
DIVISION OF MENTAL DISEASES: 
CONTRACT WITH MUNICIPALITY 
FOR HOSPITAL FACILITIES AND 
SERVICES: 

(1) The Division of Mental Diseases 
cannot enter into a contract with 
the Board of Education to furnish 
teaching services for the St. Louis 
State Training School. (2) Said 
Division cannot enter into contract 
with the City of St. Louis, a muni­
cipal corporation for services of 
interns and resident physicians of 
the St. Louis City Hospital to be 
rendered to the St. Louis State 
Hospital. 

May 27, 1949 

Dr. Orr Mullinax, Director 
Division of Mental Diseases 
State of Missouri 
Department of Public Health and Welfare 
State Office Building 
Jefferson City, Missouri 

Dear Dr . Mullinax: 
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This will acknowledge receipt of your letter requesting an 

opinion of this department. Your letter is as follows: 

"In connection with the operation by the state of 
the St . Louis State Training School and the St. 
Louis State Hospital newly acquired by deed from 
the City of St. Louis, it seems that it will be 
to the advantage of both institutions for us to 
enter into certain contracts with the Board of 
Education of the City of St. Louis and the City 
of St. Louis itself for certain services to be 
rendered to these institutions. 

"Specifically, (1) the Board of Education has here­
tofore furnished the teachers for the St. Louis Train­
ing School which is the same institution as the pre­
sent St. Louis State Training School now owned by the 
State of Missouri and operated by the Division of 
Mental Diseases under the supervision of the Depart­
ment of Public Health and Welfare. These teachers, 
however, will lose certain rights now enjoyed by them 
under and by virtue of the school laws of the state 
if they separate themselves from the Department of 
Education of the City of St. Louis and they are con­
sequently refusing to do so. The said Board of Edu­
cation has heretofore been furnishing the said school 
with certain equipment essential to the operation of 
the school, which equipment it is apparently about 
to remove from the school. (2) For the course of 
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the operation of the St. Louis City Sanitarium, now 
known as the St. Louis State Hospital, certain labor­
atory and post-mortem services essential to the oper­
ation of the hospital were furnished by the City of 
St. Louis which services are not now available to the 
St. Louis State Hospital. {3) Heretofore in the course 
of the operation of the St . Louis City Sanitarium the 
Hospital Division of the City of St . Louis supplied 
to it the services of certain interns and resident 
physicians of the St. Louis City hospital. The ser­
vices of these interns and resident physicians would 
greatly facilitate the efficiency of the St. Louis 
State Hospital but at present are not available to the 
institution. 

"With the foregoing facts in mind, we desire and re­
quest an official opinion from you as to whether or 
not in view of Section 7403, Laws of Missouri, 1947, 
or any other law or statute, the Division of Mental 
Diseases of the Department of Public Health and Wel­
fare can enter into the following contracts: 

'' {1) A contract with the Board of Education of the 
City of St. Louis to furnish the services of teachers 
to the St. Louis State Training School, said teachers 
to be under the joint contract and supervision of the 
said Board of Education and the Division of Mental 
Diseases of the Department of Public Health and Wel­
fare and can such teachers if so furnished by said 
board and under its control be exempt from the pro­
visions of the State Merit system Act and can such 
contract include the furnishing by said board of the 
equipment essential to the operation of the school? 

" {2) Can the Division of Mental Diseases contract 
with the City of St. Louis for the furnishing of such 
laboratory and post- mortem services as said City has 
heretofore furnished the St. Louis City Sanitarium? 

"{3) Can the Division of Mental Diseases contract 
with the City of St. Louis for the services of in­
terns and resident physicians of the City Hospital 
of the City of St. Louis? 

"If these contracts can be entered into by the Divi-
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sion of Mental Diseases it will greatly simplify 
the problems arising out of the operation of these 
institutions." 

Your above quoted letter makes it clear that the St. Louis 
State Training School now operated by the State of Missouri through 
your division was recently owned and operated by the City of St . 
Louis, and that when so owned and operated, the school used teachers 
and equipment furnished by the Board of Education of the City of 
St. Louis, and that the St. Louis State Hospital now owned and oper­
ated by the State, through your department, when owned and operated 
by the City of St. Louis, used certain laboratory facilities of the 
St. Louis City Hospital, and also availed itself of the services of 
interns and resident physicians of said hospital. 

You desire an opinion as to whether it is possible under the 
law for your division to contract with the City of St. Louis, a 
municipal corporation, with a view to procuring a continued use by 
the St . Louis State Hospital of these facilities and services, and 
to contract with the Board of Education of the School District of 
the City of St. Louis for the furnishing of teachers and facilities 
to the St . Louis State Training School. 

