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OFFICE OF ADMINISTRATION: in every county other than a first class 

charter county, county employees who are 
paid a mileage allowance or reimbursement 
will have that allowance or reimbursement 

HILEAGE : 
COUNTY JUDGES: 

computed at the rate of seventeen cents per mile, as set by order of 
the Commissioner of Administration, unless a higher rate is specifi­
cally authorized by statute. The seventeen cent per mile rate will 
prevail over the ten cent per mile rate provided for county court 
judges of second class counties under § 49 .100, RSMo, although mile­
age can only be paid for travel authorized by § 49.100. Such a 
county court does not have authority to pay a mileage allowance to 
such employees other than the seventeen cents per mile authorized by 
the Commissioner of Administration or a higher rate, if authorized 
by a statute. Section 33.095 has no effect on sheriffs' mileage fees 
which are taxable as court costs. 

May 23, 19 t~O 

The Honorable Thomas J. Brown, III 
Prosecuting Attorney 
Cole County Courthouse, Rm. 400 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Mr. Brown : 

OPINION NO. 112 ------FIL ED( 

Jj3_ I 
This opinion is in response to your questions asking : 

(1) Does the limitation of 10~ per mile 
for mileage allowance for judges of 
the county court, as specified in 
Section 49.100, RSMo 1978, extend to 
county employees as well as county 
judges? 

(2) May the county court exercise its own 
discretion in establishing a mileage 
allowance for county employees, or is 
such allowance restricted to the reim­
bursement computation as specified by 
Section 33.095, RSMo 1978? 

(3) Does the lett er from the Commissioner 
of Administration to presiding judges 
of the county courts, dated July 23, 
1979, constitute an order such as the 
mileage allowance reimbursement level 
be increased to 17~ per mil e; if not, 
what are the specific requirements 
for the issuance of an ' order'? 
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The Honorable Thomas J. Brown, III 

Section 33.095, RSMo, provides: 

Other provisions of law notwithstanding, in 
every instance where an officer or employee 
of the state or any county, except first 
class counties with a charter form of 
government, is paid a mileage allowance 
or reimbursement, the allowance or reim­
bursement shall be computed at the rate 
of ten cents per mile unless a higher 
rate is specifically authorized by statute 
or order of the commissioner of admini­
stration. 

Section 49.100, RSMo, provides: 

The judges of the county court in counties 
of the second class shall receive the sum 
of ten cents per mile for each mile actually 
and necessarily traveled in the performance 
of their official duties. All claims for 
reimbursement for mileage shall be in writ­
ing , and signed by the judge making claim 
therefor, and filed with the clerk of the 
county court. Every such claim shall show 
the miles traveled, the date of each trip, 
the nature of the business, and the places 
to and from which such judge has traveled 
during the period covered. 

We understand that you have a copy of Att'y Gen. Op. No. 39 , 
Stevenson, March 11, 1980. In that opinion we concluded that 
county judges in second class counties should be reimbursed at 
the rate of ten cents per mile for each mile actually traveled 
in the performance of their official duties pursuant to § 49.100. 
In answer to your first question it is clear that § 49.100 per­
tains only to county court judges in such counties. After you 
asked these questions and after Opinion No. 39 was issued, the 
Commissioner of Administration promulgated an emergency rule and 
a proposed rule (1 CSR 10-11.020) filed with the Secretary of 
State, March 28, 1980, effective, respectively, April 7, 1980 , 
and July 11, 1980 ; copy enclosed. The rule provides: 

Where an officer or employee of any county, 
except first class counties with a charter 
form of government, is paid a mileage allow­
ance or reimbursement, the allowance or re­
imbursement shall be computed at a rate not 
to exceed seventeen cents per mile . 
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The Honorable Thomas J. Brown , III 

This rule appears to authorize a county court to fix a 
mileage rate of less than seventeen cents a mile. However, it 
is our view that § 33.095, RSMo, which provides authority for 
the Commissioner of Administration to fix such mileage reim­
bursement, does not authorize the Commissioner to allow a county 
court to fix a mileage rate which is less than seventeen cents 
per mile. Therefore, the seventeen cent rate is applicable to 
all such county officers and employees. Accordingly, we with­
draw Opinion No . 39-1980. However, we note that all the provi­
sions of § 49.100, except the mileage rate of ten cents, remain 
in effect. 

Your second question asks whether the county court may 
exercise its discretion in establishing a mileage allowance for 
county employees. We answered that question, in part, above. 
Section 33.095 and the order of the Commissioner of Administra­
tion expressly cover officers and employees of any county except 
first class counties with a charter form of government who are 
paid mileage. The statute does not allow the county court any 
discretion in fixing mileage rates. 

Your third question is now moot and does not require an 
answer. 

In addition, it should be clear that the provisions of 
§ 33.095 relate to the mileage allowance to such employees and 
neither that section nor the order of the Commissioner of Admini­
stration has any effect on mileage rates taxable as court costs 
for sheriffs' services which are paid into the county treasury. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under the provisions 
of § 33.095, RSMo, in every county other than a first class char­
ter county, county employees who are paid a mileage allowance or 
reimbursement will have that allowance or reimbursement computed 
at the rate of seventeen cents per mile, as set by order of the 
Commissioner of Administration, unless a higher rate is specifi­
cally authorized by statute. The seventeen cent per mile rate will 
prevail over the ten cent per mile rate provided for county court 
judges of second class counties under § 49.100, RSMo, although 
mileage can only be paid for travel authorized by § 49.100. Such 
a county court does not have authority to pay a mileage allowance 
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The Honorable Thomas J. Brown, III 

to such employees other than the seventeen cents per mile 
authorized by the Commissioner of Administration or a higher 
rate, if authorized by a statute. Section 33.095 has no 
effect on sheriffs' mileage fees which are taxable as court 
costs. 

The foregoing opinion, which I hereby approve, was pre­
pared by my Assistant, John C. Klaffenbach . 

Very truly yours, 

JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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