TAXATION:
ASSESSORS:

Honorable

Prosecuting Attorney

Schuyler County .
Micsourl :7

Lancaster,
Dear Sir:

This

Duty to call on and requlre taxpayer

to return assessment list; but not re-
quired to view property or prepare list
except where none is returned. Assessor
may not require taxpayer to appear before
him at designated time or place in county
in lieu of his official call upon tax-
payer.

December 21, 1949

/,
/50
Allen Rolston Fi I % 0

1s to acknowledge receipt of your recent letter

requesting an opinion of this department, which request

reads as [

ollows:

"I would like your opinion on the following
questions relating to the duties of the
county assessor in a county of the fourth
class,

"First: is the county court required to
furnish and equip an office for the county
assessor?

"Second: In making the assessment, is it
the duty of the assessor to call on and
take the aszsessment list of the residents
of the county?

"Third: Has the county assessor any
authorits to require the resideni! whose
assessment is to be made to call on the
assessor at some place designated by the
assessor in each township: To put this
question another way 1s it the ‘duty of the
assessor to personally see and list the
property that 1s to be assessed, or can he
require the residents of the county to call
on him at a certain place and time to list
the property that is subject to taxation?
or to put 1t yet another way, 1s it the
duty of the assessor to travel over the
entire county and inspect the property and



Honorable Allen Rolston

call on the taxpayer at hls residence’

"Our county assessor has called on me for
this information. Whlle I think I can
answer his question, I not sure on some of
the polnts, and therefore, would like your
opinion on these guestions.”

From the facts given in your letter 1t appears that
Schuyler County 1s a county of the fourth class, and your
first question is whether it 1s the duty of the county court
to furnish and equip an office for the county assessor.

Under the provisions of Article VI, Zection 7 of the
Missouri Constitution of 1945, the county court has been glven
the power to "# » # manage all county business as prescribed
by law,# # #" In the cases of Bradford vs. Fhelps County, 210
SW (2d) 996, and ex rel. Kowats vs. Arnold, 356 Mo, 661, it
has been held that county courts no longer have the status of
"constitutional courts" exerclsing jurldical powers of courts,
but that county courts (since the adoption of the 1945 Consti-
tution) have been reduced to the status of minlsterial bodles,
with power to manage &ll of the business of the county.

With reference to the power of the county court Lo manage
all of the county business, Article VI, Section 7 of the 1945
Constitution is similar to thet of Article VI, Section 36 of
the Constitution of 1075, In discussing certain phases of the
county court's powers under sald latter constitutional provision,
in the case of State ex rel., Mitchell vs. Rose et al., 201 8w
396, it was held to be the duty of the county court to look after
the public funds, examine, audit, adjust and settle all accounts
to which the county shall be a party.

Although we are unable to point out any specific sectlion of
the statutes enjoining on the county court the duty to provide
and equip an office for the benefit of the assessor, it appears
that the office would not only be a convenlence or a necessity
to the essessor but that it would be a pgreater benefit to the
residents of the county or others having officlal business with
the assessor. It might be argued that the office would be un-
necessary since 1t is the assessor's duty to call upon resident
taxpayers of the county and furnish them with proper blanks for
listing property subject to taxation. When it 1s considered that
the calls required to be made are only a small part of the duties
of the assessor, it is believed that the other duties of the
assessor will in no way lessen the need for an office where the
assessor may perform such duties and where the public may find
him or his deputies during business hours of the day.

3 1-2-
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In the case of Bwing vs. Vernon County, 216 Mo. l.c.
692, in passing upon the duty of the county court of Vernon
County to provide office space, equipment and supplies for
the recorder of deeds the court sald:

"# & % There ls not a word in the chapter
(chap. 147), relating to providing chairs,
desks, pens, ink, stationery, stoves, racks,
tables, spittoons, or other office para-
phernalia, There is even no word relating
to a room in which to keep his office or
fuel to heat it, DBut when we read other
provisions of the general statutes relating
to bullding a courthouse eand heed the under-
lying theory that county offices should be
kept there, all questions relating to a room
vanish; # = «%

In the case of Buchanan vs. Ralls County, 263 ko, 10,
it was held that it was the duty of the county court to pro-
vide sultable office space, heat, lights and janitor service
for the county treasurer and that upon the fallure of the
county court b make sueh provision the county treasurer had
the right to secure an office, light, heat and jJanitor service
at her own expense and that the county court iz bound to re-
imburse her for the reasonable cost of same., Also in the case
of Harkresder vs. Vernon County, 216 ¥o., 695, it was held that
the sheriff was entltled to jJanltor service at the expense of
the county and that it was the duty of the county court to re-
imburse the sheriff for reasonable outlays for such service.

In view of the foregoing constitutional provisions and
court decisions to the effect that county officlals are to be
furnished with sultable office space, ecuipment and supplies
at public expense, our answer to your first question 1is that
it 1s the duty of your county court to provide and equip an
office for the assessor of your county.

