
CITIES, TOWNS AND VILLAGES: 
FOURTH CLASS CITIES: 
LIQUOR: 

1) The City of Lakeview, a 
fourth class city of less 
than five hundred 
inhabitants, pursuant to 

Section 311.090, RSMo 1986, can hold an election on the question 
of whether the sale of intoxicating liquor, with certain 
exceptions, by the drink at retail for consumption on the 
premises where sold shall be permitted, 2) can regulate the sale 
of intoxicating liquor provided the regulations are in harmony 
with state law and 3) is not authorized to tax intoxicating 
liquor except as provided in Section 311.220, RSMo 1986. 

June 11, 1990 

The Honorable Doyle Childers 
Representative, District 132 
State Capitol Building, Room 102B 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Childers: 

OPINION NO. 33-90 

This opinion is in response to your questions asking: 

1. Does the City of Lakeview have the 
authority to regulate, license and tax 
intoxicating liquors and beverages? 

2. May the City of Lakeview license and 
tax such state licensed establishments 
such as resorts and restaurant-bars? 

3. To what extent may the City of 
Lakeview tax such establishments? 

In your opinion request, you ask whether Missouri Attorney 
General Opinion No. 99, McCubbin, 1968 (hereinafter "Opinion No. 
99"), a copy of which is enclosed, applies to your questions in 
light of subsequent legislation. We note that the City of 
Lakeview is a fourth class city. 

In Opinion No. 99 this office concluded that the City of 
Lake Ozark, having a population of less than 500, did not 
qualify to have an election as provided under Section 311.090, 
RSMo 1959, and could not require a license from any resort or 
business selling intoxicating liquor by the drink on licensed 
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premises within the city limits. Opinion No. 99 was based on 
Section 311.090, RSMo 1959, which provided in part: 

311.090. Sale of liquor by drink, 
where legal-bond of licensee--1. Any 
person who possesses the qualifications 
required by this chapter, and who meets the 
requirements of and complies with the 
provisions of this chapter, and the 
ordinances, rules and regulations of the 
incorporated city in which such licensee 
proposes to operate his business, may apply 
for and the supervisor of liquor control 
may issue a license to sell intoxicating 
liquor, as in this chapter defined, by the 
drink at retail for consumption on the 
premises described in the application; 
provided, that no license shall be issued 
for the sale of intoxicating liquor, other 
than malt liquor containing alcohol not in 
excess of five per cent by weight, by the 
drink at retail for consumption on the 
premises where sold, in any incorporated 
city having a population of less than 
twenty thousand inhabitants, until the sale 
of such intoxicating liquor, by the drink 
at retail for consumption on the premises 
where sold, shall have been authorized by a 
vote of the majority of the qualified 
voters of said city. Such authority to be 
determined by an election to be held in 
said cities having a population of less 
than twenty thousand inhabitants, under the 
provisions and methods set out in this 
chapter. The population of said cities to 
be determined by the last census of the 
United States completed before the holding 
of said election; provided further, that 
for the purpose of this law, the term 
"city" shall be construed to mean any 
municipal corporation having a population 
of five hundred inhabitants or more; 
provided further, that no license shall be 
issued for the sale of intoxicating liquor, 
other than malt liquor containing alcohol 
not in excess of five per cent by weight, 
by the drink at retail for consumption on 
the premises where sold, outside the limits 
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of such incorporated cities. 
added. J 

* * 

[Emphasis 

* 

This section has been amended and now provides as follows: 

311.090. Sale of liquor by the 
drink, cities, requirements--Sunday sales 
authorized for certain organizations.--1. 
Any person who possesses the qualifications 
required by this chapter, and who meets the 
requirements of and complies with the 
provisions of this chapter, and the 
ordinances, rules and regulations of the 
incorporated city in which such licensee 
proposes to operate his business, may apply 
for and the supervisor of liquor control 
may issue a license to sell intoxicating 
liquor, as in this chapter defined, by the 
drink at retail for consumption on the 
premises described in the application; 
provided, that no license shall be issued 
for the sale of intoxicating liquor, other 
than malt liquor containing alcohol not in 
excess of five percent by weight, and light 
wines containing not in excess of fourteen 
percent of alcohol by weight made 
exclusively from grapes, berries and other 
fruits and vegetables, by the drink at 
retail for consumption on the premises 
where sold to any person other than a 
charitable, fraternal, religious, service 
or veterans' organization which has 
obtained an exemption from the payment of 
federal income taxes as provided in section 
501 (c) (3), 501 (c) (4), 501 (c) (5), 501 (c) (8), 
501 (c) (10), 501 (c) (19), or 501 (d) of the 
United States Internal Revenue Code of 
1954, as amended, in any incorporated city 
having a population of less than twenty 
thousand inhabitants, until the sale of 
such intoxicating liquor, by the drink at 
retail for consumption on the premises 
where sold, shall have been authorized by a 
vote of the majority of the qualified 
voters of the city. Such authority shall 
be determined by an election to be held in 
those cities having a population of less 
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than twenty thousand inhabitants as 
determined by the last preceding federal 
decennial census, under the provisions and 
methods set out in this chapter. No 
license shall be issued for the sale of 
intoxicating liquor, other than malt liquor 
containing alcohol not in excess of five 
percent by weight, by the drink at retail 
for consumption on the premises where sold, 
outside the limits of such incorporated 
cities unless the licensee is a charitable, 
fraternal, religious, service or veterans' 
organization which has obtained an 
exemption from the payment of federal 
income taxes as provided in section 
501 (c) (3), 501 (c) (4), 501 (c) (5), 501 (c) (8), 
501 (c) (10), 501 (c) (19), or 501 (d) of the 
United States Internal Revenue Code of 
1954, as amended. 

