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October 27 , 1989 

Richard C. Rice, Director 
Department of Public Safety 
P . O. Box 749 
Jefferson City , Missouri 65102 

Dear Director Rice: 

OPINION NO. 100- 89 

This opinion is in response to your question asking: 

Sheriffs , while not required to be 
certified, are required to complete at 
least 120 hours of training. Must the 120 
hours of training consist of the basic 120 
hour course curriculum or does the director 
have the discretion of approving other 120 
hour to 130 hour training courses as being 
acceptable and how soon must the approved 
course be c ompleted? 

Section 590.1 70 , RSMo Supp. 1988 , provides: 

590 . 170 . Director to consult wi th 
sher iffs to develop train ing program for 
f i rst term sheriffs .--! . The director 
shall consult with Missouri sheriffs and 
their professional organizations and after 
s uch consu l t a tion shall formul a t e a 
training program f or persons elected for 
the first time to the office of sheriff for 
the purpose of developing improved law 
enforcement procedures throughout the state. 

2 . The training program shall consist 
of at l e ast one hundred twenty hours of 
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instruction covering all major phases of 
law enforcement with emphasis on the duties 
and responsibilities of sheriffs. 

Section 590.175, RSMo 1986, provides: 

590.175. Attendance required--time 
of attendance--compensation and 
expenses.--1. Any person who is elected 
to his first term as sheriff in a general 
election or in a special election in any 
county of this state shall, within six 
months of said election, cause to be filed 
w1th the presiding circuit judge of the 
county and director of the department of 
public safety proof that he has completed 
the training program formulated pursuant to 
sections 590.170 and 590.175 or some other 
comparable training program of not less 
than one hundred twenty hours instruction 
approved by the director of the department 
of public safety. [Emphasis added.] 

Sections 590.170 and 590.175 were originally enacted in 
1978 by House Bill No. 880, 79th General Assembly, Second 
Regular Session. Laws of Missouri, 1978, page 991. Section 
590.170 as originally enacted was amended in 1988 by Conference 
Committee Substitute for Senate Committee Substitute for Senate 
Bill No. 532 , 84th General Assembly, Second Regular Session . 
Laws of Missouri , 1988, page 995. Subsection 2 of Section 
590 .170 as originally enacted in 1978 provided: 

590.170. Superintendent to develop 
training program for sheriffs--length, 
content.--

* * * 
2. The training program shall consist 

of at least one hundred twenty hours but 
not more than one hundred thirty hours-0f 
instruction covering all major phases of 
law enforcement with emphasis on the duties 
and responsibilities of sheriffs. 
[Emphasis added.] 

The phrase "but not more than one hundred thirty hours'' was 
deleted by the 1988 amendment. 
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The other provisions in Chapter 590, RSMo, as originally 
enacted in 1978, were enacted by House Committee Substitute for 
House Bill Nos. 879 and 899, 79th General Assembly, Second 
Regular Session. Laws of Missouri, 1978, page 988. The 
sections enacted by this bill related to standards for the 
selection and training of peace officers in Missouri and were 
numbered Sections 590.100 to 590.150, RSMo. These sections have 
been amended since their enactment but the amendments do not 
affect the conclusion herein. 

In interpreting a statute, the fundamental rule is to 
ascertain the intent of the General Assembly from the language 
used and to give effect to that intent. Brown Group, Inc. v. 
Administrative Hearing Commission , 649 S.W.2d 874, 881 (Mo . banc 
1983) . The plain meaning of the statutory language is to be 
given effect wherever possible. State ex rel. D.M. v . 
Hoester, 681 S.W.2d 449, 450 (Mo.banc 1984). In determining 
the legislature ' s intent , it is proper to review the legislative 
history for guidance. Pippin v. City of Springfield, 596 
S.W.2d 770 , 775 (Mo.App. 1980). 

With respect to the first part of your question concerning 
the curriculum for training for newly-elected sheriffs, we 
conclude the curriculum need not be identical to the training 
given other peace officers under Sections 590.100 to 590.150, 
RSMo . The training requirement for newly- elected sheriffs was 
mandated by a different bill (House Bill No. 880) than the bill 
that set forth standards for the selection and training of peace 
officers (House Bill Nos. 879 and 899). Section 590.170, RSMo 
Supp. 1988 , provides the director of the Department of Public 
Safety shall consult with Missouri sheriffs and their 
professional organizations and after such consultation shall 
formulate the training program for newly-elected sheriffs. Such 
consultation indicates an intent the training for newly-elected 
sheriffs may be aimed specifically at newly- elected sheriffs 
which would result in it not being identical to training for 
other peace officers. Furthermore, subsection 2 of Section 
590.170 states the training program for newly-elected sheriffs 
shall emphasize the duties and responsibilities of sheriffs . 
Again , this indicates the training would not be identical to the 
training for other peace officers . Based on the language of the 
statutes in question, we conclude the curriculum for the 
training program for newly- elected sheriffs need not be 
identical to the training given other peace officers. 

The second part of your question asks how soon 
newly-elected sheriffs must complete the training specified in 
Sections 590.170 and 590.175, RSMo. Section 590.175, RSMo 1986, 
specifies a time period of six months of their election as 
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sheriff for filing proof of compl etion of the tra i ning cour se . 
Based on the plain meani ng of this statutory language , we 
conclude such training must be completed by the end of the 
six- month time period specified for filing proof of completion 
of the training. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that (1 ) the curriculum 
for the training program for newly-elected sheri ffs requ ired by 
Sections 590.170 and 59 0. 175 , RSMo , need not be identical to the 
curriculum for the traini ng program for peace officers required 
by Sections 590 . 100 to 590 . 150 , RSMo , and (2 ) newly- elected 
sheriffs must complete the required training by the end of the 
six-month period after their election as sheriff. 

Very truly yours , 

tc(~,;?.~ 
WILLIAM L . WEBSTER 
Attorney General 
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