
DEPUTY JUVENILE OFFICERS: 
JUVENILE OFFICERS: 
STATE LEGAL EXPENSE FUND: 

Deputy juvenile officers and 
juvenile detention facility 
personnel are not covered by 
the State Legal Expense Fund, 
Section 105.711, RSMo. 

October 9, 1990 

Joe Moseley 
Boone County Prosecuting Attorney 
Boone County Courthouse 
Columbia, Missouri 65201 

Dear Mr. Moseley: 

OPINION NO. 39-90 

This opinion is in response to your questions asking: 

1. Are deputy juvenile officers employed 
by the Juvenile Division of the 
Circuit Court for the Thirteenth 
Judicial Circuit "appointees or 
employees" within the meaning of 
Section 105.711 RSMo. and therefore 
covered by the State Legal Expense 
Fund? 

2. Are juvenile detention facility 
personnel appointed by the Juvenile 
Division of the Circuit Court 
"appointees or employees" within the 
meaning of Section 105.711 RSMo. and 
therefore covered under the State 
Legal Expense Fund? 

Section 105.711 as enacted by Conference Committee 
Substitute for House Committee Substitute for Senate Bill No. 
765, 85th General Assembly, Second Regular Session (1990) 
provides in pertinent part: 

105.711. Legal expense fund 
created--officers, employees, agencies, 
certain physicians covered, procedure-­
certain claims, limitations--funds not 
transferable to general revenue.--1. There 
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is hereby created a "State Legal Expense 
Fund" which shall consist of moneys 
appropriated to the fund by the general 
assembly and moneys otherwise credited to 
such fund pursuant to section 105.716. 

2. Moneys in the state legal expense 
fund shall be available for the payment of 
any claim or any amount required by any 
final judgment rendered by a court of 
competent jurisdiction against: 

* * * 
(2) Any officer or employee of the 

state of Missouri or any agency of the 
state, including, without limitation, 
elected officials, appointees, members of 
state boards or commissions and members of 
the Missouri national guard upon conduct of 
such officer or employee arising out of and 
performed in connection with his or her 
official duties on behalf of the state, or 
any agency of the state, provided that 
moneys in this fund shall not be available 
for payment of claims made under chapter 
287, RSMo; or 

* * * 
Section 211.351, RSMo 1986, provides for the appointment of 

juvenile court personnel: 

211.351. Juvenile officers, 
appointment--costs paid, how.--1. The 
juvenile court shall appoint a juvenile 
officer and other necessary juvenile court 
personnel to serve under the direction of 
the court in each county of the first and 
second class and the circuit judge in 
circuits comprised of third and fourth 
class counties 

(1) May appoint a juvenile officer and 
other necessary personnel to serve the 
judicial circuit; or 

(2) Circuit judges of any two or more 
adjoining circuits may by agreement, 

- 2 -



Joe Moseley 

confirmed by judicial order, appoint a 
juvenile officer and other necessary 
personnel to serve their respective 
judicial circuits and in such a case the 
juvenile officers and other persons 
appointed shall serve under the joint 
direction of the judges so agreeing. 

2. In the event a juvenile officer and 
other juvenile court personnel are 
appointed to serve as provided in 
subdivisions (1) and (2) of subsection 1, 
the total cost to the counties for the 
compensation of these persons shall be 
prorated among the several counties and 
upon a ratio to be determined by a 
comparison of the respective populations of 
the counties. 

Section 211.393, RSMo 1986, provided for payment of 
salaries and expenses of all juvenile court personnel from city 
or county funds with the exception of the juvenile officer; that 
position was funded by the State of Missouri. However, Section 
211.393 has since been amended by House Substitute for Senate 
Committee Substitute for Senate Bill No. 622, 84th General 
Assembly, Second Regular Session (1988) and by Conference 
Committee Substitute for Senate Substitute for House Committee 
Substitute for House Bills Nos. 502, 503 & 130, 85th General 
Assembly, First Regular Session (1989). It now provides as 
follows: 