Your second question is whether it is the duty of the
agsessor to call on and take the aszessment lists of residents
of the ecounty. '

In counties aside from those of the first class, the statutory
method of procedure for the assessment of real and tangible
personal property located in the county i1s found in Section 10,
page 1785por an ect relating to assessors and assessment of
property of the Laws of Missouri for 1945, Since your county is
one belonging to Class l, the provisions of this act fully apply.
Section 10 of sald act reads in pert as follows:

.
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"The 2teate Tax Commission shall design the

necessary assessment blanks and they, to-

gcether with the assessment books, shall be

furnished by the county clerk at the ex-

pense of the county, and shall be turned over

to the assessor at least sixty days prior

to January lst of each year. After receiving

the necessary forms the assessor or hls deputy

or deputies shall, except in the City of St.

Louis, between the first day of Jamuary and the
first day of June, 1946, and each year thereafter,
proceed to make a list of all real and tangible
personal property in his county, town or district,
and assess the same at its true value in money in
the manner following, to wit: He shall call at

the office, place of doing business or residence

of each person required by this chapter to list
property, and shall require such persons to make

a correct statement of all ¢ axable real and tangible
personal property in the county owned by such per-
son, or under the care, charge or management of such
person, e xcept merchandise which may be required to
pay a license tax and except all other property
which may be exempted by law from taxation. The
person listing the property shall enter a true or
correct statement of such property, in a printed
blank prepared for that purpose; which statement
alfter being filled out, shall be signed and either
affirmed or sworn to as provided in this chapter.
The list shall then be delivered to the assessor.: # #"

This section outlines the method of procedure to be followed
by the assessor or his deputies in taking assessment lists under
ordinary circumstances. When the assessor or his deputy calls
at the office, place of business, or residence of the person re=-
quired to list property and it is found that such person is sick,
absent, or has neglected to return the list, or has died prior
to such call, then the procedure to be followed in taking the
list must be that set out in Section 11 which reads as follows:

"If any person required by this chapter to list
property shall be sick or absent when the assessor
calls for a 1list of his property, the assessor shall
leave at the offlce, or the usual place of residence
or business of suech person, a printed assessment
blank and a printed notice, requiring such person
to make out and mail or take to the office of said
assessor, not more than twenty days from the date

of such notice, a sworn statement of the property
which he is required to list., If any such person

W
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shall have died prior to the time when the
agsessor calls for such list, the assessor
shall deliver such assessment blank and

printed notice to the executor or administrator
of such deceased person, and such executor or
administrator shall make out and deliver to

the assessor such sworn statement of all the
property of such decedent, The date of leaving
such notice and the name of the person required
to 1list the property shall be carefully noted
by the assessor; and if any such person shall
neglect or refuse to delliver the statement,
properly made out, signed and sworn to as re-
quired, the ascessor shall make the assessment,
as required by this chapter.,”

Under the provisions of Section 10, supra, it is the duty
of the assessor or his deputy to call upon each resident of the
county. Said section reads in part as follows: " # # He shall
call at the office, place of doing business or reslidence of each
person required by this ehapter to list property, and sghall re-
quire such persons to make a correct statement # » "

In attempting to ascertain the exact nature of the duty of
the assessor in making these calls, and the meaning the legls-
lature must have intended to sive thls section, 1t 1ls necessary
that we notice the use made on the word "shall,”

Cenerally the word "shall™ used in a statute is given a
mnndntorg meaning and it was so declared in the case of Nau vs,.
Stoner, 03 Pac., 2186, 219.

In the case of State ex rel., vs., Stevens vas. ¥Vurdeman, 295
Ho., 566; it was held that usually the word "shall" indicates
a mandate, and, unless there are other tiaings In a statute, it
indicates a mandatory statute.

Applying the rule announced n these cases to the law in
question it aprears that by the enmgtment of Seetion 10, it was
the intention of the leglslature tov provide a method of procedure
for the assessor to follow in making assessments of real estate
and tangible personal property in each county. A duty was im-
posed upon the assessor to eall upon each reslident of the county
for that purpose. No provision is made In this ssction for the
agssessor to do something else in lieu of the call, nor does it
leave the matter of making the call within the dlscretion of the
assessor, and we construe the words "shall call," "shall require,"”
as mandatory.

-
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In answer to vour second question we submlt that it 1s
the mandatory duty of the assessor or deputy assessor to call
upon each resident of the county and to require such persons
to return an assessment list of all taxable real and tangible
personal property owned or controlled by such person.

The first part of your third question 1s whether or not
the assessor has any authority to require the resident whose
assessment is to be mede to call upon the asseasor at some
place designated by the assessor in each township in the county.
In discussing this gquestion we repeat that BSection 10, supra,
required a mandatory duty of the assessor or his deputy to
personally call upon each resident of the county at his office,
place of business, or residence of the persons required by the
act to list property and to requlire them to make a true state-
ment of the real and personal property reguired to be listed
and to return such lists to the assessor. ¥e are unable to find
any provisions in Section 10 and we are also unable to find any
other provisions of the Act or of any general statutes that
would authorize the assessor to require residents of his county
to meet him at a designated time and place in each township of
said county in lieu of the personal calls he is required by law
to make., We therefore conclude that the assessgr does not have
this authority and that the answer to the first part of your
third question 18 "no."

