August 19, 1969

OPINION LETTER NO. 355

D
Honorable Ted Salveter \\/YL

State Representative
District 142
1005 Woodruff Building
Springfield, Missouri 65806

Dear Representatlive Salveter:

This 1s in reply to your request for an opinion from this

office on the following guestion:
" « «» Can a member of the Missouri Ceneral

Assembly also serve as an attorney for a
state college or other state institution or
can his law firm of which he is a member and
receives compensation, represent a state col-
lege. . ."

As you know, this office in a Letter Opinion to you (Attorney
General Opinion No. 182, April 30, 1969) held that employment by a
state college or university was employment by the state for the pur-
poses of Article III, Section 12 of the Missouri Constitutlon.

That section provides in part as follows:

". . . When any senator or representative ac-
cepts any office or employment under the United
States, this state or any municipality thereof,
his office shall thereby be vacated and he shall
thereafter perform no duty and receive no salary
as senator or representative. . . .

The question presented in this opinion hinges on the 1ssue of whet-
her the rendering of legal services to a state college or other state
institution would be "employment” as that term 1s used in Article
III, Section 12.



Honorable Ted Salveter

The term "employment" 1s subject to a variety of legal inter-
pretations depending upon the context in which it arises. Since the
purpose of Article III, Section 12 appears to be to prevent the po-
tential conflicts of interest which would arlse if a senator or
representative were to have other dutlies with respect to other gov-
ernmental bodlies, we are of the opinion that a broad interpretation
of the word "employment” is called for when construing that section.

We note that the term "employment” is used with reference to
the attorney-client relationship in Supreme Court Rule 4.37. That
rule reads, "The duty to preserve his client’'s confldence outlasts
the lawyer's employment, . . ." (emphasis supplied).

We therefore are of the opinion that an attorney who 1s a state
senator or representative may not represent a state college or other
state institution and continue to serve as a state senator or repre-
sentative. For a state senator or representative to do so would be
a violation of Article III, Section 12 of the Missourl Constitution.

You also ask whether a law firm of which a senator or representa-
tive is a member may represent a state colleze or other state in-
stitution. Here, too, we are of the opinion that the law firm may
not represent a state collepge or other institution. Pursuant to au-
thority of Supreme Court Rule 5.16, T™e Advisory Committee of the
Missouri Bar has issued Official Opinion 91. Tt is said in that
opinion that ". . .A law firm may not render professional services
with regard to any matter which any partner, assoclate or employee
could not properly perform. . . ." This office has found no authority
which would support 2 position contrary to the position taken by The
Advisory Committee.

Yours very truly,

JOHN C. DANFORTH
Attorney General



