Answer by letter-Craft

October 15, 1969

OPINION LETTER NO. 449
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\MLED
Mr. John C., Vaughn, Director

Division of Budget and Comptroller 5?
State Capitol 2uillding
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Mr, Vaughn:

Recently, you contacted me with regard to cuestlons raised by
House Bill Wo. 35 and IHouse Bill No. 49 recently passed by the Seventy-
fifth General Assembly and effective October 13, 1969,

Briefly, House Bill No. 35 amends Section 483.530 by substi-
tuting a fee schedule for an item by item accrual of fees which the
clerks of courts of common pleas heving criminal jurlisdiction, clerks
of courts of criminal correction, and certaln circuit court clerks
shall collect for performing services.

House Bill No. 49 provides that certain officials are to receive
ten cents per ndle in reimbursement unless a higher rate is other-
wise provided by statute.

With regard to the above leglslation, you have raised the fol~
lowing specific questions:

House Bill Wo. 35:

l. What rule should be utilized by the state in determining
when the fees schedule should be utilized for reimbursement for costs?

2. Will the clerks of the circult court and the clerks of crimi-
nal correction each receive $7.50 where a particular case is handled
by each clerk?

House Bill No. #49:

Does the ten cents per mile reimbursement sectlion govern 1in
Section 57.290 where the sheriff is transporting prisoners.
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House Zill No. 35:

1. With regard to the date upon which the fee schedule should
be utilized, this office has prepared an officlal opinion, Opinion
No. 428, whiech 1s enclosed.

2. Section 479.330 provides that all provisions of the law
concerning costs in criminal cases "shall be held to apply to the
St. Louis Ccurt of Criminal Correction.” It is apparent from Chap-
ter 479, ESMo 1959, that it is contemplated that proceedings in cer-
tain cases will be in both the court of criminal correction and the
circuit court. Since House Bill No. 35 repealed Section 483.530,
RSMo 1959, under which the St. Louls Court of Criminal Correction
was to determine fees and since the amended section specifically ap-~
plies "for cach criminal case” handled by each of the c¢lerks therein
listed, it is our opinion that the eclerk of the c¢ircuit court and
the clerk of the court of c¢riminal correction should collect the
statutory fees there provided when a case is handled successively
by the twe clerks.

House Bill No. H49:

Section 57.290 specifies the fee to be paid with regard to the
performance of a number of services set out therein. This section
provides:

"Sheriffs, county marshals or other officers
shall be allowed fees Tor their services in
criminal cases. . ."

In Section 57.290(3) it is provided:

", + « the sheriff, . . . shall receive seven
cents per mile for the distance necessarily
traveled in going to and returning from . . ."

In Section 57.290(4) it is provided:

"The sheriff . . . who shall take a person

« « » 8hall be allowed ., . . seven cents per
mile for every mile necessarily traveled in
zoing to end returning from . . .

This subsection contains extensive provisions with regard to
the transportation c¢f prisoners and the amount to be received by the
gsheriff for such transportation. The moneys recelved by the sheriff
are not te be retained personally but are to be paid over to the
county. The Missouri statutes contain extensive provision for the
payment by the officer recelving fees to the county. Thus, the pay-
ments made under Sections 57.290(3) and 57.290(%) is as the section
denominates it, a fee payable to the sheriff.
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It has long been held in lilssouri that fees are dependent upon
statute and that these sectlons are stirictly construed. Cramer v.
Smith, 168 S.W.2d4 1039, 1040 (lio. en banc 1543).

Thus, 1t ia our opinion that the provisions of House Bill No.
49 should not be interpreted to apply the sections setting forth
the mileage allowance pald as a fee., House Bill No. 49 is a reim-
bursement section and should be interpreted as applylng To those
situations where the persons there described are entitled to a mile-
age allowance personally.

I trust that the above satisfles the cquestion which you have
with regard to these two legislative enactments. If we can be of
further assistance, nlease feel free to contact me.

Yours very truly,

JOHN C., DANFORTH
Attorney General

Enclosure: Op. No. 423
10-14-69, Geers

—1-



