
Honorable Roy L. Carver, Director 
Division of Veterans Affairs 
Broadway State Office Building 
P. 0. Drawer 147 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Carver: 

Answered by letter- \·!ood 

OPINI ON LETTER NO . 178 

In your letter of March 7, 1969, you inquired if a member of 
the Advisory Committee on Veterans Affairs, duly appointed pursuant 
to Section 42.055, RSMo Supp. 1967, could appoint an alternate, with 
full powers, to attend meetings of the Committee in his stead. 

The above statute provides that the governor shall appoint the 
six members of the Co~ttee, by and with the advice and consent or 
the Senate, for six year terms. It further provides that any va­
cancy shall be filled by appointment for the unexpired term in the 
manner or regular appointments and that the governor may remove a 
member for cause. 

We must answer your question in the negative, for "Except as 
provided in this Constitution, the appointment of all officers shall 
be made as prescribed by law." (Article VII, Section 7, Constitution 
of Missouri, 1945). Clearly, the law creating the Veterans Affairs 
Advisory Committee has prescribed that appointment thereto shall 
be made by the governor with the advice and consent of the Senate. 
To allow each duly appointed member to appoint another, even tem­
porarily would, we think, be inconsistent with the manner of ap­
pointment prescribed by law. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 




