
ELECTIONS: 
NEWSPAPERS : 

When an election is held in a political sub­
division or a special district which is located 
within the juris diction of more than one elec­
tion authority in situations where the provi­
sions of § 115.023, subsections 3 and 4, are not 

COUNTY CLERK: 
PUBLIC NOTICES: 

applicable that the notice of election is to be 
given by the election authority of the county with the greatest 
proportion of the political subdivision's or special district's 
registered voters, and that if two newspapers of different politi­
cal faith which are qualified under Chapter 493, RSMo, are pub­
lished within the bounds of the area holding the election, the 
notice is to be published in such newspapers. If there is only 
one such newspaper, then the notice shall be published in such 
newspaper. If there is no newspaper published within the bounds 
of the election area, then the notice shall be published in two 
qualified newspapers of different political faith serving the area. 
The election authority may provide any additional notice of the 
election it deems desirable. 

May 22, 1980 

The Honorable Robert B. Paden 
Prosecuting Attorney 
DeKalb County 
Post Office Box 301 
Maysville, Missouri 64469 

Dear Mr. Paden : 

OPINION NO. 109 

This letter is in response to your question asking : 

An interpretation of sub-paragraph 2 of 
Section 115 . 127, RSMo., relative to the 
publication of notice of election. The 
question is: If there is only one news­
paper qualified under Chapter 493, RSMo., 
within the county in which the majority 
part of a fourth class city is located in 
or the majority of a school district 
encompas sing one or more counties and 
there is no newspaper qualified under 
Chapter 493 published either in the city 
or in any part of the school district, must 
legal notice of election be published in 
the only newspaper qualified under Chapter 
493 in the county in which the largest part 
of the city or school district exists. 

Subsection 2 of § 115.127, RSMo Supp. 1979, to which you 
refer, provides: 

Except as provided in subsections 1 and 4 
of this section and in sections 115.521, 
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115 . 549 and 115.593, the election authority 
shall cause legal notice of each election 
held in its jurisdiction to be published. 
The notice shall be published in two news­
papers of different political faith and 
qualified under chapter 493, RSMo, which 
are published within the bounds of the area 
holding the election. If there is only one 
so qualified newspaper, then notice shall 
be published in only one newspaper. If 
there is no newspaper published within the 
bounds of the election area, then the notice 
shall be published in two qualified newspapers 
of different political faith serving the area. 
Notice shall be published twice, the first 
publication occurring in the second week 
prior to the election , and the second publi­
cation occurring within one week prior to 
the election. Each such legal notice shall 
include the date and time of the election, the 
name of the officer or agency calling the elec­
tion and a sample ballot; and , unless notice 
has been given as provided by section 115.129, 
the second publication of notice of the elec­
tion shall include the location of polling 
places. The election authority may provide 
any additional notice of the election it deems 
desirable . 

It is our understanding that your question does not involve 
a situation in which the affected election authorities under sub­
section 3 of § 115.023, RSMo, authorize one of their number to 
conduct the election for all or any part of the political sub­
division or special district. It is also our understanding that 
you are not asking about the situation where the clerk or secre­
tary of any political subdivision or special district is to con­
duct the election for the political subdivision or special dis­
trict as provided in certain circumstances under subsection 4 of 
§ 115 . 023. It appears, therefore, that the question to be an­
swered is as to the notice required when an election is to be 
conducted for a political subdivision or special district and the 
political subdivision or special district is located within the 
jurisdiction of more than one election authority, and the provi­
sions of subsections 3 and 4 of § 115.023 are not applicable. 
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Subsection 2 of § 115.023, RSMo, provides as follows: 

When an election is to be conducted for 
a political subdivision or special dis­
trict, and the political subdivision or 
special district is located within the 
jurisdiction of more than one election 
authority, the election authority of the 
jurisdiction with the greatest proportion 
of the political subdivision ' s or special 
district's registered voters shall be 
responsible for publishing any legal 
notice required in section 115.127 or 
115.521. 

Under the provisions of such subsection, in such a situation, 
the election authority of the jurisdiction with the greatest pro­
portion of the political subdivision's or special district's regis ­
tered voters shall be responsible for publishing legal notices. 
Subsection 2 of § 115.127, quoted supra, is applicable in such a 
situation. It is crystal clear under the provisions of § 115.127 
(2) that if there are two newspapers of different political faith 
published within the bounds of the area holding the election, that 
is, within the bounds of the political subdivision or the special 
district holding the election, notices are to be published in such 
newspapers. If there is only one newspaper published in the area 
holding the election, that is, within the political subdivision or 
within the boundaries of the special district, the notice is to be 
published in such newspaper. If there is no newspaper published 
within the bounds of the election area, that is, within the bounds 
of the political subdivision or the special district, then the 
notice shall be published in two qualified newspapers of different 
political faith serving the area. The election authority may pro­
vide any additional notice of the election it deems desirable. 

CONCLUSION 

It is the op1n1on of this office that when an election is hel d 
in a political subdivision or a special district which is located 
within the jurisdiction of more than one election authority in situ­
ations where the provisions .of § 115.023, subsections 3 and 4, are 
not applicable that the notice of election is to be given by the 
election authority of the county with the greatest proportion of the 
political subdivision ' s or special district's registered voters, 
and that if two newspapers of different political faith which are 
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qualified under Chapter 493, RSMo, are published within the 
bounds of the area holding the election, the notice is to be 
published in such newspapers. If there is only one such news­
paper, then the notice shall be published in such newspaper. 
If there is no newspaper published within the bounds of the 
election area, then the notice shall be published in two quali­
fied newspapers of different political faith serving the· area. 
The election authority may provide any additional notice of the 
election it deems desirable. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, C. B. Burns, Jr. 

Very truly yours, 

~~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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