
ASSESSMENTS: 1. The Gt. Joseph School Dis trict 
does not have authority to expend 
its funds to contract with a pro­
fessional firm Lo reevaluate real 
property within its boundari es . 2 . 

CITIES, 'roHNS & VILLAGES: 
SCHOOlS: 
COOPE&\TIVE AG~MENTS: 

The St . Joseph School Distr ict does 
not have the authority to enter into 
a cooperative agreement ~fith the City 
of St. Joseph and Buchanan County in 

undertaking reevaluation of real property '1hich is a c0mmon source of revenue to 
all three . 3. The county of Buchanan has the authority to contract with a private 
professional firm to undertake the reevaluation of real property within the County 
as a means of assisting the .4ssessor, and authority to enter into a cooperative 
agreement wi th the City of St . Joseph, but not •rith the St . Joseph School District . 
4. Such a contract with a private professional firm may be financed with funds 
from general revenue, if available; a levy approved by the voters under section 
137 .073, RS~1o Supp . 1967, is not mandatory. If a levy is approved as provided 
in Section 137.037, such levy must be included in the general levy for county 
purposes provided in section llb of Article X of the Constitution of tlissouri . 

Honorable Ronald Reed, Jr. 
State Representative 
8lst District 
2602 Francis Street 
St . Joseph, Missouri 61~501 

Dear Representative Reed : 

September 23, 1969 

OPTIHON NO 114 

F \ LED 

) J4 

This is in response to your request for an opinion dated January 20, 1969, 
in which you ask the follo,ving questions: 

1 . Does the St . Joseph School District have the authority to 
expend its funds to contract l-rith a private professional 
firm to reevaluate real property 'lithin its boundaries'? 

2. Does the St. Joseph School District have the authority to 
enter into a cooperative agreerent with the City of St. 
Joseph and the County of Buchanan in undertaking the re ­
evaluation of real property which is a common source of 
revenue to all three? 

3. Does the County of Buchanan have the authority to contract 
with a private professional firm to undertake the reevalua­
tion of real property within the county and authority to 
enter into a cooperative agreement for such purposes with 
the St. Joseph School District and the City of St . Joseph? 

4. If the County of Buchanan has authority to enter into a con­
tract as set out in paragraph 3, can it be financed with 
funds from gene~ revenue or is a levy approved by the 
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voters mandatory in order to finance such a reevaluation? 

As to Question l, you have noted in your enclosed memorandum that there is no 
sp~cifJ.c reference in Chapter 164, RSMo 1959, concerning tax levies by school dis ­
tricts, to authority in school distr i cts to spend money on real property evalua­
tion ; no such reference has been d.iscovered by this offjce there or in any other 
place . Considering the generally applied rule of interpretation, that school dis­
tricts are limited to those powers expressly conferred by statute, or necessarily 
implied from those conferred or from duties imposed by statute (C . J.S. Schools 
and School Districts, § § 119, 277; \·lright v . St. Louis Board of Education, 246 
S\v 43 (Mo. Sup . 1922); Cape Girardeau School District v . Frye, 225 SH 2d 48!~ 
(St . L. App . 1949), there is not sufficient reason to imply any authority to use 
its funds to reevaluate property or to contract for such a purpose with a private 
firm . Assessment, valuation of property, as t 0 school taxes, is a function of' the 
County Assessor . See Chapter 137, RSMo 1959, and the reference in sect~on 164 .041, 
RSHo Supp. 1967, that : "the county clerk sl1all proceed to assess the amount so re ­
turned (estimates of school districts revenue needs) against all taxable property 
in each district, as shovm by the last annual assessment for state and county pur -
poses . " 

As to Question 2, the answer clearly is that the St . Joseph School District 
does not have the authority to enter into a cooperative agreement with the City 
of St . Joseph and the County of Buchanan in undertaking the reevaluation of real 
property because it is not '\rithin the scope of the powers of such municipality 
and political subdivision," as required by sectton 70.220, RSMo 1959, which i s 
the authorizing statute for such agreements. That the project of reeval uation of 
rec.l property i s not vri thin the povrer of the school district is discussed in the 
prior paragraph. 

