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Dear Mr. Hamilton : 
L _ _ _ 

This opinion is in response to your question asking : 

Are County Judges of Second Class Counties 
authorized to charge the county mileage for 
travel from their home to the courthouse for 
meetings of Court under the provisions of 
Section 49.100, RSMo 1978? 

You also state: 

On January 1, 1979, Callaway County moved 
from third class county status to second 
class county status. The County Court 
Judges had always received mileage for 
travel from their homes to meetings of 
the County Court . That was under the pro­
visions of Section 49 . 110, RSMo. That 
particular provision specifically author­
izes reimbursement 'for each mile neces­
sarily traveled in going to and returning 
from the place of holding court'. It has 
now come to our attention that Section 
49.100, RSMo 1978, contains different lang­
uage and simply indicates that reimburse­
ment is authorized 'for each mile actually 
and necessarily traveled in performance of 
their official duties'. 



The Honorable C. E. Hamilton, Jr. 

Section § 49.100 with respect to judges of the county 
court in counties of the second class provides that they 
shall receive ten cents per mile for each mile actually 
and necessarily traveled in the performance of their official 
duties. On the other hand, § 49.110, RSMo, with respect to 
judges of the county court in third class counties provides 
that they shall receive fifteen cents per mile for each mile 
necessarily traveled in going to and returning from the 
place of holding county court and for all other necessary 
travel on official business in the personal automobile of 
the judge presenting the claim. 

In Op. Att'y Gen . No. 89, Tomlinson, May 8, 1951, this 
office considered the provisions of § 49 . 110, RSMo 1949, 
which at that time provided only for five cents per mile for 
each mile necessarily traveled in going to and returning from 
the place of holding county court. In that opinion we reached 
a conclusion that such provisions and similar provisions con­
tained in § 49 . 120, RSMo 1949, relative to county judges of 
counties of the fourth class were to be literally interpreted 
and allowed mileage only for travel to and returning from the 
place of holding county court as provided. Of course since 
that opinion was written, the provisions of §§ 49.110 and 
49 . 120 have been amended to include "all other necessary 
travel on official business in the personal automobile of 
the judge presenting the claim . " We have not enclosed a 
copy of that opinion because the provisions of the sections 
cited have been amended and the opinion is no longer appropriate. 
However, such opinion indicates that there is a clear difference 
between mileage authorization for the purpose of attending 
court and mileage authorization for necessary travel on 
official business. 

Likewise this office concluded in Op. Att'y Gen. No. 50, 
Henry, March 5, 1964, that unless the legislature has specific­
ally included in the allowable expenses of public assessors 
the cost of traveling from their homes to the place where their 
work is regularly performed such expenses cannot be held to be 
a legitimate public charge. We have not included a copy of 
that opinion because it is not otherwise relevant here. 
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The Honorable C. E. Hamilton , Jr. 

The holding in the latter op1n1on was cited with approval 
and amplified in Op . Att'y Gen . No. 350 & 351, Holman, as amended 
December 31, 1975, copy enclosed, which is self-explanatory. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that county court judges 
of second class counties are not authorized to charge the county 
mileage for travel from their home to the courthouse for meet­
ings of the court. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant , John C. Klaffenbach. 

Enclosure 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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