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SCHOOLS: 
SCHOOL TRANSPORTATION: 

A. A board of education may pro­
vide transportation to and from school 
for pupils who live less than three 
and one- half miles from school if the 

parents agree in writing to 
the pupils . 

pay the actual cost of transporting 

B. A board of education may not lease the school buses pur­
chased from school district funds to a PTA council for the purpose 
of transporting pupils who live less than three and one-half miles 
from school if the parents agree in writing to pay the actual cost 
of transporting the pupils. 
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Dear Dr. Mallory: 

70 

This official opinion is issued in response to your request 
for a ruling on the following two questions: 

May a board of education provide transporta­
tion to and from school for pupils who live 
less than three and one-half miles from school 
at parents ' expense? 

May a board of education lease school buses 
purchased from district funds to a PTA Coun­
cil for the purpose of transporting pupils 
who live less than three and one- half miles 
f rom school with the expense being borne by 
participating parents? 

I. 

Section 167 . 231 , RSMo Supp. 1979, provides as follows: 

1. Within all school district except 
metropolitan districts the board of education 
shall provide transportation to and from school 
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for all pupils living more than three and one­
half miles from school and may provide trans­
portation for all pupils. State aid for 
transportation shall be paid as provided in 
section 163 . 161, RSMo, only on the basis of 
the cost of pupil transportation for those 
pupils l i ving one mile or more from school. 
The board of education may provide transpor­
tation for pupils living l ess than one mile 
from school at the expense of the district 
and may prescribe reasonable rules and reg­
ulations as to eligibility of pupils for 
transportation. If no increase in the tax 
levy of the school district is required to 
provide transportation for pupils living 
less than one mile from the school , the board 
may transport said pupils . If an increase 
in the tax levy of the school district is 
required to provide transportation for pupils 
living less than one mile from school , the 
board shall submit the question at a public 
election . If a two-thirds majority of the 
voters voting on the question at the e l ection 
are in favor of providing the transportation , 
the board shall arrange and provide therefor. 

* * * 
3. The board of education of any school 

district may provide transportation to and 
from school for any public school pupil not 
otherwise eligible for transportation under 
the prov1s1ons of state law, and may pre­
scribe reasonable rules and regulations as 
to e l igibility for transportation, if the 
parent s or guardian of the pupil agree in 
writing to pay the actual cost of transport­
ing t he pupil . . . . {Emphasis added.} 

The gener al rule concerning transportation of pupils is ex­
pressed in 79 C . J.S. Schools and School Districts § 47Sb{3} . 

In the absence of statute a school dis ­
trict owes no duty to transport pupils to 
and from schools, and any duty it may have 
is purely statutory and is limited by the 
terms of the statute. 
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Under some statutes the duty to trans­
port pupils living more than a stated dis­
tance from school is mandatory. While such 
statutes should be liberally construed to 
effectuate the legislative intent, they should 
be reasonably construed so that, without un­
necessary burden to the district, all children 
entitled thereto may be furnished trans­
portation as nearly complete as is reasonably 
possible . Under such statutes no discretion 
is conferred on the school board to expand the 
statutory delegation of power . . . . 

There are no Missouri cases interpre ting § 167 . 231 as enacted in 
1979 with regard to providing transportation at the parents ' ex­
pense , so we must look to the terms of the statute to ascertain 
the intent of the legislature by giving the language thereof its 
plain and ordinary meaning . State ex rel . Dravo Corporati on v. 
Spradl ing , 515 S.W.2d (Mo. 1974). 

It is clear from subsection 3 of § 167 . 231 that the legisla­
ture intended that a board of education of a school district cou ld 
provide transportation to pupils at the parents ' expense if the 
pupil was not otherwise eligible for transportation under the pro­
visions of state law. Therefore , the question becomes what stu­
dents are not otherwise eligible for transportation. 

