
April 7, 1980 

The Honorable Betty C. Reames 
Representative, 160th District 
Room 102B, Capitol Building 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mrs. Reames : 

OPINION LETTER NO . 102 
(Answer by Letter-Klaffenbach) 

FILED 

JOL 
This letter is in response to your question asking: 

Sections 246.200 and 246.210-Do either 
or bot h of the described Sections pro­
hibit the construction of culverts over 
and across ditches, drains or water 
courses constructed by a drainage or 
levee district if the culvert does not 
obstruct, divert or impair the flow of 
water. 

You also state: 

The County Court of Mississippi 
County has been advised by the Prose­
cuting Attorney of Mississippi County 
that culverts constructed over and 
across ditches, drains or water courses 
'l;'li thin the boundaries of the levee 
district in the County violate the 
provisions of Sections 246.200 and 
246 . 210, and that the same Sections 
prohibit future construction of such 
culverts. Attached is a copy of a 
letter from the Prosecutor to the Court 
in which he states his opinion and 
intentions. The subject culverts are 
used by the private land owners as a 
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means of crossing the constructed water­
ways which transverse their lands. The 
culverts are constructed by laying a 
large drainage pipe in the constructed 
waterway and packing its top with natural 
materials for a road base. Water flows 
freely through the pipe. 

Section 246.200, RSMo, to which you refer provides in 
pertinent part: 

1. No person, corporation, county 
court or other municipal corporation 
shall be permitted to sink, set, or drive 
any posts, pillars or piling in any of 
the ditches, drains or watercourses 
constructed by any district organized 
under the laws of this state for the 
purpose of erecting any bridge, trestle 
or covering over or across any such 
ditch, drain or watercourse. All sup­
ports for any such bridges, coverings 
or trestles shall be erected or placed 
on the banks of such ditches, drains 
or watercourses so as not to obstruct 
the flow of the water therein. 

Obviously a culvert does not have "posts, pillars or 
piling" and therefore the first sentence in the above sub­
section would not apply. We believe, however, that a culvert 
could reasonably come within the term "covering" a s used in 
the second sentence of the subsection above-quoted with the 
result that the very nature of such a culvert would indicate 
that it could not be used in such a manner because the sup­
port of the culvert extends into the banks and the bottom 
of such ditches. 

It is clear that when § 246.200 was first enacted, the 
use of culverts, as we now know them, was not common. And, 
it seems obvious that the legislature did not consider the 
probable future use of culverts in enacting that statute. 
Nevertheless, it is our view that such section literally pro­
hibits such use of culverts . The question of whether or not 
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there should be a prosecution in any instance is, of course, 
a matter for the prosecuting attorney to determine . 

We enclose for your information Att'y Gen. Op. No. 28, 
DeField, April 28, 1977, in which we concluded that the word 
"bridge," as used in § 242.350, RSMo , includes "culvert"; 
and drainage districts organized under the provisions of 
Chapter 242, RSMo, may utilize culverts rather than bridges 
where the drainage ditches of the district cross public roads. 

You also refer to § 246.210, which prohibited the impair­
ment of drainage ditches. Such section was repealed by the 
Laws of 1977, when the new Criminal Code was enacted, effective 
January 1, 1979. 

Enclosure 
Att ' y Gen. Op. No. 28, 
DeField, 4/28/77 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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