211.393. State to pay juvenile 
officers, limitation--state to reimburse 
salaries of all other juvenile court 
personnel--phase-in program how computed-­
limitation--audit authorized.--1. The 
salaries and expenses of all juvenile court 
personnel in circuits composed of a single 
county of the first class, in any circuit 
in which one county is a first class 
county, and in the city of St. Louis are 
payable monthly out of county or city 
funds, as the case may be, except that the 
salary of the juvenile officer of any such 
circuit in which he is engaged full time is 
payable in installments, as provided by 
law, by the state of Missouri, but not to 
exceed the annual sum provided pursuant to 
section 211.381. The payment by the state 
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of Missouri shall be made to either the 
juvenile officer, or to the county or the 
city of St. Louis. 

2. In circuits, other than those 
specified in subsection 1 of this section, 
the salaries-and expenses are payable 
monthly out of the county funds and 
prorated among the several counties served 
upon a ratio determined by a comparison of 
the respective populations of the counties 
involved; except that, the salary of the 
juvenile officer of any such circuit in 
which he is engaged full time is payable in 
installments, as provided by law, by the 
state of Missouri, but not to exceed the 
annual sum provided pursuant to section 
211.381. 

3. In any circuit specified in 
subsection 2 of this section, the state 
shall, beginning on August 13, 1988, 
reimburse to the counties of the circuit 
the salary of a chief deputy juvenile 
officer and one deputy juvenile officer, 
class 1. The salaries of such officers, 
as provided in subsections 1, 2, and 3 of 
section 211.381, shall be reimbursed to the 
counties of the circuit by the state of 
Missouri. 

4. In addition to any amount paid 
pursuant to subsection 1 of this section, 
the state shall also reimburse, subject to 
appropriations, the following percentages 
of the salaries of all other juvenile court 
personnel, excluding fringe benefits: 

* * * 
If a circuit is comprised of more than one 
county, any request for reimbursement shall 
also include a statement in a form as 
prescribed by the commissioner of 
administration to indicate how much of the 
reimbursable expenses of the juvenile court 
were paid by each county in the circuit. 
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5. The last reimbursement for salary 
increases under subsection 3 of this 
section as it existed immediately prior to 
August 13, 1988, shall be made for the 
period ending on December 31, 1988. After 
January 1, 1989, reimbursement shall be 
made to the counties for their actual 
personnel expenditures under the provisions 
of this section for each calendar year 
however, no county shall receive any 
reimbursement in an amount less than the 
amount received by such county or the 
amount the county was entitled to receive, 
whichever was greater, for the period 
ending on December 31, 1988. The office of 
administration shall make payment for the 
reimbursement from appropriations made for 
that purpose on or before July fifteenth of 
each year following the calendar year in 
which the salaries were paid. If more than 
one county contributed to the expenses of a 
juvenile court, each of such counties shall 
be reimbursed in the same proportion as its 
contribution. 

6. The term "salaries of all juvenile 
court personnel excluding fringe benefits" 
for which the state will reimburse the 
counties at the percentages specified in 
this section means the salary provided in 
subsections 1, 2, and 3 of section 211.381 
for a chief deputy juvenile officer and one 
deputy juvenile officer, class 1, and all 
other full-time juvenile court personnel 
included in the initial county budget for 
calendar year 1988, but excluding all 
fringe benefits for such personnel. Each 
county shall file a copy of its initial 
1988 budget with the office of 
administration. The office of 
administration shall submit the information 
from the budgets relating to full-time 
juvenile court personnel from each county 
to the general assembly. Increases in 
salary of such full-time juvenile court 
personnel may be made and paid by the 
various counties, but, except for the 
salary of a chief deputy juvenile officer 
and one deputy juvenile officer, class 1, 
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where authorized, the state shall not 
reimburse the counties for such increases 
beyond the number of full-time juvenile 
court personnel authorized initial county 
budgets for calendar year 1988, at the 
salary levels authorized in such budgets 
that are paid by the state plus any 
adjustments provided in subsections 2 and 3 
of section 211.381, unless an appropriation 
for such increased reimbursement is 
requested from the office of administration 
and made by the general assembly as 
separate, identifiable appropriation line 
items. All appropriations shall conform to 
the percentages specified in this section. 
All state funds for reimbursement of 
counties paid pursuant to the provisions 
of this section shall be used only for 
juvenile court personnel salaries and for 
no other purpose. 

