
Answered by K1affenbach 

December 16, 1969 

Honorable Ray Lee Caskey 
Prosecuting Attorney 
P.O. Box 278 
Alton, Missouri 656o6 

Dear Mr. Caskey: 

OPINION LETTER NO. 270 

I F I L E 0 
~ ~7() 

This letter is in response t o your opinion request in which 
you ask whether or not an elected member of a county board of 
education is a county official withi n the meaning of Section 
182.050, RSMo 1959, which section excludes county officials from 
membership on the county library board of trustees. 

Section 182.050 states in part as follows: 

"For the purpose of carrying into effect 
sections 182.010 to 182.120 in case a county 
library district is established and a free 
county library authorized as provided in Sec­
tion 182.010, within sixty days after the 
establishment of the county library district, 
there shall be created a county library board 
of trustees, which shall consist of t he county 
superintendent of schools , and four other 
members, none of whom shall be elected county 
officials ••• " 

The county to which you refer is a county of the third class. 
Section 162.111, RSMo Supp. 1967, created in each second, third 
and fourth class county a county board of education consisting of 
six members to be elected at the annual school election held on 
the first Tuesday in April in each year. 

Although the county board of education is legally designated 
as the "county" board, nevertheless it is clear that the boundaries 
of the board's jurisdiction~ not coterminous with the county 
lines. The expenses of the county board members are paid by the 
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state comptroller out of the state school moneys fund, Section 
162.151, RSMo Supp. 1967, and the duties of the county board of 
education, Sections 162.161, RSMo Supp. 1967, although official 
in character are nevertheless not limited to the county itself. 

We are enclosing Opinion No. 263 rendered May 2, 1968, to 
Maurice B. Graham which holds that the prosecuting attorney is 
required to represent the county board of education. 

We believe it is unnecessary to determine whether members of 
the county board of education are county officers for all purposes 
because it is clear that in interpreting statutes, it is the 
legislative intent that is important and not the strict letter of 
the terms used by the legislature. That is to say, it is noteworthy 
that in Section 182.050, the legislature apparently intended to 
exclude from membership on the county library board of trustees 
any person who is elected to a county-wide office by the county 
electorate with the exception of the county school superintendent. 
The legislature did not exclude appointed officers of the county. 

It is our view that it was the apparent legislative intent to 
exclude from membership on the county library district board of 
trustees, with the exception of the county superintendent of 
schools, officials who exercise authority generally coterminous 
with the boundaries of the county although not necessarily confined 
to such boundaries and whose position, as in the case of the members 
of the county board of education, is largely dependent upon the 
vote of such county electorate. 

We, therefore, conclude that members of the county board of 
education are "elected county officials" within the meaning of 
Section 182.050 and are not eligible for appointment to the county 
library board of trustees. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 

Enc: Opinion No. 263, Graham, 5/2/68 


