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September 5, 1980 

The Honorable John E. Scott 
State Senator 
419A Capitol Building 
Jefferson City , Missouri 

Dear Senator Scott: 

OPINION LETTER NO. 85 

1314) 7SI-332 1 

This letter is written in response to your request for 
an opinion concerning the meaning of § 87.207 , RSMo 1978, 
dealing with cost of living increases under the firemen ' s 
retirement and relief system. Specifically, you asked the 
following question : 

Does the intent of the law and 
meaning of the words and language in 
this statute mean that the three percent 
cost of living benefit be compounded 
yearly, or is this benefit tied to 
the basic pension allowance only? 

In pertinent part , § 87 . 207, RSMo 1978 , provides as 
follows: 

The retirement allowance due under the 
provisions of sections 87.120 to 87.370 
of any member who retired from service 
with a retirement service allowance, 
ordinary disability allowance or 
accidental disability allowance shall be 
increased annually at a rate not to 
exceed three percent as approved by the 
board of trustees beginning with the first 
increase in the second October following 
his retirement and subsequent increases 
in each October thereafter; .... 



The Honorable John E. Scott 

Subsequent provisions of the statute provide for decreases 
or adjustment in accordance with the consumer price index as 
published by the United States Department of Labor. The 
term " retirement allowance" as used above is defined in 
§ 87.120(15), RSMo 1978 , as "annual payments for life which 
shall be payable in equal monthly installments or any benefits 
in lieu thereof granted to a member upon retirement or to a 
beneficiary ." 

When the definition of the term " retirement allowance" 
is considered in conjunction with§ 87 . 207, RSMo 1978 , it is 
apparent that the amount of money in question must be related 
to a specific date, that is , the date of each individual 
member's retirement. It is the base pension allowance due 
upon retirement which is subject to increase or decrease in 
accordance with the terms of the statute . The limitations 
contained in § 87.207 can be observed by applying the three 
percent cost of living benefit to the base pension only 
rather than the base pension plus annual cost of living 
raises already granted. Another sentence of § 87.207 provides: 

If the increase is in excess of the 
approved rate for any year, the excess 
shall be accumulated as to any retired 
member and increases may be granted in 
subsequent years subject to a maximum 
of three percent for each full year 
from October following his retirement 
but not to exceed a total increase of 
twenty-five percent . 

These limitations could not be applied without reference 
to the basic pension allowance computed for each member upon 
retirement. Therefore, it is our opinion that the annual 
cost of living increase as approved by the board of trustees 
pursuant to Chapter 87 must be computed against each member ' s 
basic pension allowance only . Prior increases cannot be 
compounded with the basic pension so as to enlarge the 
retirement allowance from which the annual cost of living 
increase is computed . 

Very truly yours , 

~~ROFT 
Attorney General 


