
COUNTY CLERKS: The $3.00 fee which the county clerk is 
authorized to receive for his services 
pursuant to § 51.410, RSMo Supp. 1979, 
does not apply where a different statute 

prescribes the fee which is to be charged and, in the absence 
of an express statutory provision, does not apply to services 
rendered by the clerk to the county, other political subdivi­
sions or special districts of the state or to public officers 
of the state and local governments in the performance of their 
duties . 
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The Honorable C. E . Hamilton, Jr . 
Prosecuting Attorney 
Callaway County 
Fulton, Missouri 65251 

Dear Mr. Hamilton: 
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This opinion is in response to your question asking whether 

the $3.00 fee which a county clerk is authorized to charge for 
his services pursuant to § 51.410, RSMo Supp. 1979, applies to 
various transactions which you have enumerated. We have written 
to the county clerk and asked him for clarification of some of the 
questions which are posed, and since we have not received such 
clarification, we will proceed to respond to those questions 
which are sufficiently clear to answer appropriately. 

Section 51.410, RSMo Supp. 1979, provides: 

The county clerk shall charge a fee 
of three dollars for each certificate, 
bond, filing, petition, license, order, 
recording, or other document, writing, or 
transaction handled in accordance with 
the duties of the office of county clerk. 
The clerk shall pay into the treasury of 
the county any and all fees collected 
under the provisions of this section. 

You ask whether the county clerk is authorized to charge 
the $3.00 fee for taking absentee ballots, and whether the clerk 
is authorized to charge such fee for certifying abstracts of 
votes to the secretary of state and to various political sub­
divisions . These questions are answered by Att ' y Gen. Op. No. 
182, Kirkpatrick, October 16, 1979, in which we concluded that 
the county clerk is not authorized to charge such fee for cer­
tain election procedures. A copy of that opinion is enclosed. 
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You ask whether the county clerk is authorized to charge 
such fee for filing campaign finance reports of committees and 
candidates under Chapter 130, RSMo. We enclose Opinion Letter 
No. 183, issued November 20, 1979, to James C. Kirkpatrick, 
which answers this question . 

You ask whether the county clerk is authorized to charge 
such fee for filing pool table licenses. Under § 318.050, RSMo, 
the county clerk is paid fifty cents for each blank license not 
returned by the collector. We believe that this section applies 
and that the clerk should not charge the $3.00 fee. 

You ask whether the county clerk is to charge such fee in 
regard to exercising his duties concerning merchants ' licenses. 
We assume you refer to the clerk's duties in issuing such licenses. 
Section 150.150, RSMo Supp. 1979, provides that the collector at 
the time of delivering such license will collect the sum of $5 .00, 
which is the fee allowed to the clerk for issuing the license . 
We believe that such section is applicable and that the legisla­
ture did not intend that the $3.00 fee would be charged for issu­
ing such license. 

You have asked whether the county clerk should charge a 
$3.00 fee for the issuance of an auctioneer's license. Sec-
tion 343.090, RSMo, provides that the clerk will receive a $2.00 
fee for issuing such licenses which will be paid into the county 
general revenue fund. We believe that such section controls, and 
that the clerk should not charge the $3.00 fee. We enclose Opinion 
No. 180, rendered November 9, 1979, to John W. Briscoe, rel ating 
to auctioneers' fees . The clerk must also charge the fees re­
quired by § 343.080, RSMo, for such licenses. 

You have asked whether the county clerk should charge the 
$3.00 fee for the fi ling of petitions for road openings and clos ­
ings. We assume you refer to such provisions in Chapter 228, RSMo. 
It is our view that repealed § 51.410 specifically authorized a 
charge for the fi ling of such petitions and that present § 51.410 
was intended to require a $3.00 fee for the filing of such petitions . 

