REGISTRATEON OF BIRTHS: It is the opinion of this department that
, ' - -€hildren born in a foreigr country to resi-

dents of Mlssouri who are in a forelgn

country in the armed services or 1n employment may upon return to

Missourl have made in theilr behalf application for registration

and the i1ssuance of birth certificates by the Department of Vital

Statistics of the Division of Health of Missourld, and may be so

registered and may receive such certificates.

August 6, 1959

H. M. Hardwlocke, M. D,
Deputy Director
Divislon of Health

State 0ffice Building
Jefferson Clty, Miasauvi

Dear Doctor Hardwlcke:
Your recent request for an official opinion reads:

"May we have an oplnion concerning the legal .
right of the Bureau of Vital Statisties of
the Division of Health to register children
born overseas to Missouri parents.

"Up to the present time children born to parents
who are either in the Armed Services or employed
in foreign countries have been refused birth
regiatration and certification in this state.
Federal laws and regulations appear to be
nebulous, overlapping and sometimes difficult
for interpretatlon. The United States Attorney
has given an opinlon to the Unlited States Pub-
lic Health Service that a federal certifilcate

of United BStates citizenship only may be obtalned

in these cases. No standard birth certificate
is available from the federal government.

"During the recent session of the Legislature,
House Bill 384 was enacted and signed into law
by the Governor on June 2, 1959, This law pro-
vides for the registration and blrth certiflca-
"tion of children of foreign parentage adopted
by Missouri parents. Thls law requires only a
stan%ard procedure of adoption before a Missourl
court.
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ﬁhildren bern of Missourl parentage overseas
have in the past been refused birth certificates.
This refusal is apparently based on regulations.
Missourl law appears to be silent on this sub-
ect except to provide agalnat double registra-

ton, that i3, reglstration in this and another
state. Pederal regulationa as found in Armw
Regulations 608-68 read as follows: YThe

ents may, upon refurn to the United States,
agaln record the birth of the child with the
proper officials of their state in sccordance
with the local laws, if such aetion 1s permis-
gible under the laws of their state of domleile.!
Should this office implemant a procedure for

the registration and certification of children
when a properly executed certificate of citizen-
ship 18 presented to us?

"Should this office make end issue a regular
birth eertificate upon the affidavit of the
parents provided the birth records of such
parents are on file ln this office and pro-
vided certification of eitizenship is presented
to this office?

"It would appear if a procedure of this nature
is not permissible, a reecord of the birth of

children born overseas to Missourl parents will
not be recorded anywhere in the United Sﬁates.“

You direct our attention to House Bill 384 enaeted by the
Seventleth General Assembly which became effective June 2, 1959,
That bill applies only to adopted and notv to natural born c¢hil-
dren of Miassouri residents and so is not applicable in the situa~
tion which you set forth.

Subsequent to writing the opinion request sbove, you have
informed ug orally that the situation which you have in mind is
one in which Mlssourl resldents and cltizens go to a foreign
country in government service, elther civil or military, reside
there for a time, during which time there is born to them & child
or children; that subsequently they return and resume their resl-
dency in Missouri and apply to the Bureau of Vital Statistics of
this state for a birth registration for their child or children
born abroad. We assume that the children about whom you inquire
are minors. :
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We believe that the Miﬂsauri Eureau af"?ital atazln%ica nay
grant a birth certificate to such childven ag are here undepr
consideration, |

. Bection 193 200, R 1949 maﬁm

.

{rth is not raeapdeé in an _
mavvfiie, or emend a cert be after th
i are;n srescribed, mn mbmit:ting mah
maf as shall be re@mm by the division,
or by any emn! o

It will be noted that the ahave seotion holds that a resident
of Miaanari, which the #nfants in the instant case are by virtue
of the ! siae of thely parents, born outside of this atate,
whose birth& are not recorded in any other state, may receive
b:.z-f;h cortifiogtes upon the submission of such proof as shall be
quired by the DPivision of Health.

At thia paint we take ngta er an opinion rendered by this
department on October 31, 1949, to Ben w, Oliver, Hepresentative.
In.th&s gpinio nstrued Seotion 193.200, supra, which at

Ane was aeetian 20 of House Bill No. 267. We gave particu~-
lar‘at@antian to the mesning of the words "recorded 1n eny other
state . . » «" In that opinioa, a copy af which 12 enclosed, we
stated (Paga 2):

‘e take the term '"state® to mesn the states

. of the United States and territories and
poasessions of the United States where rea-
grdation:. is carried on. We believe that a
reasonable interpretation to be given the
phraseclogy ' recorded in any other state’
would include any county or municipal office
where such birth may be recorded. In the
event a gopy of such record would be avail-
able to the person interested it would
cértainly be of more evidentiary value than
one filed in the Bureau of Vital Statistics
of Missouri under the provisions of House
Bi1l No. 207."

We may say here that we see no basis for restrieting the
application of 193.200, supra, to & person born in gome other
state of this country, or territory or posseasion, We believe
that the language of the section is sufficiently inclusive to

...3...
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include a person born in a foreign country. We believe, therefore,
that children born in a foreign country of persons who are Missouri
residents who return to Missouri, become residents of Missouri by
virtue of the residency of their parents and therefore come within
the purview of Section 193.200, supra, and may apply for birth
certificates on the basis of the authority of the above section.

CONCLUSION

It is the opinion of this department that children born in
a foreign country to residents of Missourl who are in a foreign
country in the armed services or in government employment may,
upon return to Missouri, have made in their behalf application
for registration and the lssuance of birth certificates by the
Department of Vital Statistics of the Division of Health of
Missouri, and mey be so registered and may receive such certificates.

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared
by my Assistant, Hugh P. Willianmson,

Yours very truly,

John M. Palton
Attorney General

P bwgm
Enclosure



