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June 2 7, 1980 

OPINION LETTER NO . 31 

The Honorable Stephen Bradford 
Commissioner of Administration 
Post Office Box 809 
Jefferson City, Missouri 65102 

Dear Mr . Bradford: 

FILED 

.31 
This letter is in response to your question asking: 

For the purposes of extending benefits 
of Title 2 of the Social Security Act 
(42 U.S.C.A., Section 401 et seq.) are 
sheltered workshops and/or residence 
facilities established under Sections 
205 . 968 - 205.972 RSMo . 1978 separate 
political subdivisions or instrumentali ­
ties as defined in Section 105.300 RSMo. 
1978 . 

County sheltered workshops may be established under 
§ 205.968, RSMo, et seq. 

Section 205.970 , RSMo Supp. 1979, provides for the appoint ­
ment of a nine-member board of directors by the county court who 
are to have the administrative control and management of the 
facility and who also have the authority to employ all necessary 
personnel, fix their compensation, and provide suitable quarters 
and equipment for the operation of the facility from funds made 
available for that purpose. 

Subsection 3 of § 205.970 provides: 

Notwithstanding any provision of law 
to the contrary, and irrespective of whether 
or not a county sheltered workshop or resi ­
dence facility has been established, the 
board may contract with any not for profit 
corporation for such corporation to provide 



The Honorable Stephen Bradford 

services relating in whole or in part to 
the services which the board itself may 
provide to handicapped persons as defined 
in this law and for such purpose may ex­
pend the tax funds or other funds. 

It is our understanding that there are no county sheltered 
workshops as such because the county sheltered workshop boards 
have elected to contract with not for profit corporations to 
provide such services under the provisions .of subsection 3 of 
§ 205.970. Inasmuch as the board of directors are expressly 
prohibited from receiving any compensation for their services 
under § 205.970, your question does not concern the board mem­
bers. Likewise, since there are no county sheltered workshops 
operated by a nine member board appointed by the county court 
or other county governing board, your question does not con­
cern handicapped employees . The only personnel which come 
within your question are those personnel employed by the board 
of directors. 

In our Opinion No . 39, dated April 16, 1952, to George Henry , 
copy enclosed, we concluded that county health center employees 
coming within the provisions of § 205.010, RSMo, are employees 
of the county, and that the employer's contribution for 
social security purposes due for these county employees is 
classed as an operating expense of the county health center 
and chargeable to the county health center fund and so paid. 
It is our view that this opinion is applicable to the question 
you ask and to the tax funds levied pursuant to § 205.971, 
RSMo, by the county court for county sheltered workshop purposes. 

It is thus our view that such employees of the county 
sheltered workshops are county employees, and that the employ­
er's contribution which is due for social security for these 
employees would be classed as an operating expense and charge­
able against the tax levy funds of the sheltered workshop board. 

Enclosure 
Att 'y Gen. Op. No . 39, 
Henry, 4/16/52 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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