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Honorable Paul Dietrich 
Representative , 90th District 
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Dear Representative Dietrich: 

You have requested our legal opinion as to the following 
questions: 

1 . Is the Division of Health of the Department of 
Social Services required by state law to issue 
a certificate of death when an abortion is per­
formed in Missouri regardless of the age of the 
fetus? 

2 . If the requirement as to whether a death certificate 
is to be issued is determined by the number of weeks 
the fetus has existed since conception, who makes 
this determination as to age? 

3 . Is a physician licensed to practice medicine in 
the State of Missouri required to report to the 
Division of Health when an abortion is performed 
regardless of the age of the fetus? 

4. If the answer to #3 is in the affirmative, is a 
death certificate then issued? 

"Abortion" is defined in section 188 .015(1) , RSMo Supp . 
1979 , as "the intentional destruction of the life of an embryo 
or fetus in his or her mother ' s womb or the intentional 
termination of the pregnancy of a mother with an intention 
other than to increase the probability of a live birth or to 
remove a dead or dying unborn child ." 



Honorable Paul Dietrich 

Preliminarily , it should be noted that an abortion which 
terminates pregnancy , as described in the second part of the 
statutory definition, could result in the live birth of an 
infant whose death would require issuance the filing of a certi­
ficate of death, regardless of age of the decedant , pursuant to 
section 193.130 , RSMo 1978. 

Inherent in your question , however, is use of the term 
"abortion" as described in the first part of the statutory 
definition, that being " the intentional destruction of the life 
of an embryo or fetus in his or her mother ' s womb, " i . e. , in 
utero, in which instance a live birth would not occur . The­
essence of your question is whether a certifiCate of death is 
required to be filed with the Division of Health upon the 
occurrence of death of a fetus in utero , r egardless of age of 
the fetus , caused by performance-or 1nducement of an abortion. 

The Division of Health of the Department of Social Services 
is mandated by section 192.060, RSMo 1978 , to have charge of the 
state system of registration of births and deaths . Section 
193.030 provides that the Division shall install a statewide 
system of "vital statistics," defined in section 193 . 020(8) to 
include the " regulat i on, preparation , transcription , collection , 
compilation and preservation of data pertaining to births , • •• 
deaths, stillbirths • •• and data incidental thereto. " (Emphasis 
added.) 

Section 193 . 130 requires that "a certificate of every death 
or stillbirth shall be f i led with the local registrar of the 
distr1ct 1n which the death or stillbirth occurred within three 
days after the occurrence is known •• • " (Emphasis added.) 

Your question describes a certificate of death as being 
" issued" by the Division of Health . It should be noted that cer­
tificates of death and stillbirth are not issued by the Division 
but , pursuant to sections 193 . 130 and 193 . 140 , RSMo 1978 , are 
prepared by the person in charge of interment and are filed with 
the Division ' s registrar in the registration district 1n whi~ 
the death or stillbirth occurred or the body was found. 

" Death" is not defined by Missouri statutes, but authorities 
generally concur that it means "cessation of life;" i . e ., cessation 
of the evidence of life following live birth. See : Black ' s Law 
Dictionary 5th Edition (1979); Stedman ' s Medical Dict1onary-,--
4th Unabridged Lawyers ' Edition (l976); Webster ' s New World 
Dictionary , 2d College Edition (1978) . 
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Honorable Paul Dietrich 

"Stillbirth'' is defined in section 193 . 020(7) as "a birth 
after twenty weeks of gestation which is not a live birth ." 
(Emphasis added.) 

Missouri statutes require that a "certificate of stillbirth" 
be filed upon the occurrence of death of a fetus in utero which 
has exceeded the gestational age of twenty weeks,-regardless of 
whether death was by natural causes, such as spontaneous miscarriage , 
or by an intentional act , such as abortion. 

It should be noted that, in practice , the Division of 
Health employs the terms "stillb irth " and " fetal death " inter­
changeably , although the term fetal death is not defined by 
Missouri statutes . Black ' s Law Dictionary defines "fetal death " 
as " the death of a child not yet born. Death in utero of a 
fetus weighing 500 grams or more . This weight compares roughly 
to a fetus of twenty weeks or more (gestational age) , i.e., a 
viable fetus ." 

The Division designates the form of its certificate of 
stillbirth as a "Certificate of Fetal Death." 

In response to your first and second questions: 

(a) Neither a "certificate of death" nor a "certificate 
of stillbirth " is required to be filed with the Division of Health 
when an abortion is performed in Missouri which results in the 
death of the fetus in utero , where the gestational age is estimated 
by the attending physic i an to be twenty weeks or less. 

(b) Pursuant to sect ion 193.130, a "certificate of stillbirth" 
is required to be filed with the Division of Health upon the 
occurrence of death of a fetus in u tero , whether induced by 
abortion or the result of spontaneous natural causes , where the 
gestational age is estimated by the attending physician to be 
more than twenty weeks. 

(c) Should a termination of pregnancy by abortion result 
in the live birth of an infant, a "certificate of death " is 
required to be filed with the Division of Health upon the death 
of the infant. 

In response to your third and fourth questions: 

(a) A physician licensed to practice medicine in the State 
of Missouri is required , pursuant to section 188 . 052 , RSMo Supp . 
1979 , to complete an "individual abortion report " for each 
abortion performed or induced upon a woman (regardless of the 
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Honorable Paul Dietrich 

age of the fetus), and to submit such report to the Division of 
Health within forty - five days from the date of the abortion . 

(b) There is no statutory requirement that a "certificate 
of death " be issued by or filed with the Division upon receipt 
by the Division of an individual abortion report submitted by a 
physician pursuant to section 188.052 . 

Very truly yours , 

~ 
JOHN ASHCROFT 
Attorney General 
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