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TEACHERS: County superlntendents m@y issue third
grade certificates only on the basis of

TEACHERS' CERTIFICATES: examination of applicants whose examina-

tions are graded by the county super-
intendents. Issuance of certificates to
teach on the basis of grades is confined
to the State Board of Education.

April 15, 1959

FILED |

Honorable G, ¢, Beckham
Prosecuting Aﬁtarnew
Crawford County
Steelville, Missouri

Pear 8ir:

This is in reply to your letter of Nareh 17, 1959, that
we submit an opinion to your question concerning third grade
teaching aertiriaatas, which quaatian reads as follows:

"¢an a County Superintendent of $choole,
in the issuance of a third grade county
certificate, use grades which the appli-
gant has made in one of the state educa-~
tlonal institutions and in such other
schools as may be approved by the state
board of education, as referred to in
Section 168,100, in lieu of actual grades
nade bg the applicant in & regular or
apecial examinatlon eonducted by the
County Superintendent for a third grade
county certificate:”

To enable a teacher to teach in publie~supported schools,
Section 168,010, RSMo, requires that a teacher must receive a
valid certifieation of qualification entitling him to teach,
The fallure $0 preocure such a certificate before assuming a
position as a teacher is a misdemeanor, which is applicable
elther to a teacher failing to receive such a certificate or
to directors who employ teachers who do not have the requisite
certificate. See, in this regard, Sectlion 168,020, RSMo.

S8ection 168,030, RSMo, vests issuance of teaching cer-
tificates in the State Board of Education. This sechtlon rsads

~as followss
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"The atate board of education shall have
sole authority to grant certifiscates of
license to teach in the public schools of
the state, except that graduates of
Hissouri state colleges, state teachers!'
colleges, the Univeraity of Missouri, and
Lincoln University, upon receiving the
degree of bachelor of science in edusation
shall bs awarded, by the college or uni-
versity, a life teacshing certificate which
shall bear the signature of the commissioner
of education and shall be reglatered in the
state department of education, also except

that eounty superintendents of schools will

have the authority to grant third grade
county certificates.”

There are two exceptions to issuance of certificates by

the Btate Board of Education: One, that graduates of state
schools in the %raining of teachers upon graduation and regis-
tration of their degrees with the 38tate Board of Edusation
confirming such graduation, a life teaching cersificate 1is
awarded, and, secondly, it exempts a right to county superin-
tendeénts to issue third grade eertificatee.

The nex$ applicable enactment provid for issuance of

teacheras' certificates is Section 168,040, RSMo, which reads
as follows;

b

"1. For the purpose of granting teachers®
certificates upon the basis of examination,
two publiec examinations of two days each

shall be held during each year on the second
Pridays and the succeeding Saturdays in March
and July at such place or places in the county
ag the county superintendent of publlic schoola
may designate, Said éxaminations shall be cen-
ducted by sald county superintendent of public
schools or by someone duly authorized by him
to conduet them, All guestions given in said
examinations shall be prepared and furnished
by the state department of education which
shall also determine the rules and regulations
under which the éxaminatiena are glven, except
those questions given for a special third



Honorable &, €. Backham

grade certificate uhieh ¢an be prepared by
either the state department of education
or th& eounty auperinﬁandent et sehool;.

"2. Within three days after the close of
each regular exemination, the county super~
intendént of publie schoels shall forward

&1l papers of applicants to the state de-
partmant otﬁaduaatian by empreas Qr rasintared

¢l educ “":»'“grade naratully a&l suoh
papera recaived, keep a record of said grades
and preserve all examination pepers for at
least ohe year, -

"3, Certificates issued by the state de-
partment of education shall be of three
grades; third grade certificates shall be
valid for one year, gecond grade for two
years and first grade for three years.
Certificates shall be granted to applicants
who are of good moral character and shall
pass satisfactory examinations upon the
subjects prescribed by the state board of
education. B8pecial examinations may be
authoriged by the commissioner of education
apon raquest of the county superintendent
of sghools.” (Emphasis ours.)

By the terms of Section 168,040, supra, third grade
teaching certificates are to be valid one year, Likewise,
by that sectlion issuance of third grade certificates is pro-
vided for on the bazis of examination, but vests in the county
superintendent the power to either use his own questions in
such examination or to use those prepared by the Btate
Department, and to either grade these papers himself or let
the State Department of Education grade thém,

Note also that the portion which we have underscored in
paragraph 2 of Segtion 168,040, supra, indicates that the
county superintendent grades only a limited clasgs of examina-
tion papers, those of third grade certificate applicants who

b
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have requested that he grade‘their papers, The remaining
examination papérs are feruarded to and graded by the State
Board of Edueatién,

Provision for issuance of certificates on the basis of
gpgiovea gredes 1s Section 168.1&0, RSMo, which reads as
ollows: '

"arades made in the state educational
institutiona, and in such other schools

as may be approved by the state board of
education, and obtained under conditions
cenforming to the raguirements prescribed
by the gtate board of educatiocn, may be
accepted in lieu of examinations on certain
subjects required for certificates issued
upon the basie of examinations, provided
that such gredes are properly certified by
the educaticnal ingtitution to the state
department of education, @Grades made under
the proviasions of pections 168,030 to 168.
110 shall become vold if the holder thereof
shall have ceased to be engaged in active
egdueational work as a teacher, a student in
school, a superviszor or administrator in
gchool WBPR for a period of two eensecutive
yeara.

As an alternative to issuing certificates on the basis of
examination, Sectlon 168,100, supra, provides that examination
for certificates may Ve waived where the applicent has received
satisfactory grades in the subjects of the examination as certi~
fied by approved gohools to the Department of Education. This
provision lists cnly ene limitatlien on the acceptance of appro-
priately ecertified grades in lieu of examination, and that 1a
that the applicant for certification must not have ceased to
have been in mschool or pursuing his veocdtlion in the educational
field for a period of two yeara prior to the lssuanse of the
certificate, This sechlon contains no limitation that the
applicant muat have passed an examination, but provides a sub-
atitute for exsmination.

However, since the language of thls seetion 1s directed
to requirements prescribed by the State Board of REducation
and is then permisaive in 1ts nature, while remaining silent
a8 to county superintendents, it therefore does not appear

n '
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that this section applies to county supérintendents. This
premige is further strengthened by the fact that Seatlon
168,040, RaMo, the second of the two statutes excepting the
right to issue third grade certificates to county superinten-
dents, provides for issuatice of certificates on the basis of
examination, thus indicating a leglslative intent to eonfine
the gounty superintendent's ocontrol of third grade gertificates
to lasuance on the basis of examination, and then in theé one
limited instance where the appllcoant requests that he grade the
examination, R S -

The only other requirement as to lssuance of third grade
certificates by eounby superintendents is the requirement im-
posed by Sectlon 168,050, RSMo, that the applicant must be of
good woral character and a high school graduate.

Therefore, it ls the opinion of this office that the right
to dssue third grade certificates by county superintendents is
limited to examinations which the county superintendent has
graded, Only the State Department of Educution 1s authorized
to accept grades in lieu of examination.

Yours very truly,

JOHN M, DALTON
| Attorney Genera}
JBB smi



