January 22, 1980

OPINION LETTER NO. 48
(Answer by Letter-Klaffenbach)

The Honorable Ed Bushmeyer FILED |
Representative, 83rd District - ;
905 Lami

St. Louis, Missouri 63104 l/g

Dear Mr. Bushmeyer: S

This letter is in response to your request for an opinion
of this office asking:

Whose responsibility is it to pay
for repairs to trunk lines under public
property which run from the main water
line to private property? 1Is it the
responsibility of the Water Division of
the City of St. Louis, or the private
property owner?

We first wish to note that your question involves a dis-
pute between a private property owner and the City of St. Louis.
In this respect it would be inappropriate for this office to
issue an official opinion because this office in the issuance of
opinions does not perform the function of a court of law.
Gershman Investment Corporation v. Danforth, 517 S.W.2d 33 (Mo.
Banc 1974).

We note that the Missouri Court of Appeals, Eastern District,
in the companion cases of St. Louis Cty. Water Co. v. Public
Ser. Com'n and Beaman v. Conway, 579 S.W.2d 633 (Mo.App., E.D.
I979), concluded that an amendment to Senate Bill No. 583 of the
78th General Assembly, which required that certain underground
facilities be fully maintained by the "public utility, municipal
corporation or other person providing said service'" violated
the state constitutional provision, § 23 of Art. III, Mo. Conmst.,
requiring that the subject of a bill be clearly expressed in its
title, and thus, such portion of the bill was wvoid. It is our
understanding that the position of the Law Department of the
City of St. Louis with respect to your question is that the
city's position is "as it has always been, that it is the respon-
sibility of the property owner to pay for repairs to water ser-
vice lines.'" The city counselor's office notes a few exceptions
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to this position, most notably for cases where the damage

to the service line was caused by city employees. The
apparent basis for the city's position is that water service
lines are the property of the owners of the premises which
are served by them and that the owner of the premises pays
for the installation of the water service line, and it
thereafter becomes his property.

It thus seems apparent that the question can only properly
be set at rest by a court declaration or by appropriate legis-
lation.

Very truly yours,

JOHN ASHCROFT
Attorney General



