
JUDGES: A person who is otherwise eligible 
and has not waived his retirement 
benefits under the judicial retire­

ment provisions of Sections 476.515 to 476. 57 0 , V.A.M.S ., who no 
longer serves as a judge may elect not to receive retirement bene ­
fits , may practice law and i f otherwise eligible , may elect to 
receive his retirement benefits after he ceases the practice of law. 

OPINION NO . 51 

January 12, 1979 

Honorable Kenneth J. Rothman 
Member , House of Representatives 
Room 308-A, State Capitol Building 
Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Representative Rothman: 

This opinion is in response to your question asking: 

"Whether a Magistrate Judge who is past the 
age of 65 and is not ree l ected to office 
could elect not to receive Judicial retire­
ment benefits and practice law for a year or 
two and then begin receiving retirement bene­
fits , or would such individual waive all re­
tirement benefits and not be permitted to 
begin drawing them at a future time if he 
engaged in the private practice of law." 

We assume that such person has not requested a refund of retire­
ment contributions and waived his retirement rights under Section 
476 . 540 , V . A.M.S . 

In our Opinion No. 419-1971, to Vaughn, this office concluded 
that, under the retirement system provided for in Sections 476 . 515 
to 476 . 570 , V.A.M.S. , a judge who had served twelve years but who 
was not yet 65 years of age could resign as a judge and practice 
law until he is 65 years of age and then cease the practice of 
law and draw his retirement benefits . Opinion 419-1971 was withdrawn 
for reasons not relevant here. 



Honorable Kenneth J. Rothman 

That opinion is quite lengthly and deal s with matters which 
would not be pertinent here . We believe it would not be appropri­
ate to di s tribute the opinion , howe ve r, in it we state d as follows: 

" Your second questio n asks whe the r a judge 
who served twelve years but was not yet sixty­
five years of age could resign as judge , prac­
tice private law until he was sixty-five years 
of age and then stop practicing law and draw 
his retirement benefits . 

"Under Section 11 the person who receives 
such retirement compensation is barred from 
practicing law after retirement. Section 2 
requires that a j udge be sixty- five years of 
age or over to be e l igible for retirement and 
t h is is true even if the retirement benefits 
are prorated under the provisions of Section 
7 . Under Section 6 a person ceasing to hold 
office as a judge for any reason other than 
death or retirement may make written appli­
cation to the comptroller for a refund of 
his contributions . Of course , unde r Section 
1(4) benefits in excess of contributions made 
to the system by a judge are conside red part 
o f the judge ' s compensation for s e rvices ren­
dered . In the premises we find nothing that 
prohibits such a judge from leaving his ju­
dicial office and practicing law and there­
after retiring from the practice of law at 
the age of six ty- five and receiving judicial 
retirement benefits . The answer to your 
second question is therefore yes , that such 
a person may serve twelve years , or for that 
ma t ter , less , if his compensation is to be on 
a pro rata basis under Section 7 of the Act , 
leave the judicial service , practice law un­
til he reaches sixty-five and thereupon if 
otherwise eligible draw judicial retirement 
benefits . Obviously after he draws the bene­
fits having retired under the Act, he cannot 
practice law. " 

We then concluded : 

"A judge who served twelve years but is 
not sixty- five years of age may resign as judge , 
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Honorable Kenneth J . Rothman 

practice law until he is sixty-five years of 
age and then cease the private practice of law 
and draw his retirement benefits; " 

The provision which we considered at that time and which is 
still applicable is Section 476 . 565 , V.A.M.S . , which provides: 

"Any person who receives retirement com­
pensation under the provisions of sections 
476 . 515 to 476 . 570 shall not engage in the 
practice of law or do law business at any 
time after his retirement." 

Your question differs only in the respect that the magistrate 
judge is over the age of 65 at the time that he leaves office because 
of the fact that he was not reelected. We believe our 1971 opinion 
would be applicable to such a judge and that a judge who is over 65 
years of age when he leaves the bench because of non- reelection to 
the office may practice law although he clearly could not practice 
law and receive retirement benefits at the same time. It is our 
view that he may receive such retirement benefits , if otherwise 
eligible , at the time he ceases the practice of law and requests 
such benefits. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a person who is otherwise 
eligible and has not waived his retirement benefits under the judi­
cial retirement provisions of Sections 476.515 to 476 . 570 , V.A . M.S., 
who no longer serves as a judge may elect not to receive retirement 
benefits, may practice law and if otherwise eligible , may elect to 
receive hi s retirement benefits after he ceases the practice of 
law . 

The foregoing opinion which I hereby approve was prepared by 
my assistant, John c. Klaffenbach. 

Very truly yours, 

a:~OFT 
Attorney General 
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