2. Notwithstanding any other 
provisions of this chapter to the contrary, 
any charitable, fraternal, religious, 
service or veterans' organization which has 
obtained an exemption from the payment of 
federal income taxes as provided in section 
501 (c) (3), 501 (c) (4), 501 (c) (5), 501 (c) (8), 
501 (c) (10), 501 (c) (19), or 501 (d) of the 
United States Internal Revenue Code of 
1954, as amended, may apply for, and the 
supervisor of liquor control may issue, a 
license to sell intoxicating liquor, as 
defined in this chapter, between the hours 
of 12:00 noon on Sunday and midnight on 
Sunday by the drink at retail for 
consumption on the premises described in 
the application. The authority for the 
collection of fees by cities and counties 
as provided in section 311.220, and all 
other laws and regulations of the state 
relating to the sale of liquor by the drink 
for consumption on the premises where sold, 
shall apply to organizations licensed under 
this subsection in the same manner as they 
apply to establishments licensed under 
subsection 1 of this section and sections 
311.085 and 311.095. In addition to all 
other fees required by law, an organization 
licensed under this section shall pay an 
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additional fee of two hundred dollars a 
year payable at the same time and in the 
same manner as its other license fees. 

Because the amendment removed the requirement that a city 
have a population of five hundred inhabitants or more, the City 
of Lakeview, under the provisions of this section, can hold an 
election on the question of whether the sale of intoxicating 
liquor, with certain exceptions, by the drink at retail for 
consumption on the premises where sold shall be permitted. 
Therefore, we are withdrawing Opinion No. 99. 

The extent to which a city can regulate and license is 
described in Section 311.220, RSMo 1986: 

311.220. Counties and cities may 
charge for licenses--amount.--1. In 
addition to the permit fees and license 
fees and inspection fees by this law 
required to be paid into the state 
treasury, every holder of a permit or 
license authorized by this law shall pay 
into the county treasury of the county 
wherein the premises described and covered 
by such permit or license are located, or 
in case such premises are located in the 
city of St. Louis, to the collector of 
revenue of said city, a fee in such sum not 
in excess of the amount by this law 
required to be paid into the state treasury 
for such state permit or license, as the 
county commission, or the corresponding 
authority in the city of St. Louis, as the 
case may be, shall by order of record 
determine, and shall pay into the treasury 
of the municipal corporation, wherein said 
premises are located, a license fee in such 
sum, not exceeding one and one-half times 
the amount by this law required to be paid 
into the state treasury for such state 
permit or license, as the lawmaking body of 
such municipality, including the city of 
St. Louis may by ordinance determine. 

2. The board of aldermen, city council 
or other proper authorities of incorporated 
cities, may charge for licenses issued to 
manufacturers, distillers, brewers, 
wholesalers and retailers of all 
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intoxicating liquor, located within their 
limits, fix the amount to be charged for 
such license, subject to the limitations of 
this law, and provide for the collection 
thereof, make and enforce ordinances for 
the regulation and control of the sale of 
all intoxicating liquors within their 
limits, provide for penalties for the 
violation of such ordinances, where not 
inconsistent with the provisions of this 
law. 

Pursuant to these provisions, "[c]ourts have held that the 
enactment and enforcement by local authorities of ordinances 
regulating the sale of alcoholic beverages, in situations where 
the state statutes were silent on the subject, were a valid 
exercise of the power granted by the state to the local 
community." State ex rel. Casey's General Stores, Inc. v. 
Downing, 757 S.W.2d 1, 2 (Mo. App. 1988). Any municipal 
ordinance regulating the subject of intoxicating beverages and 
non-intoxicating beer must be in harmony with the state law on 
those subjects, and are invalid to the extent that they conflict 
with the state law. Mid-State Distributing Company v. City of 
Columbia, 617 S.W.2d 419, 430 (Mo. App. 1981); Passler v. 
Johnson, 304 S.W.2d 903, 907 (Mo. 1957). 

As to the matter of a municipality taxing liquor 
establishments, the Missouri Supreme Court has concluded that 
imposition of such a tax is beyond the powers of a 
municipality. See John Bardenheier Wine & Liquor Co. v. City 
of St. Louis, 135 S.W.2d 345, 348 (Mo. bane 1939); Allstate 
Distributors, Inc. v. Norfleet, 750 S.W.2d 73 (Mo. bane 1988). 
In Allstate, the Court opined: 

Clearly, the state preempted the regulation 
and taxation of liquor when it granted to 
municipalities and counties by § 311.220 
only the power to issue a business license 
in the amount therein limited and to make 
regulations not inconsistent with the 
provisions of the Liquor Control Law. In 
all of our statutes there is not a more 
exhaustive and all comprehensive regulatory 
act. 

Id., 750 S.W.2d at 76. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: 1) the City of 
Lakeview, a fourth class city of less than five hundred 
inhabitants, pursuant to Section 311.090, RSMo 1986, can hold an 
election on the question of whether the sale of intoxicating 
liquor, with certain exceptions, by the drink at retail for 
consumption on the premises where sold shall be permitted, 2) 
can regulate the sale of intoxicating liquor provided the 
regulations are in harmony with state law and 3) is not 
authorized to tax intoxicating liquor except as provided in 
Section 311.220, RSMo 1986. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 99, McCubbin, 1968 
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