
February 5, 1980 

OPINION LETTER NO. 69 
(Answer by Letter-Wieler) 

Honorable Joe Moseley 
Boone County Prosecutor 
Boone County Courthouse, 2nd Floor 
8th and Walnut 
Columbia, Missouri 65201 

Dear Mr. Moseley: 

FILED 

01 
This letter is in response to your request for an opinion 

on the following question: 

In a situation where a taxpayer pays his 
taxes without protest before the delin­
quency date, and later files a written 
protest, also before the delinquency date, 
is the protest valid or may the monies be 
disbursed as if there were no protest? 

It is our understanding 
because several taxpayers in 
and manufacturer's taxes for 
test at the time of payment. 
taxpayers have filed written 

that this question has arisen 
your county have paid their merchant's 
the year 1979 without filing a pro-

However, at a later date, the same 
protest with the county collector. 

Attached for your consideration is a copy of Opinion No. 97, 
issued February 10, 1970, to the Honorable Urban c. Bergbauer, Jr., 
Prosecuting Attorney of Iron County. This opinion discusses the 
ramifications of S 130.031, RSMo 1978, and concludes that it is 
mandatory for a taxpayer to file suit to compel refund of taxes 
paid under protest in accordance with the provisions of SS 1, 2 
and 31 but that S 4 authorizes refund by the collector of any real 



Honorable Joe Moseley 

or tangible personal property tax mistakenly or erroneously paid. 
The Supreme Court of Missouri has stated that S 139.031 is clear 
and unambiguous on its face. In Xerox Corp. v. Travers, 529 
s.W.2d 418, 422 (Mo. bane 1975), the court outlines the responsi­
bility of a taxpayer desiring to use said section as follows: 

Any taxpayer desiring to pay taxes under 
protest (under 139.031) and to avail himself 
of the benefits thereunder, shall file his 
statement with the collector at the-tfme--­
~ paying such taXes. (Bmphaifs aade<r.T 

The critical question then is the responsibility of the 
county collector in view of the failure of the taxpayers to file 
a written protest at the time of paying the taxes in question. 
In our view, subsection 2 of S 139.031 only requires the collector 
to impound in a separate fund all taxes paid under protest in 
accordance with the provisions of the statute. Section 1 explicitly 
states that any "• •• taxpayer desiring to pay any taxes under 
protest shall, at the time of paying such taxes, file with the 
collector a written statement setting forth the grounds on which 
his protest is based •••• " Under the facts outlined in your 
request, taxpayers have paid their entire tax for the year 1979 
without filing a protest at the time of such payment. Under these 
circumstances, the collector is obligated to disburse said moneys 
in accordance with the purposes for which collected. He is not 
required to withdraw them from the general account or accounts upon 
the filing of a subsequent protest. 

Enclosure 
Atty Gen. Op. No. 97, 

Ber gbauer , 2/10/70 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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