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JOHN ASHCROFT JRFEERSON, CATY {314} 751-3321

ATTEMIME Y Gl Mk AL 55101

May 16, 1979

OPINION LETTER NO. 119
(Answer by Letter-Klaffenbach)

The Honorable Hardin C. ggx
State Senator, District 12

State Capitol Building Fl L E D
Jefferson City, Missouri 65101

The Honorable Harold Caskey ' ,q

State Senator, District 31
State Capitol Building
Jefferson City, Missouri 65101

Dear Senators Cox and Caskey:
This letter is in response to your question asking:

"Does the five percent limit on increases

in state contribution toward county official
salaries found in section 137.710, RSMo,
apply to a situation when there is a sub-
stantial increase in compensation for extra
duties as in sections 53.076, RSMo, and
65.247, RSMo?"

You also state:

"Section 53.076, RSMo, gives county assessors
extra compensation for extra duties imposed.
Section 65.247, RSMo, gives township assessors
extra compensation for extra duties imposed.
Section 137.710, RSMo, requires the state to
pay part of the compensation for certain
county officials, including assessors. The
section contains a five percent limit on
increases in the amount the state will con-
tribute."



The Honorable Hardin C. Cox
The Honorable Harold Caskey

Section 137.710, as amended by Senate Bill No. 277,
79th General Assembly, provides:

"l. A portion of the salary for the
prior vear of the assessor, deputies, clerks,
officers and other employees of all counties
and cities not within a county charged with
duties imposed by law upon assessors, their
clerks, deputies, officers and employees shall
be paid by the state. The state shall pay
one-halt of such salaries for the year 1976
and each year thereafter shall pay the amount
paid for the previous vear plus not more than
a five percent increcase over that amount, but
the amount paid by the state shall in no year
exceed one-half of the actual salaries.

"2. A portion of all fees or other
compensation provided by law for the ex
officio township assessor in each township
in counties having township organization in
connection with making the assessment and
preparing abstracts of assessment lists and
tax bills shall be paid by the state. The
state shall pay one-half of such fees or other
compensation for the year 1976 and each vear
thereafter shall pay the amount paid for the
previous year plus not more than a five per-
cent increase over that amount, but the amount
paid by the state shall in no year exceed one-
half of the actual fees or other compensation
provided by law.



The Honorable Hardin C. Cox
The Honorable Harold Caskey

“3. When the amount due has been
determined by the state director of revenue,
he shall pay such claims out of funds appro-
priated for that purpose.

It is our view that the provisions in question are
quite clear and that they are not ambiguous. Therefore
they do apply to the situation you present where there
is an increase in compensation for additional duties.

The amount to be charged to the state is one-half of such
salaries, or fees and other compensation as the case may
be, for the year 1976 and each year thereafter in an
amount paid for the previous year plus not more than a
five percent increase over that amount, the total amount
paid by the state in one year not exceeding one-half of
the actual salaries, or fees and compensation as the case
may be. The only effect that the payment of such addi-
tional compensation would have as far as the formula set
out in Section 137.710 is concerned is on the computation
of the maximum provided therein, one-half of the actual
salaries, or fees and compensation as the case may be.

Very truly yours,

JOHN ASHCROFT
Attorney General



