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Any property owned by a city is exempt from 
taxation under the authority of the Consti­
tution and under Section 10.942.4 Mo. R.S.A. 

January 7, 1949 

Mr. R. M. Gifford 
Prosecuting Attorney 
Milan, Missouri 

Fl LED 
~~ 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of December, 
1948, in which you request an opinion of this department . Said 
letter , omitting caption and signature, is as follows: 

"The City of Greene City, Sullivan County, 
Missouri, a city of the fourth class, has 
title to a business building in that city 
on which they have executed a lease for a 
term of fifty years to the King-Walker­
Custer Post No. 365 to be used as a meet­
ing place for its members. This lease in­
cludes both stories of the building and 
recites a payment for rental of One Dollar 
per year . 

Now the Legion has entered into an agreement 
whereby they have leased a part of the second 
floor to individuals for living purposes and 
office space in one instance. They , of course, 
are receiving compensation for this space but 
none of it, except the recited one dollar, 
goes to the use of the City . 

The question arises whether under such agree­
ment and arrangement such building can be as­
sessed for tax purposes . 

Your opinion will be appreciated." 

From the facts stated above it appears that we have a sit­
uation where municipal ly owned property, which is not being used 
for municipal purposes, is leased to a patriotic but non- charit­
able organization . 

All property owned by a city is, under Sect i on 6 of Article 
10 of the Constitut i on of Missouri, exempted from taxation. Said 
provision is as follows: 
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"Section 6 . All property, real and personal 
of the state, counties and other political 
subdivisions, and non-profit cemeteries, 
shall be exempt from taxation; and all prop­
erty, real and personal, not held for pri­
vate or corporate profit and used exclusively 
for religious worship, for schools and col­
leges, for purposes purely charitable, or for 
agricultural and horticultural societies may 
be exempted from taxation by general law. All 
laws exempting from taxation property other 
than the property enumerated in this article, 
shall be void ." 

It will be noted that "cities" or "municipal corporations" 
are not specifically named in the above const itutional provision; 
however, the courts have held that cities and municipal corpor­
ations are political subdivisions of the state, which are spec­
ifically mentioned in the aforesaid provision. In the case of 
State ex rel Spencer vs Anderson, 101 S.W. (2) 530, the St. Louis 
Court of Appeals made the following statement: 

"A municipal corporation, on the other hand, is 
but a creature or political subdivision of the 
state, possessing only such powers as are con­
ferred upon it by express or implied provisions 
of law, and with any reasonable doubt as to 
whether it has a given power resolved against 
it. State ex rel City of Blue Springs vs McWil­
liams, 335 Mo. 816, 74 S.W. (2) 363; State ex rel 
City of Hannibal vs Smith, 335 Mo . 825~ 74 S.W. (2) 
367; Taylor vs Dimmitt, 336 Mo. 330, 7~ S.W. (2) 
841, 98 A.L.R. 995." 

Pursuant to the above authority, the Legislature, in 1945, 
passed a statute which is known as Section 10942.4 Mo •• R.S.A. 
exempting city owned property from taxation, which statute 
provides as follows: 

"The following subjects shall be exempt from 
taxation· for state, county or local purposes: 
First, lands and other property belonging to 
this state; Second, lands and other property 
belonging to any city, county or other polit­
ical subdivision in this state, including mar­
ket houses, town halls and other public struct­
ures, with their furniture and equiments and 
on public squares and lots kept open for health 
use or ornaments; Third, land or lots of ground 
granted by the United States or this state to 
any county, city or town, village or township, 
for the purpose of education, until disposed of 
to individuals by sale or lease; Fourth, non­
profit cemeteries; Fifth, the real estate and 
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tangible personal property which is used ex­
clusively for agricultural or horticultural 
societies heretofore organized, or which may 
be hereafter organized in this state; Sixth, 
all property, real and personal actually and 
regularly used exclusively for religious wor­
ship, for schools and colleges, or for purposes 
purely charitable, and not held for private or 
corporate profit shall be exempted from taxation 
for state, city, county, school, and local pur­
poses; provided, however, that the exemption 
herein granted shall not include real property 
not actually used or occupied for the purpose 
of the organization but held or used as invest­
ment even though the income or rentals received 
therefrom be used wholly for religious, educat­
ional, or charitable purposes." 

It will be noted that the constitutional provision set out 
supra authorized legislation exempting the property belonging to 
cities without any reservation as to the income derived therefrom, 
if any, or without any other consideration. The statute cites also 
exempted property owned by a city, the only proviso being, that in 
the case of an organization the property should be used for orga­
nization purposes and not for investment purposes. However , in 
the instant case, even if the proviso relative to investments re­
ferred to the cities, it certainly could not be said that if Green 
City was holding this property for investment purposes that it 
would lease the property for the sum of One Dollar for fifty years. 

The courts of this state have held that exemptions from 
taxation must be strictly but reasonably construed. See Missouri 
~oodwill Industries vs Gruner, 210 S.W. (2) 38, (Mo . Sup) . ; Salva­
tion Army vs. Hoehn, 188 S .W. (2) 826 , 354 Mo. 107 . However, this 
rule applies to the question of whether a particular organization 
is of a charitable nature. We are not asked to determine whether 
an organization is or is not of a charitable nature since the ex­
emption to be considered in our case refers to city owned property 
and such property is specifically exempted by statute under the 
authority of the Constitution of Missouri. Under such circumstances, 
this department feels that a strict construction of the constitu­
tional provision and statutes pertaining thereto will render this 
property non-taxable . 

In view of the facts, either the city or the lessee may be 
taking advantage of the law but such fact can not alter it. Cer­
tainly, if the property was owned by the Legion and any part of 
it was rented and income derived therefrom, regardless of the 
organization's patriotic or charitable nature, such property would 
be taxable. See Fitterer vs Crawford , 57 S . W. 532, 157 Mo. 51. 
However the property in question is owned by a municipal corpora­
tion and is, as such, we feel, non taxable and remains so under all 
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conditions. In the case of State ex rel Orr vs Buder, Assessor, 
et al, the Supreme Court stated as follows: 

"Non-taxable property is non-taxable under 
all conditions." 

It appears to this department that this is non-taxable property 
and will remain such in spite of the circumstances set out in 
your request. 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of this department that the 
municipally owned building, even though leased to a non-char­
itable, patriotic organization which is deriving income from the 
rent thereon, is non-taxable under the provisions of the Consti­
tution of Missouri and the Statutes pertaining thereto. 

APPROVED: 

J.E. TAYLOR 
Attorney 'General 

Respectfully submitted, 

JOHN S. PHILLIPS 
Assistant Attorney General 
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