
SHERIFFS: Sheriff must pay for own surety bond unless county 
court specifically requests that sheriff give surety 
bond. Sheriff has custody of jail but of no other 
part of court house. 

February 1, 1949 

Fl LED 
Mr. Roy C. Miller 
Prosecuting Attorney 
Marshfield, Missouri 

6 c2 
Dear Sir: 

This office is in receipt of your recent request for an 
official opinion. In your letter you state, in part, as 
follows: 

"One thing I would appreciate an opinion on 
is the liability of the county court to 
pay for a surety bond for the sheriff in 
a county of the fourth class. The bond 
of which I am speaking is the performance 
bond required by statute. 

"I would also like to request an opinion 
defining the rights and duties of the 
sheriff as relates to the custody and care 
of the jail and court house in general. 
In our county the jail is on the top floor 
of the court house and the sheriff has 
living quarters in the court house." 

In answer to your first question I call your attention to 
an opini on given by this office on January 5, 1948, which I 
believe answers this question. A copy of this opinion is 
enclosed. 

In answer to your second question we would call your 
attention to Section 9195, R. S . Mo . 1939: 

"The sheriff of each county in this 
state shall have the custody, rule, 
keeping and charge of the jail within 
his county, and of all the prisoners 
in such jail, and may appoint a jailer 
under him, for whose conduct he shall 
be responsible; but no justice of the 
peace shall act as jailer, or keeper 
of any jail , during the time he shall 
act as such justice ." 
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We would further call your attention to Section 9210, R. S. 
Mo. 1939, which reuds: 

"Whenever the sheriff of any county in this 
state shall be of opinion that the jail of 
his county is insufficient to secure the 
prisoners that shall be confined therein, 
it shall be his duty to give notice there­
of to the county court, and the said court, 
if they can not immediately repair the same , 
may , if they deem it expedient , allow any 
sum , not exceeding one hundred and fifty 
dollars per annum , for the pay of a deputy 
jailer." 

We would also call your further attention to Section 13730, 
R. S . Mo. 1939, which states: 

"The county court of each county shall 
have power , from time to time, to alter , 
repair or build any county buildings, which 
have been or may hereafter be erected , as 
circumstances may require , and the funds 
of the county may admit; and they shall 
moreover, take such measures as shall be 
necessary to preserve all buildings and 
property of their county from waste or 
damage." 

We would further call your attention to Section 2480, Art. 
XIII, Ch. 10, R. s. Mo. 1939, which is as follows: 

"The said court shall have control and manage­
ment of the property, real and personal, be­
longing to the county , and shall have power 
and authority to purchase, lease or receive 
by donation any property , real or personal , 
for the use and benefit of the county; to 
sell and cause to be conveyed any real estate , 
goods or chattels belonging to the county , 
appropriating the proceeds of such sale to 
the use of the same, and to audit and settle 
all demands a9aj.nst the county ." 

We would call your turthe~ attention to Section 9214, R. S. 
Mo. 1939, which states: 
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"It shall be lawful for the sheriff of any 
county of this state, when there shall appear 
to be no jail, or where the jail of such 
county shal l be insufficient, to commit any 
person or persons in his custody , either on 
civil or criminal process , to the nearest 
jail of some other county; and it is hereby 
made the duty of the sheriff or keeper of 
the jail of said county to receive such 
person or persons , so committed as aforesaid, 
and him, her or them safely keep, s ubject 
to the order or orders of the judge of the 
court for the county from whence said prisoner 
was brought ." 

CONCLUSION 

It is, therefore , the opinion of this office that a sheriff 
must pay for his own surety bond unless the county court specific­
ally request that the sheriff give a surety bond , in which latter 
case the county court is liable to pay the cost of said bond. 

It is the further opinion of this office , in answer to your 
second question, that a sheriff has custody of the jail but not 
any other portion of the court house, and that the sheriff 
cannot order alterations to be made in the jail . 

APPROVED: 

J. E . TAYLOR 
Attorney General 

HPW:mw 

Respectfully submitted, 

HUGH P . WILLIAMSON 
Assistant Attorney General 
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