
SCHOOL : 
TE.ACHERS: 

The phrase "employed in any other school 
system as a full - time teacher for two or 
more years ••• "in Section 168.104(5) , 
RSMo 1978, is clear and unambiguous and 

requires that only teaching experience gained in a school system 
other than the one in which a teacher is presently employed is the 
basis for waiving one year of the teacher ' s probationary period. 
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Jefferson City , Missouri 65101 

Dear Senator Murray: 

Fl LED 

qz 
This is in response to your request for an opinion which 

reads as follows: 

"Section 168 .104 (5) RSMo . provides in part 
as follows: 'In the case of any probationary 
teacher who has been employed in any other 
school system as a full - time teacher for two 
or more years , the Board of Education shall 
waive one year of his probationary period ; •• • ' 

"The question is whether one year of a teacher's 
probationary period shall or may be waived as 
noted above if the teacher had been employed 
as a full-time teacher for two or more years in 
the current , employing district , and net any 
'other' school system. 

"Clearly , the statute requires that the school 
district waive one year of the teacher 's re­
quired probationary period , if the teacher 
has had two or more full years of previous 
teaching experience in another school system. 
Does interpreting the statute so as to require 
that the teaching experience be acquired by 
service in a school district other than the 
current employing district contravene legis­
lative intent and violate the statute itself? 
There seems to be no logical or other compelling 
reason to distinguish between teaching experience 
in this or another school district . To the con­
trary , to value teaching experience in another 
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school district more than teaching experience 
in the employing district would be contrary 
to the principle inherent to the statute , where­
by it requires that almost all of the teaching 
experi ence must be acquired in the employ of 
the school distri ct which grants the teacher 
permanent status . Does treating teachers with 
teaching experience within the school district 
differentl y from those with teaching experience 
from any other school district violate the equal 
protection of the l aw guaranteed by the United 
States Constitution?" 

Your request f urther indicates that the following situation 
prompted your query. Teacher A was a full-time teacher in a 
school district for a three year period . Thereafter , Teacher A, 
who was a "probationary teacher, " did not teach for five years . 
At the end of the five year period , Teacher A was reemployed by 
the same school district. The school distr ict did not grant 
Teacher A credit for her previous experience in the same school 
district in determining whether she is eligible for " permanent 
teacher" status as defined in Section 168 . 104(4) , RSMo 1 978. 
However , if Teacher A had taught in a school district different 
than the one in which she is presentl y employed , under Section 
168 . 104(5), RSMo 1978, she woul d have been given partial credit 
for that other district experience . 

Because we have found no appellate cases from Missouri or 
from any other jurisdiction whi ch defined the phrase "employed in 
any other school system as a full - t i me teacher ," we must rely on 
the r u les of statutory construction establ ished by the courts of 
this state. 

The primary rule of statutory construction in this state is 
to ascertain the intent of the legislature from the language 
used , to give the effect to that intent, if possible, and to take 
the words used in the statute in their plain and ordinary mean­
ing . State ex rel . Dravo Corp . v . Spradling, 515 S . W.2d 512 (Mo. 
1974). Where-the mean1ng of the-statute 1s clear, and the 
language used therein is plain and unambiguous , there is no 
reason for any construction . Uni ted Airlines, Inc. v. State Tax 
Commission, 377 S.W. 2d 444 (Mo. bane 1964). 
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In view of these rules of construction established by the 
courts of Missouri , we find no ambiguity in Section 168 . 104(5). 
The word "other," is clear and must be given its ordinary mean­
ing. Bethel ~ Sunlight Janitor Service, 551 S.W . 2d 616 (Mo. 
bane 1977) . 

We agree with your statement that there appears to be no 
logical reason for distinguishing between teaching experience in 
the district in which the teacher formerly taught and teaching 
experience in another district but we are compelled to follow the 
clear intent of the statute in rendering our opinion. Only the 
General Assembly can change the statute so as to make such statute 
applicable both to teaching experience in the district in which 
the teacher formerly taught and teaching experience in another 
district. 

Your second question asks for our ruling on the constitu­
tionality of this statute . We believe that this office is pro­
hibited from passing on the constitutionality of statutes by 
Gershman Investment Corporation v. Danforth, 517 S . W.2d 33 (Mo. 
bane 1974 • 

CONCLUSION 

It is, therefore, the opinion of this office that the phrase 
" employed in any other school system as a full-time teacher for 
two or more years ••. "in Section 168.104(5), RSMo 1978, is 
clear and unambiguous and requires that only teaching experience 
gained in a school system other than the one in which a teacher 
is presently employed is the basis for waiving one year of the 
teacher ' s probationary period . 

The foregoing opinion , which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Edward D. Robertson, Jr. 
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Sincerely, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 


