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TO't'JNSUIPS: 

ASSESSORS: 

/ 
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A duly elc(~ted t'.Y\'JnShip assessor, 
\·:ho subsef!uently removes hj s res-
1dence from the townshlp, can 
make,the assc~s~ents for 1970 un­
less rem0vcd pr~ 6r to the mak1 ng 
of such assessments. 

If the assessor is removed prior 
to mak~ng the assessments, it is the duty of the township board 
to fill such vacancy by appojntment. Sect1on 65.200, RSJ'.1o 1959. 

October 23, 1969 

Honorable \vllliam J. Esely 
Prosecuting Attorney 
Harrison C0unty 

.P. 0. Box l.JlO 
Bethany, Missouri 64424 

Dear Mr. Esely: 

OPINION NO. 1!41 
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Ymt recently requested an offic:tal 0p:i.nton of this office 
asking whether a duly elected township assessor, who is now not 
a resident 0f the tmmship, can make the assessments for the 
t0wnship jn 1970. 

In Att0rney General's Opinion No. · 27, ( N-Jvember 8, 19l.f8) 
this office held) in response tc a similar question, that a 
t6wnship collector by changing hi~ residence to another town­
ship does not thereby f'orfej t his office and maJr collect taxes 
in the township in ',-Jhich he ls elected ur"Jti1 he ls removed. 
The statutory pr':>visions relied on by that opinion are stlll 
tn effect today, although renumbered. Secticn 13953, RSMo 1939, 
j_s now Section 65.150, RSMo 1959. Section 13962, RSrJio 1939, is 
now Section 65 .. 200, RSM':> 1959. Sec~ian 12828, RSMo 1939, is 
n-:n~ Section 106.220, RSMa .1959. t·;e believe that the holding af 
the prior opinion which held that a township officer may exer­
cise the duties of his office, despite his non-residency, until 
he is removed as a·result of appropriate legal proceedings is 
applicable here. Thus, in yo11r case, the elected ass8ssar could 
make the 1970 assessments, unless rcmQved prior to performing 
that task. 
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Sh~uld the a~scsso~ be rc~~ve~ p~jor to ~is making the 
ass:~3~ment s _, it ~·J')lll d be '!.ecessary for t;~-:,c tm-lrn~hlp board to 
fill th1r, vacancy by appointment. Set?ti.-_1'1 65.200~ R3Mo 1959. 

CONCLFSION 

Therefore, :it ,-i_s the opi~.to~ sf thiG 0fflcc that a july 
elcctPd township a~se~sor, who subseque~tly rcToves hts res1-
c'l0J::ce from the t01mshJ.p, ca~ malce th:: ctG:"1essmcnts fa!" 197J un­
lc8s removed prior t'J the making of such assessments. 

If the assessor ls removed prior to making the assess­
ments' ~- t is the outy 0 f the tm-msh-!p board t.o .fj_ ll such va­
c&nc~r by appointment. Sect1·:m 65.2~Y)! 'RSf·1o 1959. 

'fhe fo~ego l r...1g ~Dj nlo!1_, -\'1hich I herE.'b:/ ~.Dpro~~re, v·:ns pre­
p::.red for me by m~r assistant; Peter H. R1•gcr. 

F:ncTosnre: 

JOIIN C. DANFOP.TH 
A"::torney G"=ner:t1 

Cp.Na. 2?, il-8-48, Evans 
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