
POOL TABLES: An operator of an amusement center 
is subject to the license fee pro­
vided in Chapter 318~ RSMo 1959~ 
with respect to a coin operated 
pool table used in the establish­
ment,even though he is not the 
owner of the table. 

LICENSES: 

November 4, 1969 

OPINION NO. 472 

Honorable Harold Dickson 
Member of Missouri House of 
Representatives-District 121 
400 West Russell 

Fl LED 

'/7~ 
California, Missouri 65018 

Dear Mr. Dickson: 

This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling. The question raised is as follows: 

"Is an operator of an amusement center subject 
to a tax on a pool table that is coin operated 
and is not owned by the owner of the establish­
ment in which the table is used?11 

Chapter 318, RSMo 1959, relates to the licensing of pool 
tables. Section 318.020 provides: 

11 The county court shall have power to license 
the keepers of billiard tables and all similar 
tables upon which balls or cues are used. At 
each term~ the clerk of said court shall pre­
pare and deliver to the collector of their 
county, as many blank licenses for the keepers 
of such tables herein mentioned as the respective 
courts shall direct which shall be signed by the 
clerk and attested by the seal of the court." 

Section 318.020, in making provision for payment of a 
license fee, states: 

"The collector shall deliver to any person who 
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shall have been licensed, a license to keep any 
such table mentioned in section 318 . 010 in their 
respective counties, for a term of twelve months, 
upon the payment by the applicant of the sum of 
twenty dollars for each billiard table, and ten 
dollars for each other table described in said 
section, and the collector shall countersign such 
license before delivering the same to the appli­
cant; provided, that if the applicant be the 
keeper of more than one of such tables, the number 
may be named in one license, and in such case the 
clerk shall not be entitled to more than one fee 
as provided in section 318 . 050 ." 

In a prior opinion issued by this office, i. e . , Attorney General 
Opinion No. 324, July 25, 1967, Porter, a copy of which is enclosed 
herewith, it was determined that the license and license fee pro­
visions of Sections 318 .010 and 318 . 020, RSMo 1959, apply to coin 
operated pool tables and this conclusion is reaffirmed as the offi ­
cial opinion of this office . 

The remaining question raised by your request is whether the 
operator of an amusement center in which a coin operated pool table 
is l ocated, is a keeper of such table within the meaning of Chapter 
318 even though he is not the owner of the device. 

We have found no Missouri court decision which defines the mean­
ing of the wor d "keepers" as used in Chapter 318 . However, it is a 
basic rule of statutory construction that the intention of the legis­
lature is to be ascertained from the words used ascribing to them 
their plain and rational meaning. Gas Service Co . v. Morris, 353 
S.W.2d 645 (S.Ct.Mo . l962). . As defined by Ballentine's Law Dictionary, 
Third Edition, a "keeper' is: 

"One who has the care, custody, or supervision 
of anything; * * * one in possession of a thing, 
place, or business, whether or not the owner or 
proprietor. Schultz v . State, 32 Ohio St . 276, 
281." 

Black ' s Law Dictionary, Revised Fourth Edition, contains the fol­
lowing definition: 

"A custodian, manager, or superintendent, one who 
has the care, custody, or management of any thing 
or place; one who has or holds possession of any­
thing. Schultz v. State, 32 Ohio St.281; (other 
citations)." 

Thus, it will be seen that according to the generally accepted 
definition of the term, a keeper need not be the owner of the thing 
kept . It is apparent that the operator of an amusement center has 
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care, custody and superintendence over a pool table located and used 
on the premises and therefore he is its keeper. 

CONCWSION 

Therefore, it is the opinion of this office that an operator 
of an amusement center is subject to the license fee provided in 
Chapter 318, RSMo 1959, with respect to a coin operated pool table 
used in the establishment, even though he i s not the owner of the 
table. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared by 
my assistant, John E. Park. 

enc l s: 

OP.325- 67- Porter. 

Very truly yours, 

~ .. :J-t_;v 
JOHN C • DANFORTH 
Attorney General 
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