
COUNTY COLLECTORS: A county collector is required to 
pay into the county treasury the fees 
received by him under §§ 139 . 090 and 

150 . 150, as amended by House Bill No. 148, 80th General Assembly, 
respecting the collection of a one dollar fee for duplicate personal 
property tax receipts issued by him and a five dollar fee for the 
issuance of certain vendors' licenses. 

December 17, 1979 

The Honorable John Dennis 
Senator, 27th District 
Benton, Missouri 63736 

Dear Senator Dennis : 

OPINION NO. 214 

This opinion is in answer to your questions asking: 

House Bill 148, Truly Agreed and Finally 
Passed by the First Session of the 80th 
General Assembly, provides for a fee of 
$1.00 to be collected for duplicate 
personal tax receipts issued by the 
county collectors (139.090 , RSMo), and 
Section 150.150 as amended by House Bill 
148 raises the fee for issuing the mer­
chants ' , manufacturers ', itinerant vendors ' 
and peddlers' license. 

Are county collectors entitled to fees 
under these sections . 

Section 139.090, as amended by House Bill No. 148, 80th 
General Assembly, provides in pertinent part: 

. . . The collector shall charge a fee 
of one dollar for any duplicate personal 
tax receipt issued by him. 

Section 150 . 150, as amended by House Bill No . 148, 80th 
General Assembly, provides : 

The collector shall , at the time of 
delivering such license, collect the sum 
of five dollars , the fee herein allowed 
to the clerk for issuing the same; pro­
vided, that any fees herein received by 
the collector shall be paid into the 
county or city treasury, as provided by 
law. 



The Honorable John Dennis 

It is clear that § 150.150, by its own terms, requires 
that the fee be paid into the county treasury. 

While there is no express provision in amended § 139.090 
requiring the collector to pay the fee into the county treasury, 
we believe that it is his duty to do so. 

It has been said that it is a well-settled law that a 
right to compensation for the discharge of official duties 
is purely a creature of statute, and that the statute which 
is claimed to confer such right must be strictly construed. 
Ward v . Christian County, 111 S.W.2d 182, 183 (Mo. 1937). 

In view of the conclusion that we reach, we do not believe 
it is necessary to determine whether or not any such increase, 
if it were an increase in such officers ' compensation, would 
be in violation of § 13 of Art. VII, Missouri Constitution , 
which generally prohibits an increase in an officer's compen­
sation during his term. 

CONCLUSION 

A county collector is required to pay into the county 
treasury the fees received by him under §§ 139.090 and 150.150, 
as amended by House Bill No . 148, 80th General Assembly , 
respecting the collection of a one dollar fee for duplicate 
personal property tax receipts issued by him and a five dollar 
fee for the issuance of certain vendors' licenses . 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach . 

Very truly yours, 

~arl-~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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