Section 7403 (b), Laws of Missouri, 1947, page 402, cited by 
your department in the opinion request reads as follows: 

"Any municipality or political subdivision of this 
state, as herein defined, may contract and cooperate 
with any other municipality or political subdivision 
or with an elective or appointive official thereof, 
or with a duly authorized agency of the United States, 
or of this state , * * * for the * * * operation of 
any-r ~facility; or for a common service; provided, 
that the subject and purpose of any such contract or 
cooperative action made and entered into by such mun­
icipality or political subdivision, shall be within 
the scope of the powers of such municipality or poli­
tical subdivisions . If such contract or cooperative 
action shall be entered into between a municipality 
or political subdivision, such contract or cooperative 
action must be approved by the governing body of the 
unit of government in which such elective or appoint­
ive official resides." (Underscoring ours.) 

Section 7403 (a) , Laws of Missouri 1947, page 402, declares 
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that the term "Political Subdivision" for purposes of the Act in­
cludes cities and school districts. We are therefore of the opinion 
that this includes both the City of St. Louis and the St. Louis 
School District represented by the Board of Education of the City 
of St . Louis. Having established the general proposition that your 
division may contract with political subdivisions of the State such 
as the City of St. Louis and the St. Louis Board of Education, we must 
next consider the question as to whether it can enter into a valid con­
tract with the City of St. Louis and the Board of Education of St. 
Louis for the services of certain employees of these two political 
subdivisions. 

We are of the opinion that this cannot be done, and we be­
lieve that this is true for the reason that as heretofore said by 
the Supreme Court of Missouri in Springfield vs. Clouse, 206 S.W. 
(2nd) 539: 

"* * * The whole matter of qualifications, tenure, 
compensation and wor king conditions for any public 
service involves the exercise of legislative powers . " 

The following is a rather extensive quotation from the Supreme Court 
opinion last cited: 

"* * * Under our form of government, public office 
or employment never has been and cannot become a 
matter of bargaining and contract. State ex rel . 
Rothrum v. Darby, 345 Mo. 1002, 137 S . W. 2nd 532; 
see also Nutter v. City of Santa Monica, 74 Cal. 
App. 2nd 292, 168 P. 2nd . 741, loc.cit. 745; Miami 
Water Works Local No. 654 v. City of Miami, 157 
Fla. 445, 26 So. 2nd 194, loc.cit. 197, 165 A.L . R. 
967; Mugford v. Mayor and City Council of Baltimore, 
185 Md . 266, 44 A.2d 745, loc.cit. 747, 162 A.L . R. 
1101. This is true because the whole matter of quali­
fications, tenure, compensation and working conditions 
for any public service, involves the exercise of legis­
lative powers. Except to the extent that all the people 
have themselves settled any of these matters by writ­
ing them into the Constitution, they must be deter­
mined by their chosen representatives who constitut e 
the legislative body. It is a familiar principal 
of constitutional law that the legislature cannot 
delegate its legislative powers and any attempted 
delegation thereof is void. 11 Am. Jur. 921, Sec. 
214; 16 C.J.S . Constitutional Law, 133; A.L.A. 
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Schechter Poultry Corporation v. United States, 295 
U. S. 495, 55 S . Ct. 837, 79 L.Ed. 1570, 97 A.L.R. 
947. If such powers cannot be delegated, they surely 
cannot be bargained or contracted away; and certainly 
not by any administrative or executive officers who 
cannot have any legislative powers. Although execu­
tive and administrative officers may be vested with 
a certain amount of discretion and may be authorized 
to act or make regulations in accordance with certain 
fixed standards, nevertheless the matter of making 
such standards involves the exercise of legislative 
powers. Thus qualifications, tenure, compensation and 
working conditions of public officers and employees 
are wholly matters of lawmaking and cannot be the sub­
ject of bargaining or contract.* * * * * * * * * * " 

We are, therefore, of the opinion that since the whole matter 
of personal services and all matters pertaining thereto are par­
ticularly within the jurisdiction of the legislature to be admin­
istered by the administrative branch of the Government in strict 
accordance with legislative enactments, it would be impossible 
for the administrative branch of Government without specific au­
thority from the legislature embodied in some statute to delegate 
the matter of control of such personal services by entering into 
a contract whereby it is provided that work within the peculiar 
province of either contracting party shall be done by the employees 
of the other contracting party . 

CONCLUSION 

We are, therefore, of the opinion that you cannot enter into 
a contract with the City of St . Louis whereby it is agreed that 
the services of doctors and interns employed by the City Hospital 
of the City of St. Louis shall be made available to your division 
in the performance of the duties to be performed by the St . Louis 
State Hospital, and we are of the further opinion that you cannot 
contract with the Board of Education of the City of St. Louis to 
furnish teachers and teaching services i n the St. Louis Training 
School, a State Institution. 

APPROVED: 

J. E. TAYLOR 
Attorney General 

SMW:p 

Respectfully submitted, 

SAMUEL M. WATSON 
Assistant Attorney General 
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