October 27, 1969

OPINION IETTER NO. 465
(Answered by letter-Nowotny)

Mr. James E, Schaffner
Acting Lirector of Revenue
Department of Xevenue F[ L E D

Jefferscn Bullding —
Jefferson City, Missouri €5101 %.S

Dear Mr.Schaffner: 1

el

This is in answer to your request for an officieal opinion of
this office concerning the guestion whether chauffeurs' licenses
are requlired when mechanics employed by & business firm which
operates a fleet of trucks, drive trucke to the point where a
vehlcle of a company has broken down in order to repair such vehicle.
You have stated thet the mechanic is required to go to the point of
breakdovwn "on some occasions" and that out of approximsztely thirty
mechenics "there is no one wechanic who will normally perform this
work and the Jjob will be assigned to whomever i1s readily aveilable."

Section 202.020, RSMo fupp. 1967, requires & chauffeur of any
vehicle to have a valid chauffeurts license.

Chauffeur 1s deflned in Section 302.010(1), RSMo Supp. 1967,
as follows:

"(1) 'Chauffeur', an operator whc cperates
& motor vehicle in the transportation of
persons or property, and wnho receives com=-
pensation {for such service in wages, salary,
comnicseion or fare; or who as owner or em-
ployee operates a motor vehicle carrying
passengers or property for hire: or who
regularly operates a coamerclal motor vehi-
cle of aznother person in the course of, or
a8 an incident tc his employment, but whose
princioel occupation is not the operating of
such maotor venicle;

Commercial motor vehicle is defined in Section 302.010(3), RSiMo



Mr. James E. Schaffner

Supp. 1967, as follows:

"(3) 'Commercial motor vehicle', a motor
vehicle designed or regularly used for
carrying freight and merchzndise, or nore
than eight passengers;”

Enclosed 1s a copy of Attorncy General Opinion Ne. 227, dated
August 5, 1964, issued to the Honorable Bill D. Burlison, wnich
held that a sheet metal worker i¢ not required to have a chaulffeur's
license t» operate his employer's trucks if the trips are so oc=-
casional and Infreguent thal they are not part of the employee's
duties.

It is our opinion that Opinion No. 227 applies here and there=~

fore the mecnanics involved do not have to obtain chaut'feurs!
licenses.

Very, truly yours,

JOEN C. UANFORTH
encls. Attorney General



