request for an opinion of this department,
which request is as follows:

"I am in receipt of the following letter from
Mr, J, H. Cunningham, Jr., Attorney for the
City of Ladue, S5t. Louls County, Mlissouri,
which I quote herewith:

"i1The City of Ladue, an incorporated city of
the fourth class, has not been receiving all
of the intangible tax revenue to which it
feels it is entitled. This has resulted in
part from the practices followed by taxpayers
who reside in Ladue but list on thelir ine-
tangible tax returns an address in the City
of St. Louls which is their business address.

"t1In investigating this matter the following
sltuations have presented themselves, to-wit:
There are & number of cases where a trust
exlsts under the terms of a written instrument
(either a will or a revocable or irrevocable
living trust indenture) with legal title to
intangibles vested in two Trustees, one an
individual residing in Ladue, and the other

& bank or trust company located in the City

of St. Louls. In other cases the sole Trustee
is a St., Louls bank or trust company., The
beneficiaries of the trust in each of the
cases referred to are residents of the City
of Ladue, but the trust assets are kept In

the bank in St., Louils.

"1ye are engaged in friendly discussions
with the City of 8t. Louls relative to which
city is entlitled to receive the intangible
tax monies on such trusts (1) where the
beneficlary resides in Ladue and one of two
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co=trustees resides in Ladue but the other
co=-trustee resides in the City of St. Louls;
and (2) where the beneficiary resides in
the City of Ladue and the sole Trustee is

a St. Louls bank or trust company. Accord-
ingly we respectfully request that you
obtain an opinion from the Attorney General
covering these two questions.!

"The question herein involved is in respect
-to the distribution of intangible taxes to
the political subdivisions of this State
and involves intangible instruments handled
by banks or trust companies., I believe the
questions involved are set out in the last
paragraph of the above quoted letter.

"Will you kindly let me have an opinion with
respect to the proper political subdivision

to Ihigh such collections should be distri-

buted.

The intangible personal property tax law is found in Laws of
1945, at page 1914. Provisions of the law relevant in answering
the questions propounded are as follows:

"The taxable situs of intangible personal
property for the purpose of this act shall,
for residents of Missouri, be the residence
of the owner thereof. If any law shall
provide for the payment of the intangible
property tax at its source the taxable
sltus shall be the location of the business
owning or administering the intangible
property., # # #" Section 1(D).

"Intangible personal property shall be
deemed to have a taxable sltus in this
state for the purpose of belng subject to
a property tax for the year 1947 and each
succeeding year, where, at any time during
the calendar year preceding the year for
which the property is subject to sald tax,
the legal title thereto is owned by a
person domiciled in this state, or by a
domestic corporation, or where sald ine
tangible property acquires a business situs
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in this State when the legal title thereto
is owned by & person not domiciled in this
state, or by a foreign corporation. In

all cases where both the persons holding

or owning the legal title and the equitable
title or beneficial interest in the same
property are domiciled in this state, only
the holder of the legal title shall be
liable for such tax, # = #" Section 6.

"The Director of Revenue shall annually, on
or before the 15th day of September, return
the amount or intangible taxes collected,
less two per cent (2%) thereof, which shall
be retained by the State for collection,

to the county treasury of the county in
whlch the particular taxpayers are domiciled
or in which the intangible personal property
which was the subject of the tax had its
business situs, = = #" Section 1i.

We shall first direct our attention to the distribution of the
tax in the second situation presented in your request, to-wit, where
the beneficiary resides in the City of Ladue and the sole trustee
is a 8t. Louls bank or trust company. Under section 6 of the act,
quoted above, the trustee 1s the person liable for the tax in such
sltuation, inasmuch as both the holders of the legal and equitable
titles are domiciled in this state, Sectlon 1l requires that the
tax collected be distributed "to the county treasury of the count
in which the particular texpayers are domiciled." Inasmuch as
Trustee is the taxpayer in such situation, éKaE provision would
appear to govern the handling by the state of the tax in such
situation. Does the provision of section 1(D), fixing the situs
of the property for the purpose of such tax at the domiclil of the
"owner" thereof affect this conclusion?

~We find no cases in Missouri dealing with the gquestion of who
is, for the purposes of taxation, the "owner" of tangible or intangible
personal property held in trust. “where the situs of trust property
and the domicile of the trustee and cestul are in the same state, it
is purely a question of legislative discretion whether taxes levied
on the proportg are agsessed to one or the other." 2 Bogert on
Truste, Sec. 203, p. 845. The legislature has in this act made the
trustee the person liable for the tax. The trustee, in the absence
of provision to the contrary, would, according to the majority view
in such matters, have been the person responsible for the return
and tax, "@Generally, in the absence of statutory provision to the
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contrary, and sometimes with statutory sanction or command, it is
held, as againgt contentions that the personal property held in
trust is taxable in another place in the state, that such property
is taxable only at the place or reslidence or domicil of the .
trustees in the state." Annotation, 129 A.L.R. 273. Such being
the rule, we feel that, in view of the absence of any indication
that the word "owner" 1is used other than in the sense usually
applied in determining the situs of intangibles held in trust,
the proceeds of such tax should be transmitted to the treasury
of the county in which the domieil of the trustee is situated,
without regard teo the residence of the beneficiaries.

As for the first question, in view of the foregoing, the resi-
dence of the beneflciaries is immaterial, Distribution of the pro-
ceeds of the tex ls made in accordance with the domieil of the
trustees. This department, in an opinion dated October 29, 1946,
and addressed to Mr. M. E. Morris, Director of Revenue, held that
- "joint owners of intanglble personal property subject to the tax
imposed under the provisions of H.C.S.H.B. No. 868 (Lews of 1945,
Pe 1914) of the 63rd Genoral Assembly should make return of such
intangible personal property for purposes of taxation."

In an annotation found in 129 A,L.R. 290, the following is
stated: "In a majority of cases considering the question, some-
timms as the result of statutory persuasion, the rule calls for
a proportional taxation of the personal property of & trust or an
estate at the residence of each trustee, exescutor or administrator
(in jurisdictions where the personal property of a trust estate
is taxed at residence of the filduclary), depending on the number
of such fiducilaries, without regard to the place where the property
is situated.”

As sot out above, under section 1l of the act in question,
the proceeds of the tax go to the treasury of the county "in which
the particular taxpayers ere domiciled.” Such being the situation,
we feel that in the instance presented, the proceeds of the tax
should be equally divided, one-half to go to the treasury of
the City of St. Louls, and one~half to the treasury of £t. Louls
County, in which the City of Ladue 1s located.

€

CUNCLUSION,

Therefore, this department 1s of the opinion that where the
beneficlary of a trust resides in the City of Ladue, in 5%, Louls
County, and the sole trustee of the trust estate is & bank or trust
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company located in the City of 2t. Louis, the proceeds of the

tax upon the intangible perasonal property of such trust should

be transmitted by the Director of Revenue to the treasury of the
City of St. Louis, as the domicll of the taxpayer, and that where
the beneflcliary of & trust resides in the City of Ladue, and one
of two co-trustees resides in the City of Ladue and the other co-
trustee resides in the City of S5t. Louis, the proceeds of such
tax should be equally divided and one-=half transmlitted to the
treasury of the County of 8t. Louis and one-nalf to the treasury
of the City of S8t. Louis. 3

Respectfully submitted,

ROBERT R, WELBORN
APPROVED: Agsistant Attorney General

J. B, TAYLOR
Attorney General
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