7. The state auditor may audit any 
county or judicial circuit to verify 
compliance with the requirements of 
subsections 4 to 6 of this section, 
including an audit of the 1988 budget of 
any county. [Emphasis added.] 

In Attorney General Opinion No. 34-85, a copy of which is 
enclosed, we concluded that circuit clerks, other than the 
Circuit Clerk of the City of St. Louis, the Circuit Clerk of St. 
Louis County, and the Court Administrator of Jackson County, 
come within the provisions of the State Legal Expense Fund. 
This conclusion was based on Section 483.083.7, RSMo Supp. 1984, 
which expressly stated "[t]he compensation of all circuit clerks 
shall be paid by the state and they shall be considered state 
employees .... " Section 211.393, RSMo Supp. 1989, does not 
expressly provide that deputy juvenile officers or other 
juvenile court personnel are state employees. 

In Cates v. Webster, 727 S.W.2d 901 (Mo. bane 1987), a 
case involving eligibility to a circuit court bailiff for 
coverage under the State Legal Expense Fund, the Missouri 
Supreme Court recognized: 

the Attorney General's office has 
represented those persons holding positions 
within the circuit court level of the 
judicial system whose salaries and fringe 
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benefits are provided from state funds. 
These have included circuit judges, circuit 
clerks, deputy circuit clerks, court 
reporters for circuit courts, and juvenile 
officers. On the other hand the Attorney 
General has refused to represent those not 
compensated from state funds, such as 
deputy juvenile officers. . . . [Emphasis 
added.] 

Id. 727 S.W.2d at 903. 

The court concluded that Missouri statutes, using Section 
483.083 concerning compensation of circuit clerks as an example, 
"exhibit a legislative intent, in apportioning duties and 
liabilities between the state and counties, to consider as state 
employees those judicial personnel paid by the state and to 
consider as nonstate employees those judicial personnel paid by 
the county." Id., 727 S.W.2d at 905-906. Therefore, although 
the circuit court bailiff was controlled exclusively by the 
circuit court, the Missouri Supreme Court concluded he was a 
county, rather than state, employee since his position was 
wholly funded by the county. Id. at 907. 

We conclude that a deputy juvenile officer and juvenile 
detention facility personnel are not covered by the State Legal 
Expense Fund despite the funding provided for in Section 
211.393. Section 211.393.6, defines the term "'salaries of all 
juvenile court personnel excluding fringe benefits' for which 
the state will reimburse the counties" as "the salary provided 
in subsections 1, 2, and 3 of section 211.381 for a chief deputy 
juvenile officer and one deputy juvenile officer, class 1, and 
all other full-time juvenile court personnel included in the 
initial county budget for calendar year 1988, but excluding all 
fringe benefits for such personnel." [Emphasis added.] 

As we stated in Attorney General Opinion No. 25-90, a copy 
of which is enclosed: 

Although Section 211.393 provides state 
reimbursement toward salaries of other 
juvenile court personnel, such section 
specifically excludes all fringe benefits 
for such personnel. We conclude that the 
legislature intended that the State's 
contribution be limited to salary of 
juvenile court personnel other than the 
juvenile officer. Therefore, other 
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juvenile court personnel are not state 
employees .... 

Attorney General Opinion No. 25-90, page 12. 

In summary, there is no statutory provision stating that 
the employees about which you inquire are state employees. 
Section 211.393 specifically excludes all fringe benefits for 
such employees. As a result, the employees referred to in your 
questions are not under the State Legal Expense Fund. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that deputy juvenile 
officers and juvenile detention facility personnel are not 
covered by the State Legal Expense Fund, Section 105.711, RSMo. 

Enclosures: Opinion No. 34-85 
Opinion No. 25-90 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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