
October 28, 1969 

OPINION LETTER NO. 112 0 

FILED I 
Hr. Joseph Jaeger, Jr. , Director 
Nissouri State Parl~ Board 
Jefferson Building tAd I 

I Jefferson City, Hissouri 65101 

Dear Hr. Jaeger: 

In your letter of September 12, 1969, ~lOU asked for my opinion 
on the legality of the State Parl{ Board's financial participation 
in the repair and development of facilities owned or leased by a 
municipality, county, or other political subdivision. 

By statute, the Park Board has been authorized: 

11
• • • to accept or acquire by purchase, lease, 

donation, agreement or eminent domain, any lands, 
or rights in lands, sites, objects or facilities 
\'lhich in its opinion should be held, preserved, 
improved and maj_ntained for park or parlc·~ay 
purposes. • 11 (Section 253.040, RSi'·1o 1959) 

It is my opinion that Section 253.040, read in its entirety, 
is clear in providing that no authority is given the park board to 
participate financially in repair,construction ~~d development of 
lands, or facilities l'thich are 0\med by municipalities even though 
there might be some cort of "rormal" a:;reement to permit public use 
of t.i.1e facility for park purposes. It seems clear that such section 
provides that the park board can accept by agreement, lands=- or 
rights in lano.s, sites, objects or facilities vThich in the opinion 
of the parl-: board should be held. preserved, imoroved and maintained 
for park or parlrnay pur·poses. It appears that it is clear that the 
last part of such sentence referring to facilities held, preserved, 
improved and maintained for park or park\'l"ay purposes means state 
park purposes or state parln;ay purposes. It is also clear that the 
rights in lands or rights in facilities which are referred to in 
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Mr. Joseph Jaeger, Jr. 

such sentence mean an actual right such as a lease interest or some 
other interest that the park board has in the land or the facilities. 
This is amply demonstrated further by the next sentence in such sec­
tion which provides~ that the park board is authorized to improve, 
maintain, operate and regulate any such lands, sites, objects or faci­
lities when such action would promote the park program and the general 
welfare. This is obviously a reference to lands or facilities in which 
the park board has rights and does not apply to a situation \'There 
land is held by another and the person Ol'ming the land or the munici­
pality owning the land agrees that if the park board will expend 
money on such property the person or municipality will let the gene­
ral public use such facilities. There is no right in the park board 
to expend public monies on privat~ land cwned by an individual if · 
there is an agreement made that the private individual 'l'lill allo1-r 
the general public to use the facilities. The only power given 
under Section 253.040, insofar as land ol'med by an individual or 
land owned by a municipality or political subdivision is concerned, 
is that the park board has the right to acquire the land or the faci­
lity or a specific actual right in the land or facility, and that 
such land or facility is to be held, preserved 2 improved and main­
tained for state parlc or state parkway purposes. 

Therefore, it is our view· that under existing statutory law, 
the Missouri State Park Board may not financially participate in the 
repair and development of facilities owned or leased by a municipality, 
county or other political subdivision. 

Yours very truly, 

JOHN C. DANFORTH 
Attorney General 
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