Your question three ratses fi1·st the question if Buchanan County has the 
authority to contract with a private professl onal firm to undertake the reeval ua­
tion of real property and second whether it has authority to enter into a cooper­
ative agreement for such purposes with the St. Joseph School District and the City 
of St . Joseph . Authority f,)r the conclusion that Buchanan County has the authority 
to contract ifith a private professional firm to undertake the reevaluation of real 
property within the county for the purpose of aidins the county assessor in securi ng 
full and accurate assessment of all taxable property is found in section 137 .230(2), 
RS!-10 Supp . 1967, ivhich provides that : 

"In all counties the county court may, in addition to the 
foregoing, provide for securing a full and accurate asses ­
sment of all property therein liable to taxation, or in lieu 
thereof, by order entered or record, adopt f or the whole or 
any designated by order entered or record, adopt for the 
whole or any designated part of the county any other suit ­
able and efficient means or method to the same end, whether 
by procuring maps, plats or abstracts of titles of the lands 
in the county or designated part thereof or otherwise and may 
require the assessor, or any other officer, agent or employee 
of the county to carry out the same, and may provi de the means 
for paying therefor out of the county treasury . 

This particular section was cited by the Missouri Supreme Court in Hellman 
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v. St. Louis County 302 SW 2d 911(1957), an action by a resident taxpayer against 
the County and others to enjoin enforcement of an allegedly illegal contract 
entered into between t he court and two appraisal companies for appraisal of pro­
pert y in connection with ult imate appraisal of real property for taxation pur­
poses, and was considered by the court to be authority for such a contract, even 
considering the rule that the county court had only such authority as expressly 
aranted or necessarily i mplied; the court considered there was no delegattun of 
authority of the assessor to others by these contracts which were to assist the 
assessor. Alternatively the court did state that , f or a Home Rule Charter 
County, the statute was a declaration that such a procedure was not contrary to 
public policy and that the procedure could be, and was, authorized by t he County 
Charter and ordinances. This office has previously concluded and still concludes 
that the procedure adopted and approved in the Hellman case was not dependent upon 
the added authority of the provisions of the County Charter (Op. Atty. Gen., 
Dalton, 10-4-61; Collins, 11-13-63). 

Another aspect of your question 3 concerns the authority to enter into a 
cooperative agreement with the City of St . Joseph and the St. Joseph School Dis­
trict. The lack of authority of the School District in this area i s referred to 
above . The authority of the City of St . Joseph is a different problem. Inasmuch 
as the City is a Constitutional Charter City, reference should be made t~ the City 
Charter. The City Charter contains t he follo,.,; ng provisions pert j.nent t o thi s 
particular problem: 

Section 1. 3 PO'v1ERS OF THE CITY. The City shall have all powers of 
local self -government and home rule under the Constitution and laws of 
~tissouri, and such po,rers as the l egislature may be competent to grant; 
except as prohibited by the Gonstitutjon or laws of the State, the City 
may exerci se all municipal powers, functions, rights, privileges and im­
munities of every nare and nature whatsoever . Such powers shall be exer­
cised in the manner prescribed in this charter, or, if not prescribed 
herein, in such manner as may be prescribed by ordinance of the Council. 

Section 2 .13 PO\•TERS . Hi thout limi t ut ion of the p<..mers conferred 
upon the City by Section 1 .3 of Article I of this charter, or by any 
other provision hereof, the Council shall have pmrer by ordinance not 
inconsistent vrith this Charter to do , but shall not be restricted to, 
the follol;i ng : 

(l) Assess , levy und collect taxes for all general and special 
purposes on all subjects or objects of taxation not expressly pro­
hibited by l a,.,; pr ovide for enforcing the prompt payment and for pen­
alties for deliquency thereof; and adopt such classifications of the 
subjects and objects of taxation as mo.y not be contrary to lm·r . 

(25 ) Contract and be contracted uHh, and sue and be sued . 

(29) Enact, adopt , and enforce all ordinances, rules and regu­
lations; do all things, and exercise all governmental and municipal 
aut hority necessary, needful, and convenient, contributing to or 
bearing a substantial relation to the full and complete exercise of 
all the povrers in this charter enumerated . 