The second part of your third question is whether it is the
duty of the assessor to percondlly see and list property that is
to be assessed or may he recguire recsidents of the county to meet
him at certain times and places to list property subject to
taxation. '

We belleve that we have sufficiently dlscussed that part of
your question having to do with the assessor's duty to eall upon
each resident of the county and require him to make a list of
property subjeet to taxation and we will not repeat anything of
this nature except to say that the assessor cunnot require
residents to meet him at any specifled time or place in the county
but that the law requires him or his deputies to make the call.
His duty in this respeect will have been performed when he makes
one call upon each resident and he is not required to make ad~-
ditional calls.

Under the provisions of Section 11 of the Act, when the
assessor makes his officlal call upon thé person required to
1list property and finds that such person is sick or absent it
then becomes the assessor's duty to leave an assessment blank
and printed notice at the office, place of business or usual
place of residence of such person requiring him to complete the
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list and return it to the assessor not more than twenty days
from the date of the notice. In the event that the person
required to return the assessment list has died prior to the
assessor's visit then the assessment blank and notice nust be
delivered to the executor or administrator of such person and
it then becomes the duty of such executor or administrator to
make and reutrn the assessment list to the assessor.

The third part of your third guestion asks whether it 1is
the assessor's duty to travel over the entire county and in-
spect the property and cal 1 upon the taxpayer at his resldence.

In view of what has been previously stated herein and for
the same reasons we are of the opinlon that it is the assessor's
duty to travel over the entire county and call at the office,
place of businegs, or residence of each person required to list
real or personal property for assessment.

With reference to that part of the question in which in-
quiry is made as to the duty of the assessor to call and
personally inspect the property listed on the assessment blank
we wish to discuss this matter more fully.

Section 10, supra, does not regulire the assessor or his
deputy to personally view the property llsted on the assessment
blank at the time he makes his officlal call, 3Said section in
part provides: " # # The person listing the property shall
enter a true or correct statement of such property, in a printed
blank prepared for that purpcose; which atatement after being
filled out, shall bte signed and either affirmed or sworm to as
provided in this chapter. The llist shall then be dellivered to
the assessor.# # #" This section doesz not require the assessor
or his deputy to be personally present at the time of the signing,
affiming, or swearing to the list, Wnile the assessor or deputy
assessor may be personally present and may administer the oath

to the person making the list, the law does not state that such
officer or deputy are the only ones who may administer the oath.
The oath may in their absence be administered by other persons.
With reference to the administering of sueh oaths, Section 16 of
the Act in part provides:

"Assessors and deputy assessors, county and
circuit clerks, notaries public, judges of

the county courts, magistrates, and all other
judiecial officers, are epowered and authorized
to administer any oath relating to the assess-
ment of property required by this chapter,: = #"

-Tw
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The only reference madé in the entlire Act to the
assessor personally viewing the property to be assessed is
found in Section 14 which reads as follows:

" "Whenever there shall be sny taxable
property in any county, and from any

cause no list thereof shall be given

to the assessor, in proper time and

manner, the assessor shall himself make out
the 1list, on his own view, or on the best
information he can obtain; and for that
purpose he shall have lawful right to enter
into any lands and make any examinatlion and
search which may be necessary, and may
exlmiac any person upon oath touching the
same.

Under the provisions of this sectisn it becomes the duty
of the assessor or his deputy to view the property subject to
texation and to list it only when no list has been returned by
the person required to return same.

CONCLUSIOR

In view of the foresoing it is the opinion of this depart-
ment that the management of all county business has, under the
provisions of Article VI, Section 7 of the Constitution of 1945,
been vested in the various county courts of the state. That in
the management of the affalrs of the county, the County Court of
Schuyler County has the power and it is the duty of said court
to provide and equip an office for each county officlal of sald
county, including that of the assessor, at publie expense.

It is the further opinion of this department that the duty
of the assessor of Schuyler County in calling upon persons re-
quired to make and return assessment lists at the office, place
of business or residence of such persons and to require them to
make and return such lists is mandatory and that the assessor
may not require such persons to appear before him at a designated
time and place in the county for salid purpose. That he 1s not
required to be present at the time the list 1is prepared, signed
and sworn to nor to view the property listed except in those
cases where no list has been returned in which latter event it
becomes his duty to view the property and prepare the list. He
may designate his office or some other place in the county as

- _ -
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the place where the completed lists may be personally
delivered or malled to him without violating any of the
provisions of the Laws of 1945 relating to assessors and
the assessment of property.

Respectfully submitted,

PAUL N, CHITWOOD,
Assistant Attorney General

APFROVED:

7. E. TAYLOR, ,
Attorney-General //( ‘7"7 ;
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