
SCHOOLS: 
TEACHERS: 

Permanent teachers promoted to positions 
of curriculum coordinator or departmental 
chairperson retain their tenure as permanent 
teachers while they hold the curriculum 

consultant or departmental chairperson positions, as long as their 
primary duties remain teaching. Permanent teachers promoted to 
positions wh1ch are supervisory in nature lose their tenure while 
employed in the supervisory position and may regain their tenure 
only after they are reemployed as teachers in the same school dis­
trict for two consecutive years. 

August 9, 1979 

Honorable James Russell 
Representative, District 58 

OPINION NO . 103 

Room 314, State Capitol Bldg . 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Russell: 

This is in response to your request for an opinion which 
reads as follows: 

'' {1) Do certified teachers who are 
now employed in various administrative and 
supervisory positions other than in posi -
tions of principal and assistant principal 
and who have achieved tenure status in the 
district prior to and at the time of assuming 
the administrative or supervisory position re­
tain his or her status as a tenure teacher with 
the school district: 

"( a) While employed in the adminis­
trative or supervisory position at the present 
time; and 

"lb) after the teacher leaves the ad­
ministrative or supervisory position and re­
turns to teaching; 

"(c) if the teacher resigns or is re­
moved from such nonteaching position . 

"(2) If a permanent teacher of a six 
director school district accepts a non-teaching 
supervisory, administrative or curriculum con­
sultant position with the school district, other 
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than as principal or assistant principal, does 
he or she retain the right to continued employ­
ment with the school district as a permanent 
teacher if he or she thereafter resigns from 
or is removed from such non-teaching positions?" 

You indicate that the various administrative and supervisory 
positions in which certified teachers are employed incl ude assis­
tant superintendent, business director, assistant to the superin­
tendent and activities director. These positions involve non­
teaching duties, but each person holding such pos1tion was, prior 
to accepting the supervisory position, a permanent teacher as de­
fined in Section 168.104(4) , RSMo 1978. 

Further , you indicate that a second class of persons exists 
who are designated curriculum consultants and department chair­
persons. These persons teach a portion of each day and perform 
admini strative duties the remaining portion of each day. Each of 
these consultants and chairpersons achieved tenure prior to becom­
ing a consul tant or chairperson. For purposes of this opinion , we 
shall divide the administrative personnel described into two 
separate categories--those whose functions include primarily 
teaching d u ties and those whose positions are entirely adminis­
trative. 

Section 168.104(4), RSMo, def1nes " permanent teacher" and 
establishes the requirements for the achievement of tenure by 
Missouri teachers. 

"' Permanent teacher' , any teacher who 
has been employed or who is hereafter em­
ployed as a teacher in the same school district 
for five successive years and who has continued 
or who thereafter continues to be employed as 
a full - time teacher by the school district; ex­
cept that, when a permanent teacher resigns or 
is permanently separated from employment by 
a school district, and is afterwards reemployed 
by the same school district , reemployment for 
the first school year does not constitute an 
indefinite contract but if he is employed for the 
succeeding year , the employment constitutes an 
indefinite contract . Any permanent teacher 
who is promoted with his consent to a position 
of principal or assistant principal, or is first 
employed by a district as a principal or assist­
ant principal, shall not have permanent status 

- 2 -



Honorable James Russell 

in such position but shall retain tenure in the 
position previously held within the district, or, 
after serving two years as principal or assistant 
principal , shal l have tenur e as a permanent 
teacher of that system;" 

Further , Section 168 . 104(7) , RSMo, defines "teacher" as: 

"' Teacher ', any employee of a school 
district, except a metropolitan school district , 
regularly required to be certif1ed under laws 
relating to the certification of teachers , ex­
cept superintendents , assistant superintendents , 
and any other persons regularly performing super­
visory funct i ons as their primary duty . " 

Thus, with regard to persons who become curriculum coordinators 
or departmental chairpersons, the statute is clear. As long as 
they are not " . .. regularly performing supervisory functions as 
their primary duty ," they remain "teachers" (Section 168 .104{7) , 
RSMo) and retain tenure as "permanent teachers ." 

Common sense dictates this result. If we were to allow boards 
of educat ion to promote teachers to positions of curriculum 
coordinator or departmental chairperson where their duties remai n 
primarily teaching, and as a result of the promotions remove the 
protection these teachers tenure affords, we would sanction a 
circumvent1on of the desirable policies which prompted the passage 
of the Teacher Tenure Act. The Supreme Court of Wisconsin recog­
nized this danger in State ex rel. Karnes ~Board of Regents of 
Nor mal Schools , 269 N.W. 284 (Wise. 1936) , when 1t held: 

"If we should hold that the board may assign 
a permanent teacher to a certain named posi­
tion in which his principal occupation is 
that of teaching , and then by subsequent 
action abolish the position, . . . and thereby 
effect his discharge, then indeed would [the 
W1sconsin Teacher Tenure Act) be emasculated 
and permanent teachers in the system would 
hereafter have to be wary of the names and 
titles given to their respective teaching 
positions • ••• " Id. at 288. 
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It is , therefore , our opinion that permanent teachers who 
accept curriculum consul tant or department chairperson positions 
and whose rimar duties remain teachin , retain their tenure 
whi le t ey hold the c urriculum consultant or departmental chair­
person position. 

