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JEFFERSON CITY 

JOHN ASHCROFT 

ATTORNEY GENERAL 6SI02 

February 13, 1980 

OPINION LETTER NO. 43 

Honorable Dennis K. Hoffert 
Chairman, State Tax Commission 
623 East Capitol Avenue 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Hoffert: 

This letter is in response to your question asking: 

Does the State Tax Commission of 
Missouri possess the statutory 
authority to convene assessors' 
training schools to be conducted 
by a professional assessment organi­
zation, to pay the assessors' tuition 
for the schools, and to pay a per diem 
to attending officials, as set forth 
in the budget request of the Commis­
sion and as included in an appropria­
tion bill enacted by the General 
Assembly? 

You also state: 

In the last session of the General 
Assembly an appropriation bill was 
enacted funding the State Tax Commis­
sion for FY 1980. The State Tax Com­
mission had included $70,750 in its 
budget request for a priority item 
entitled 'Assessor Education.' This 
amount was granted to the Commission 
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in its operations allotment. Included 
in the $70,750 was $31,250, appropriated 
for the purpose of providing a $25.00 per 
diem reimbursement to assessing officials 
who attend assessor training schools and 
$27,500 to cover the cost to the Commis­
sion of providing for a professional assess­
ment organization to conduct the schools. 

The Office of Administration has expressed 
the opinion that there is insufficient statu­
tory authority for the Commission to autho­
rize the payment of the per diem to attend-
ing officials. 

We also understand that it is anticipated that the 
courses of instruction will be given at approximately four 
locations in Missouri. The $25.00 per diem expense allowance 
is intended to cover the personal expenses of the assessors 
in attending such a meeting and mileage expenses will not be 
paid to such assessors in attending such meeting. 

However, in order to accomplish these objectives, it is 
necessary that the State Tax Commission have the requisite 
statutory authority. Unquestionably, the Commission has 
general statutory authority over assessing officials pursuant 
to § 138.410, RSMo 1978, but this section cannot be used to 
expand the Commission's power into an area specifically 
covered by other sections of law. The appropriation of 
money by the general assembly does not constitute authority 
for the Commission to act because legislation of a general 
character cannot be included in an appropriations bill. See 
State ex rel. Davis v. Smith, 75 S.W.2d 828, 830 (Mo. 
1934), and State ex rel. Gaines v. Canada, 113, S.W.2d 783, 
790 (Mo. En bane 1937). 

Section 138.450, RSMo 1978, authorizes the Commission 
to call an annual group meeting of two or more assessors and 
to reimburse them for actual transportation expenses at the 
same rate as that established by the Commissioner of Administration 
under the provisions of § 33.090, RSMo. Per diem for ,such 
meetings is set at $9.00. More importantly, § 53.091, RSMo 
1978, specifically deals with the assessment studies required 
of assessors. Section 53.091 reads as follows: 

The assessors of this state, in 
addition to their other duties, shall 
attend a course of studies as prescribed 
by the state tax commission as is here-
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in provided. Such studies shall be 
designed to develop standarized means 
and methods of assessment of and a 
professional competence regarding 
assessments of real property and tangible 
personal property. The state tax com­
mission shall establish such a course con­
taining a curriculum containing the practices 
and procedures of assessors. Instructors 
shall be persons of professional competence 
from the staff of the state tax commission 
and such county assessors as the com-
mission may deem to have adequate qualifications 
and professional experience. Each assessor 
shall as early in his term as is reasonably 
convenient attend such course at location 
and time set by the commission, and upon 
completion thereof be given a certifi-
cate. From time to time, assessors may 
be required by the commission to attend 
further instruction where the need exists 
and facilities are available and where 
the commission believes such studies are 
necessary to have assessors current 
on developments in practices and pro-
cedures of assessing real and tangible 
personal property, and the expenses for 
attending such course of study shall 
be reimbursed in the same manner as is 
provided in section 138.450, RSMo. 

This section deals exhaustively with the Commission's 
authority to hold training sessions for assessors. It not 
only outlines the purposes to be accomplished by such 
training sessions and the instructors to be utilized, said 
section limits the allowable expenses to those set forth in 
§ 138.450. Therefore, it is our opinion that the appropriations 
mentioned in your opinion request cannot be utilized in the 
manner suggested. 

Very truly yours, 

~ROFT 
Attorney General 
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