
COUNTIES: 
COUNTY COLLECTORS: 

A county collector in a third 
class, nontownship county 
collecting taxes pursuant to 
Section 242.540, RSMo 1986 , 

DRAINAGE DISTRICT: 

for drainage districts organized in circuit court must collect 
on behalf of the county the fees provided for in Section 52 .2 75, 
RSMo Supp . 1988, and deposit these fees into the county general 
revenue fund, unless the collector and the county have 
contracted to allow the collector to retain these fees, or a 
part of them, pursuant to subsection 3 of Section 52.269, RSMo 
Supp . 1988. 

July 21, 1989 

The Honorable Norman Merrell 
Senator, District 18 
State Capitol Building, Room 423 
Jefferson City, MO 65101 

Dear Senator Merrell: 

OPINION NO. 44-89 

This opinion is in response to your question asking: 

Whether the provisions of Section 
52.269.3, RSMo Supp. 1988 providing that 
certain fees for county collectors cease 
after the 1988 general election, apply to 
county collectors collecting taxes pursuant 
to Section 242.540, RSMo 1986, for drainage 
districts organized in circuit court. 

We understand your question relates to a third class, 
nontownship county. 

Section 52.275, RSMo Supp. 1988, provides: 

52.275. Drainage and levee tax 
commissions.--The county and township 
collectors for collecting taxes for 
drainage and levee districts shall collect 
on behalf of the county and pay into the 
county general fund the following amounts: 
In counties of the second class having less 
than one hundred thousand inhabitants and 
in counties of the third class, one and 
one-half percent of the amount he collects 
on current taxes; in counties of the third 
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class where the collector is required by 
law to maintain a branch office, two and 
one-fourth percent of the amount he 
collects on current taxes; in counties of 
the fourth class, two percent of the amount 
he collects on current taxes; and in 
counties of the second class having less 
than one hundred thousand inhabitants and 
in all counties of the third and fourth 
classes, two percent of the amount he 
collects on delinquent drainage and levee 
taxes. 

The 1987 amendment to Section 52.275 provided that all fees 
collected pursuant to this section are to be collected on behalf 
of the county and paid into the county general revenue fund. 
See Laws of Missouri, 1987, page 400, 413. Prior to 1987 all 
fees collected pursuant to this section were retained by the 
collector. 

Before Section 52 . 275 was enacted in 1959 (see Laws of 
Missouri, 1959, Senate Bill No. 62), county collectors 
collecting taxes for drainage districts organized in circuit 
court were authorized under Section 242.550, RSMo 1959, to 
retain fees for collecting those taxes. Chapter 243, RSMo 1959, 
Drainage Districts Organized in County Court, had no provision 
that allowed county collectors to retain fees for collecting 
taxes in these drainage districts. Section 246.040, RSMo 1959, 
which was applicable to all drainage districts, prescribed a fee 
for a collector collecting taxes for drainage and levee 
districts. In 1961 , during the legislative session following 
the enactment of Section 52 . 275, Section 242.550, RSMo 1959 , 
authorizing county collectors to retain a fee for collecting 
taxes of drainage districts organized in circuit court , and 
Section 246.040, RSMo 1959, which allowed county collectors to 
retain a fee for collecting any ditch or levee tax, whether the 
district was organized in circuit court or county court, were 
repealed. See Laws of Missouri, 1961, page 444. As a result 
of these legislative revisions, Section 52.275 remained as the 
only section authorizing county collectors to retain a fee for 
collecting taxes for drainage districts organized in either 
circuit court or county court (now called county commission). 

During the 1987 legislative session, the General Assembly 
adopted Section 52.269, RSMo, which provided county collectors, 
except those in certain first class counties, with an annual 
salary. See Laws of Missouri, 1987, page 400, 412. Before 
the passage of Section 52.269, most county collectors derived a 
major part of their compensation from fees they retained for 
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collecting certain taxes, including fees authorized by Section 
52.275 for collecting ditch and levee taxes. Since the General 
Assembly provided these county collectors with an annual salary 
under Section 52.269, other sections authorizing county 
collectors to retain a fee for collecting certain taxes were 
changed to require that those fees be collected on behalf of the 
county and paid into the county general revenue fund. These 
sections included Section 52.275. 

Subsection 3 of Section 52.269, RSMo Supp. 1988 , after 
being amended during the 1988 legislative session, provides: 

52.269. Compensation of county 
collector--training program, attendance 
required, when, expenses, compensation-­
certain fees may be retained (certain 
counties).--

* * * 
3. Any provision of law to the 

contrary notwithstanding, any fee provided 
for in subsection 1 of section 52.250 or 
52.275, when collected on ditch and levee 
taxes, shall not be collected on behalf of 
the county and deposited into the county 
general revenue fund. Such fees shall be 
retained by the collector as compensation 
for his services, in addition to any amount 
provided for such collector in this 
section, until the next general election 
after January 1, 1988 . After the general 
election following January 1, 1988, the 
governing body of the county may contract 
with a collector for the retaining of such 
fees or a portion thereof. Any fee which 
may be retained by the collector under the 
terms of such contract may be retained in 
addition to all other compensation provided 
by law. 

Subsection 3 allows county collectors in certain situations 
to retain fees provided for in Sections 52.250 and 52.275 when 
collected on ditch and levee taxes despite the language in 
Sections 52.250 and 52.275 requiring those fees to be collected 
on behalf of the county and paid into the county general revenue 
fund. 
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However, subsection 4 of Section 52.269, RSMo Supp . 1988, 
provides: 

4. Except as provided in subsection 3 
of this section, after the next general 
election following January 1, 1988, all 
fees collected by the collector shall be 
collected on behalf of the county and 
deposited in the county general revenue 
fund. 

After the general election following January 1, 1988, the 
county collector is not entitled to retain any of the fees 
collected pursuant to Sections 52.250 and 52.275 on ditch and 
levee taxes , unless the collector and the county have contracted 
for retention of these fees , or a part of them, as provided in 
subsection 3 of Section 52.269. As demonstrated above, Section 
52.275 is the only section authorizing a fee for county 
collectors collecting taxes for drainage districts organized in 
circuit court. Therefore, county collectors collecting taxes 
pursuant to Section 242 . 540, RSMo 1986, for drainage districts 
organized in circuit court must collect on behalf of the county 
the fees provided for in Section 52.275 , and deposit these fees 
into the county general revenue f und, unless the collector and 
the county have contracted to allow the collector to retain 
these fees , or a part of them, pursuant to subsection 3 of 
Section 52 . 269. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county collector in 
a third class, nontownship county collecting taxes pursuant to 
Section 242.540, RSMo 1986 , for drainage districts organized in 
circuit court must collect on behalf of the county the fees 
provided for in Section 52 . 275 , RSMo Supp. 1988, and deposit 
these fees into the county general revenue fund , unless the 
collector and the county have contracted to allow the collector 
to retain these fees , or a part of them, pursuant to subsection 
3 of Section 52.269, RSMo Supp. 1988. 
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Very truly yours , 

/t/~.d;Z; 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 