- 3 -
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(3) Co-operate, or join by contract or otherwise, with other 
cities, with counties, states, the United States, or other govern­
mental bodies, singly or jointly or in districts or associations for 
promoting or carrying out any of the powers of the City, or for the 
acquisition, construction or operation of any property, works, plants 
or structures convenient or necessary for carrying out any of the pur­
poses or objects authorized by this charter. 

Section 6.2 (13) 
to be assessed, on a 
all taxable property 
may prescribe. 

(The Director of Finance Shall) Assess, or cause 
just and equitable basis, and as provided by law, 
in such manner and within such time as the Council 

Section 6.15 ASSESSMENT, LEVY AND COLLECTION OF TAXES. The Council 
shall, by ordinance, provide for the assessment , levy and collection of 
all general and special taxes; provide for the enforcement of the prompt 
payment of the same; provide penalties for the deliquency thereof; pro­
vide for the collection of delinquent taxes on real or personal pro­
perty by the sale of such property by the City or by suit i nstituted by 
the City; prescribe the procedure at such sales and provide that the 
City may become the purchaser at such sale . 

The broad grant of authority contained in these sections clearly 
authorizes contracting with a private professional firm to undertake 
the reevaluation. Especial attention is invited to the provisions of 
Section 6.2 (13) that the Director of Finance is to assess or caused 
to be assessed, on a just and equitable basis, and as provided by law 
in such manner as the Council may prescribe. This language is com­
parable to the language referred to in the Hellman case above, in the 
County Charter, "to provide for assessment, levy, equalization, and 
collection of all taxes now and hereafter authorized by Constitution 
or the law and to prescribe a method or system to facilitate the assess ­
ment , calculation, extension, and collection of taxes", as sufficient 
to authorize such a contract . The words , caused to be assessed, just 
and equitable, and in such manner, clearly give a broad authority to 
contract with a professional firm to aid in the assessment process . 

Section 70.220, RS1'4o . 1959, implementing section 16, Article VI of 
the Constitution of Missouri authorizing political subdivisions to 
cooperate with other subdivisions for any "common service" then clearly 
authorizes the city and the county which have been shown to have 
the authority to contract individually, to cooperate in the project 
with a private firm, the City's part to be concerned with valuation of 
property in the city. A broad interpretation of this section was sug­
gested in School Dis~ of Kansas City v. Kansas City, Mo . , 382 S.W. 2d 
688 (Mo . Sup . 1964). Additionally it should be noted that section 
70.220 also contains authorization to "contract" wi th any "private 
person, firm, association or corporation for the planning, development, 
evaluation, acquisition or operation of any public improvement facili ty, 
or for a common service . " Although this portion is not cited as prin­
cipal support for the conclusion of authority to contract with private 
firms to provide a service, it at least suggest that the legislature 
contemplated under some circumstances the employment of private firms 
to assist in providing a necessary public service. 

- 4 -
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In your fourth question you ask whether the contract for reevaluation of pro­
pe.rty can be financed by .f'unds from general revenue or whether a levy must be 
approved by a majority vote under Section 137.037 before the reevaluation can be 
rn&de. Section 137.037, RSMo Supp. 1967 provides in part as follows: 

"The county court of any county may, at any general election, 
submit to the qualified voters of the county a proposition 
to authorize a levy not to exceed tvTO mills on the dollar 
of assessed valuation of all tangible property taxable by 
the county for one year to pay the cost of contracting 
with a private person or firm to reevaluate all real pro­
perty subject to taxation by that county; provided, hm.f­
ever, that the governing body of counties of the first 
class may by order of record require such reevaluation to 
be made by the county assessor of such county and may 
use said revenue to provide necessary additional employees, 
office equipment and supplies in the office of the county 
a ssessor for such purpose only . 

* * * * * 
If the proposition receives a majority of the votes cast there ­
on, the county court shall impose such levy for one year. Any 
excess collected in the last year i n i·Thich the levy is imposed 
shall be transferred to the general revenue fund of the 
county." 

It is our viei·l that the cost of reevu.luation is to be paid out of general 
:::-cvenue ivhether an election is held under Section 137.037 or not. 

