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Dear Dr. Garner: 
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This opinion is in response to your question asking whether 
funeral directors who make copies of death certificates prior to 
submitting said certificates to the Division of Health for filing 
and recording are in violation of any statutory provisions. 

It is our understanding that funeral directors often make 
copies of death certificates for their own files and thereafter 
make additional copies for other persons upon request. Sometimes 
the copies that they have furnished to other persons have been 
notarized by notaries public as a true copy of the death certifi­
cate. At the time of copying these "certificates" have not been 
sent to the local registrar; and although they are on the form 
furnished by the Division of Health and are completed and signed 
by the physician, they are not Division of Health certified death 
certificates. 

We note first that under Section 193.070, RSMo Supp. 1967, 
the Director of the Division of Health or a deputy appointed by 
him is the State Registrar and has charge of vital statistics and 
is the custodian of all vital files and records. He has the authority 
to perform the duties prescribed; and under Section 193.240, RSMo 
Supp. 1967, it is unlawful for any officer or employee of the state 
to disclose data contained in vital statistical records except as 
authorized by law and by the Division . Essentially, the Division 
of Health has the ultimate control of the content and dissemination 
of the information contained in vital statistical records. 
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Section 193.380, RSMo Supp. 1967, states in part as follows: 

"1. Any person who wilfully makes or alters 
any certificate or certified copy thereof 
provided for in this chapter, except in 
accordance with the provisions of this chap-
ter, shall be fined not more than one thou-
sand dollars or confined in the county jail 
for not longer than six months, or both fined 
and confined." 

Section 193.130, RSMo 1959, provides: 

"Registration of deaths and stillbirths. 
A certificate of every deat h or stillbirth 
shall be filed with the local registrar of 
the district in which the death or still­
birth occurred within three days after the 
occurrence is known; or if the place of 
death or stillbirth is not known then wi th 
the local registrar of the district in which 
the body is found within twenty-four hours 
thereafter. In every instance a certificate 
shall be filed prior to interment or other 
disposition of the body. " 

Section 193.140, RSMo 1959, provides in full as follows: 

"1 . The person in charge of interment shall 
file with the local registrar of the dis-
trict in which the death or stillbirth 
occurred or the body was found a certifi-
cate of death or stillbirth within three 
days after the occurrence. 

"2. In preparing a certificate of death or 
stillbirth the person in charge of inter­
ment shall obtain and enter on the certifi­
cate the personal data required by the 
division from the persons best qualified 
to supply them. He shall present the certi­
ficate of death to the physicial last in 
attendance upon the deceased or to the 
coroner having jurisdiction who shall there­
upon certify the cause of death according 
to his best knowledge and belief. He shall 
present the certificate of stillbirth to 
the physician, midwife or other person in 
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attendance at the stillbirth, who shall 
certify the stillbirth and such medical 
data pertaining thereto as he can furnish . 

"3. Thereupon the person in charge of inter­
ment shall notify the appropriate local 
regis trar, if the death occurred without 
medical attendance, or the physician last in 
attendance fails to sign the death certifi­
cate. In such event the local registrar 
shall inform the local health officer and 
refer the case to him for immediate investi­
gation and certification of the cause of 
death prior to issuing a permit for burial, 
cremation or other disposition of the body. 
When the local health officer is not a 
physician or when there is no such officer, 
the local registrar may complete the certifi­
cate on the basis of information received 
from relatives of the deceased or others 
having knowledge of the facts. If the cir­
cumstances suggest that the death or still­
birth was caused by other than natural causes, 
the local registrar shall refer the case t o 
the coroner for investigation and certification." 

It is clear therefore that the person in charge of interment 
has certain duties with respect to the preparation and filing of 
death certificates. However, such persons are not charged with the 
duty of maintaining vital statistics, nor do they have the statu­
tory right or duty to furnish such certificates or copies thereof 
to other persons. It is also clear that the legislature has given 
the Bureau of Vital Statistics of the Division of Health the sole 
authority to perform the required functions with respect to vital 
statistics to the exclusion of other persons. 

With the framework of these laws in mind, we next consider 
the application of Section 193.380, RSMo Supp. 1967, which haa been 
set out above. Whether or not a funeral director who makes a copy 
of the certificate before it has been sent to the Division of 
Health, or of a certificate which has been comple ted by the Divi­
sion of Health and certified by the Division as a certified copy 
of the death record violates the provisions of Section 193.380, 
depends largely upon the interpretation of the word "makes " . 

In this respect, it is recognized in 54 C.J.S., p. 907, that 
the word "make" is at best a very ambiguous term and has many 
significations and may convey many meanings. It is our opinion, 
however, that the word "makes" is used in the same sense as used 
in the more common significance of forgery; i.e., it is recognized 
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that the acts of making and altering are not the same. The act 
of forging is "to make or imitate falsely; to produce or devise, 
to fabricate" or 11 to make in the likeness of somethin~ else '~ . 
State v. Talbot, 160 Me. 103, 198 A.2d 163, 166 (1964). Similarly, 
"forgery .. is the "fraudulent making or alteration of a writing to 
the prejudice of another man's rights." Rowle~ v. u.s., 191 F.2d 
949, 950 {1951); Phleger v. Phleger, 345 Mo. 5 2, 134 S.W.2d 26 
(1938). 

The crime of forgery of such documents is contained within 
the provisions of Section 561.011, RSMo 1959. Section 193.380 
does not speak in terms of forgery. However, Section 193.380 pro­
vides that the willfull act of making or altering any certificate 
or certified copy is, in fact, a crime without showing prejudice 
to another man's rights, which is presumed under the terms of that 
section and without showing that the making is fraudulent . 

The conclusion we reach then is that the term "makes" was 
intended by the legislature and is sufficiently comprehensive to 
include the copying of these certificates because copying is, in 
fact, the making of the certificate without regard as to whether or 
not the copy is fraudulently made. 

CONCLUSION 

It is therefore the opinion of this office that funeral 
directors who make copies of death certificates prior to filing 
with the local registrar and with the Division of Health or funeral 
directors who make copies of certified copies of death certifi­
cates are in violation of the provisions of Section 193.380, RSMo 
Supp. 1967. 

This opinion, which I hereby approve, was prepared by my 
assistant, John C. Klaffenbach. 

Yours very truly, 

~,J-t.,.ft 
JOHN C • DANFORTH 
Attorney General 
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