The term "eligible " within the meaning of § 167.231 has not 
been defined by the courts . However, courts have defined the 
term " e l igible" as the term is used in other statutory provisions . 
In Golden v. Industrial Commission, Division of Employment Security , 
524 S.W.2d 34 (Mo.App., Spr . D. 1975), the court held the term 
"eligible" in a denial of unemployment benefits case included a 
student claimant who places his availability for work ahead of his 
pursuit for formal learning. In State ex rel. McAllister v . Dunn , 
277 Mo . 38 , 209 S.W. 110 (bane 1919), the Supreme Court held that 
a provision of a statute that "no sheriff, clerk or collector , or 
the deputy of either , shall be eligible to the office of treasurer" 
made a deputy collector incapable of being lawfully chosen as 
treasurer. In light of these two decisions, the term " e l igible " 
impl ies that the applicant has fulfilled a precedent condition. 

In § 167.231, a school district must provide transportati on 
to those students living more than three and one- half mi l es from 
the school, and may also provide transportation for all students . 
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Therefore , pursuant to the first sentence of § 167.231, those 
students living more than three and one-half miles from school 
have fulfilled the condition precedent and are eligible for free 
public transportation. 

Further, in § 167.231, however, the board in its discretion 
may take action to provide transportation for students living less 
than three and one- half miles from school. However , with respect 
to students living less than one mile from school, the board may 
only provide transportation if such transportation may be provided 
without increasing the tax l evy or a favorable election in favor 
of such transportation is passed by two- thirds of the voters . These 
provisions do not unconditionally grant transportation to pupils 
and therefore such pu pils are not otherwise eligible . 

Based upon the foregoing , at minimum, pupils living more 
than three and one-half miles from school are eligible for 
transportation and therefore are exempt from paying the actual 
cost of transportation . In the case of pupils living less than 
three and one- half miles from school , at the discretion of the 
board , transportation may be provided. However , in the case 
of pupils living less than one mile from school, the district 
may only provide transportation if no increase in the tax levy 
is required or two-thirds majority of the voters voting at an 
e lection are in favor of providing the transportation . 

If transportation is not provided for pursuant to subsection 
1 of § 167.231, then the provision of subsection 3 takes effect. 
In the case of pupils living less than three and one-half miles from 
school , if the board does not provide transportation , that trans­
portation may be provided at the parents ' expense . The board of 
education may provide transportation for students not otherwise 
eligible if the parent or guardian of the pupil agree to pay the 
actual cost of transportation in writing. 

II. 

Your second inquiry is whether the board of education can 
lease school buses pur chased from district funds to a PTA council 
for the purpose of transporting pupils who live less than three 
and one- half miles from school with the expense being borne by 
the participating parents. 

There is no statutory direction to the board of education 
either in § 167 . 231 or elsewhere setting forth the manner in which 
transportation is to be provided . However, having been granted 
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the authority to provide transportation under certain circum­
stances, the board has power to purchase school buses in order to 
carry out this grant. McClure Brothers v . School District of 
Tipton, 79 Mo. App. 80, 86 (K.C . 1899). Furthermore, having been 
granted the authority to provide free transportation under certain 
circumstances, the board also has implied power to enter into 
contracts to provide for transportation of students. However, 
there is no statute authorizing a school district to lease its 
school buses purchased with public funds to a private individual 
or corporation for furnishing school transportation . · In the 
absence of such an authorizing statute, no such power exists . 78 
C.J.S. Schools and School Districts § 99a(l). Therefore, the 
board of educatiOn has no authority to lease school buses pur­
chased from district funds to a PTA council to provide transpor­
tation. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 

A. A board of education may provide transportation to and 
from school for pupils who live less than three and one-half miles 
from school if the parents agree in writing to pay the actual cost 
of transporting the pupils. 

B. A board of education may not lease the school buses pur­
chased from school district funds to a PTA council for the purpose 
of transporting pupils who live less than three and one-half miles 
from school if the parents agree in writing to pay the actual 
cost of transporting the pupils. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was prepared 
by my assistant , Leslie Ann Schneider . 

Very truly yours , 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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