You ask whether the county clerk is to charge such fee for the 
fi ling of licenses of physicians and surgeons pursuant to § 334.060, 
RSMo, which provides that a $1.00 fee is to be charged for such 
filing. It is our view that the provisions of § 334.060 con-
trol, and that the $1.00 fee is to be charged and not the $3 . 00 
fee. 

You ask whether the county clerk is to charge such fee for 
his duties in regard to notaries publ ic under §§ 486.230 and 
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486.235, RSMo. Under § 486.230, the secretary of state, as 
provided, prepares the notary commission and forwards it to 
the county clerk in the county of the applicant's residence. 
Under § 486.235, the applicant is required to submit an appro ­
priate bond, take a prescribed oath and submit his signature 
specimen before the county clerk awards the applicant his com­
mission as a notary public . We believe that a single $3.00 
fee should be charged by the county clerk for his services in 
connection with the awarding of such commissions. 

You also ask whether the county clerk should charge an 
additional $3 . 00 fee with respect to his duties in making fil­
ings with the secretary of state's office in regard to other 
matters relating to such notaries public . We assume you refer 
to § 486 . 245, RSMo, under which the county clerk is required 
to forward to the secretary of state the notary public's bond, 
signature and oath. It is our view that the $3.00 fee should 
not be charged for such certification . 

You state that the county clerk under § 51 . 122, RSMo, is to 
aid individual s with gas tax forms and ask whether such $3 . 00 
fee should be charged for such assistance. Section 51.122 re­
quires that the county clerk in counties of the second, third 
and fourth classes shall assist in the preparation of gas tax 
refund forms when requested by residents of the county. In our 
view such section indicates a legislative intent that no fee 
would be charged for such services. Therefore, we do not believe 
that any such fee should be charged. 

You ask whether school boards which are required to file 
school levy forms with the county clerk's office should be charged 
a $3.00 fee for such filings. We assume you refer to the esti­
mates under § 164.011, RSMo, on which the clerk extends the 
taxes. Since the filing is made by another political subdivi­
sion, pursuant to its legal responsibilities, we do not believe 
that the legislature intended that such a fee would be charged. 

You ask whether such fee should be charged for the filing 
of bonds of county officials. We do not believe that it was 
the legislative intent to require that the $3 . 00 fee be charged 
for the filing of officers' bonds with the county clerk. 
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We believe that the conclusions that we reach here 
may be summarized under three separate theories. The first 
is that when the county clerk performs a service for which 
a statute other than § 51.410 specifies a particular fee, the fee 
so prescribed is applicable and not the $3.00 fee. Secondly, 
it is our view that in the absence of an express statutory 
provision where a political subdivision or special district of 
the state or a public officer of the state is required to make 
a filing or to request a certification or the like from the 
county clerk pursuant to its or his official duties, such 
a fee should not be charged. Thirdly, it is our view that 
individuals who require services of the clerk as enumerated 
in § 51 . 410 should be charged the $3 . 00 fee for such services 
in the absence of a contrary statutory provision . 

It is our understanding that § 51.410 was amended with 
a view to simplifying the charges for the clerks' services. 
Obviously, the prior section was out of date and for that reason 
it is not possible to lay down a general rule to the effect that 
the $3.00 fee should be charged for all of the enumerated ser­
vices under prior § 51.410. 

Finally, it seems clear that § 51.410 has generated con­
siderable confusion and as a consequence is a good subject for 
legislative revision . 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that the $3.00 fee which 
the county clerk is authorized to receive for his services pur­
suant to §51 . 410, RSMo Supp. 1979, does not apply where a differ­
ent statute prescribes the fee which is to be charged and, in the 
absence of an express statutory provision, does not apply to ser­
vices rendered by the clerk to the county, other political sub ­
divisions or special districts of the state, or to public offi­
cers of the state and local governments in the performance of 
their duties. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my Assistant, John C. Klaffenbach. 

Enclosures 
Att ' y Gen. Op. 182-1979 
Att'y Gen. Op. Ltr. 183-1979 
Att ' y Gen. Op. 180-1979 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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