With regard to teachers who accept supervisory positions , the 
statute is clear that a person whose primary functions a r e super­
visory is not a teacher (Section 168 . 104(7}}. It follows that 
one who is not a teacher cannot be a permanent teacher. Thus, a 
per manent teacher loses tenure when he accepts a supervisory posi­
tion , and is withou t p r otecti on of the tenure statute as long as 
he remains in that supervisory position. 

The answer to your final question , whether a person who is 
removed or resigns from a supervisory position retains tenure , 
1s more difficultly reached . Section 168 . 104(4}, contains a tenure­
saving provision by which a permanent teacher whose service to the 
district as a permanent teacher is interrupted can regain tenure. 

" .•. except that, whe n a permanent teacher 
resigns or is permanently separated from 
employment by a school district, and is 
afterwards reemployed by the same school 
district , reemployment for the first school 
year does not constitute an indefinite con­
tract but if he is employed for the succeeding 
year , the empl oyment constitutes an indefinite 
contract . • " 

On its face , the statute is ambiguous; the verb "resigns" is 
wi t hout an object. Since the section in question addresses em­
ployment ''as a teacher , " it is our opin1on that the proper object 
for the verb "resigns" is "as a t e acher . " As we interpret it , 
the statute should read , "except that, when a permanent teacher 
resigns as a teacher • • • " 'rhus , in order to come under the 
tenure- saving provisions of§ 108 . 104(4}, a permanent teacher 
must resign from teaching. 

Webster ' s New World Dictionary defines "resign·· as foLLows: 
" 2 . to give up (an office , position , e tc . ) .. .. " In applying 

this definition to the facts you supplied , it is our opinion that 
when a permanent teacher , under an indefinite contract with a 
board of education, accepts that board of education ' s offer to 
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leave teaching and assume a nonteaching, supervisory role, he has 
constructively resigned from his position as a permanent teacher 
by his acceptance of the board of education's offer. See Rieke 
v. Hogan, 32 N.E.2d 9, 10 (Ohio 1941}. 

We believe that our interpretftion is in accord with the 
purposes of the Teacher Tenure Act and th~ canons of statutory 
construction formulated by Missouri courts . 

Thus, because the supervisor has resigned from his permanent 
teaching position, the tenure-saving provisions of Section 
168.104(4}, are applicable; if he returns to teaching in the same 
district, his first year's contract is not indefinite, but if he 
is reemployed for a second, consecutive year, the contract is 
indefinite and he has regained tenure. 

CONCLUSION 

It is therefore, our opinion, that permanent teachers pro­
moted to positions of curriculum coordinator or departmental 
chairperson retain their tenure as permanent teachers while they 
hold the curriculum consultant or departmental chairperson posi­
tions, as long as their primary duties remain teaching. It is 
further our opinion that permanent teachers promoted to positions 
which are supervisory in nature lose their tenure while employed 
in the supervisory position and may regain their tenure only 
after they are reemployed as teachers in the same school district 
fo~ two consecutive years. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant, Edward D. Robertson, Jr. 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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i-iOThS 

1. Lopez v. Vance, 509 S.W.2d 197, 202 (Mo.Ct.App. at St.L. 
1974), stated the purpose of the Teacher Tenure Act as follows: 
" .•. We believe the purpose of our statute, as well as teacher 
tenure acts, was to attain stability, certainty and permanence of 
employment on the part of those who have shown by educational 
attainment and by a probationary period their fitness for the 
important profession of teaching. 'The history behind the act 
justifies the view that the vicissitudes to which teachers had in 
the past been subjected were to be done away with or at least 
minimized. It was enacted for the benefit and advantage of the 
school system by providing such machinery as would tend to mini­
mlze the part that malice, political, or partisan trends, or 
caprice might play. It established merit as the essential basis 
for the right of permanent employment.' [citations omitted]." 
[Emphasis the court's.] 

2. The rules of statutory construction formulated by the 
courts of this state require that the goal of construction of a 
statute is to determine the intent of the legislature, Person v. 
Scullin Steel Co., 523 S.W.2d 801 (Mo. bane 1975) and State ex-­
rel. Zoolog1cal Park Subdistrict of City and Co. of St. Louis-v. 
JOrdan, 521 S.W.2d 369 (Mo. 1975);-that statute-must be construed 
as a whole, State ex rel. Safety Ambulance Service, Inc. ~ 
Kinder, 557 S.W.2d 24~o. bane 1977) and State ex rel. Fee Fee 
Trunk Sewer, Inc. v. Public Service Commission ofJMissourr;-5~ 
S.W.2d 67 (Mo.Ct.App. at K.C. 1975); that where--ambiguities 
exist, the statute must be given a liberal construction which 
avoids an absurd result, Chapman~ Sanders, 528 S.W.2d 462 
(Mo.Ct.App. at St.L. 1975) and State ex rel. Safety Ambulance 
Service, Inc. v. Kinder, supra; and that unless contrary defi­
nltions are included in the statute, words will be given their 
ordinary meaning, St . Louis Southwestern Railway Co. ~Loeb, 318 
S.W.2d 246 (Mo. bane 1958) and Bethel v. Sunlight Janitor 
Service, 551 S.W.2d 616 (Mo. bane 1977~ 
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