If an election is held and a majority vote is received, the levy authorized 
to be used for reevaluation purposes forms a part of the general levy for county 
purposes . The effect of the vote is to mak~ certain that the funds derived from 
Lhc tax levy authorized for one year shall be used only for property reevaluation 
purposes . 

Section ll(b) of Article X of the Constitution of Missouri provides that 
the rr.:J.X:.mum tax rate to be levi ed by counties is an follo~;s : 

"For count .::.es --thirty- five cents on the hundred dollars 
a ssessed valuation in counties having three hundred mill j on 
dollars, or more, assessed valuation, and fifty cents on 
the hundred dollars a ssessed valuation in all other counties ; 
* * *" 

Section 11 (c) of Article X of the Constitution of Missouri provides that 
such tax rates may be increased for county purposes only by a two-thirds vote. 

If it ,.,ere held that Section 137.037 authorizes a levy in addition to the 
constitutional limit on taxes for county purposes such section would be uncon­
stitutional because Section 137 .037 purports to aut hor i ze an increase above the 
constitutional limit by a majority vote whereas the Constitution requires a tuo-
thirds vote in order to authorize a tax levy above constitutional l i mitation. 

- 5 -
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Iio1vever , it is our vieu that Section 137.037 cloe~ nc"Jt purport to provicle 
for ~ t:lX levy above the constitutional limit but provides that the county court 
mu3t in the year such levy ls voted expend the funds rece i ved from such levy 
f •>r reevaluation purposes but the levy authorized by Section 137 .037 is included 
~:~thin the maximum levy authorized for county purposes . 

In a county H'i th less i.han three hundred m:Ulion dollars property valuation 
in a year in ,.,hich the county court determines that a t11enty-cent levy is neces­
sary for county purposes and the people vote a levy of twenty cents for one 
year under Section 137 .037 the court '-Tould be compelled to levy such additional 
t~renty cents for one year so that the total levy for county purposes i ncludj ng 
reev~luation of property for such year would be fifty cents . 

In no event could the county court in such county levy mere than fifty cents 
.;i thout a b•o-thirds vote of the people and if a fifty-cent levy were made ln 
the year in \-Thi ch a twenty-cent levy 'ms authorized for reevaluation under Section 
137 .037, only thirty cents of the fifty-cent levy could be used for other county 
purposes . 

Ho'-lever, \·re believe it to be clear that the county court can "'ithout a vote 
under Section 137 .037 expend funds derived from the general tax levy for county 
purposes for reevaluation purposes . 

Tbe provisions of Section 137.230 (2) quoted supra clearly provjde that the 
county court can enter i nto a contract for a reevaluation of property and pro­
v jde the payment for such reevaluation can be made out of county gener~l revenue. 

T.~ere is no language Jn Section 137.037 that in anyway purports specifically 
or impliedly to repeal Section 137.230 (2) or to make the procedure to be follo1ved 
under Section 137 .037 the only or exclusive method to be followed in reevalu­
ation of property . Therefore , the county court has power and authority ;.;i thout 
a vote under Section 137.037 i f funds arc available to enter into a contract for 
reevaluation of property under Section 137 .037 (2) the cost to be paid out of 
county general revenue . 

CONCLUSIOU 

It is the opinion of this· office that: 

1. The St. Joseph School District does not have authority to 
expend its funds to contract ,;ith a professional firm to 
reevaluate real property \fithin its boundaries. 

2 . The St . Joseph School District does not have the authority 
to enter into a cooperative agreement •·rith the City of St . 
Joseph and Buchanan County in undertaking reevaluation of 
real property vhich is a common source of revenue to all three. 

3. The County of Buchanan has the authority to contract Hith a 
private professional firm to undertake the reevaluation of 
real property uithin the County as a means of assisting the 
1~sessor, and authority to enter into a cooperative agreement 
with the City of St . Joseph, but not with the St . Joseph 
School District. 
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4. Such a contract with a private professional firm may be 
financed '"i th funds :from general revenue, if available; 
a levy approved by the voters under Section 137.037, RSMo 
Supp. 1967 is not mandatory. If a levy i s approved as 
provided in Secti on 137.037 such levy must be included 
in the general levy for county purposes provided in 
Section 11 (b) of Art. X of the Constitution of Missouri. 

Yours very truly, 

~"0-fJ.l 
JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 


