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Hem. Paul .Boone , 
Prosecu~ing Attorney , Ozark County, 
Gainesyille, I·!issour1 . 

Dear Sir: 

·This ,will acknowledge receipt of your letter of December 
9th, ' l948, in which you requ~st an opinion ot this depart- · 
ment . Your letter, omitting caption and signature, is ~s 
follows; 

"I desire your opinion as to whether or not 
a County · Assessor may also hold the position 
of Deputy Collector or Clerk in the Collector's 
office, when the duties require him to actually 
collect taxes, issue receipts, n~ke out appor­
t i onments end otherWise attend to the office · 
of Collectqr. " 

I ., 

· Under the provisi9ns of the Constitution of Missouri , 
adopted in 1945, 'there are only two clauses therein which re­
late to th~ \olding of two offices b. the same person. One 
of t~~se is 3ectLcn 9 ot ftrticle 7 of the Con~titution which 
provides as follo~s: 

"No person holding an of; ice of profit under 
the United States shall hold any office or 
profit in this State , members of the organized 
militia or of the reserve corps excepted." 

It is, of course, readily apparent that the above consti~ut­
ional proTision would not apply to two persons boldine two 
county offices. 

. The other constitutional provision referring to t he ques­
tion or one person holding aore than one· office is Section 12, 
Article J of the Constitution of ~1issouri , 1945, and pertains 
only to t 1e members of the State Legislature . Under this pro­
vision, a member thereof will f'ori"eit his office therein if he 
accepts any lucra~ive office or e~plo~ent under the United 
States , State of t.rissouri or any municipality thereof. HowTer ,· 
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as in the case 'of the other constitutional provision set out 
l1ere1n, this provision will not affect t he instant question. 

We have searchea tha statutes of the State of Missouri 
but we fail to find a: y statutory provisions which will aid 
us in the solution of your problem. ' Therefore, ~e must turn 
to the decisions of the courts of t hi s State in order to 
f iad an answer to the question. The settled rule of t he com­
mon law seems to be that one person can not hold two incom­
pat i ble offices at ·the ·. saJDe time. In · the case of State ex 
rel McAllister va D~nn, 209 s.w. 110, 277 Mo. Je, the Supreme 
Court of Missouri said: 

"It is elementary law that one can not hol~ 
two offices, the duties of which are incom­
patible." 

Also see ~tate ax rel· Gragg va Barrett et al, ~oO s.w. (2), 
(Mo. Sup~. In the McAlliste~ case, aupra, a deputy collector 
was also serving as Treasurer of the County and it was held 
that the two offices \-tere incompatible. riowever, it does not 
seem that. t he courts of this St ate have ever passed on the 
incompatibility of the two specific offices mentioned in your 
opinion request. Consequently• we mus~ exami ne br~efly the 
duties of each office in order to arrive at a conclusion. 

A County Assessor is charged with the duty of as~ssing 
all . the property, both real and personal• in the COunty ror 
the purpose of determining the amount of 'taxes due. He also mu& 
sit on the Board of Equalization and the Board ot Appeals both 
ot which review the assessment of. prop&rty made by the Assessor, 
Howeyer, -che assessor has no duties to perf<? rm respecti~g the 
collection of taxes nor. has he any other duties. which woUld be 
incompatible with the office of County Collector,· 

The County Collector is charged with the collection of all 
county taxes after t hey have been assessed by the Assessor and 
passed on by the Board of Equalization ~nd Board of Appeal•• He 

has ·no discretionary powers along this line and must collect 
the amount of taxes on the books as delivered to him by the 
County Clerk. Therefore we find thQt he has no duties which 
would be incompatible ;!th those of the County Assessor. Conse­
quently this department concludes that one individual can hold 
the office of County Assessor and also· serve as Deputy County 
Collector. 

CONCLUSIOi~ . 

It is thez:oef'ore t he opinion of t his department that thtt 
.offices of County Assessor and County Collector are not in 
compatible ~nd thus· one person can act both as County Assessor 
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and also serve as Deputy County Collec t or • 

. , 

APPROVLD : 

J . ~ . rAYLuit , 
Attorney General . 
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