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OPINION LETTER NO. 90-90 

The Honorable Dennis W. Smith 
Senator, District 30 
State Capitol Building, Room 426 
Jefferson City, Missouri 65101 

and 

The Honorable B. J. Marsh 
Representative, District 136 
State Capitol Building, Room 103BC 
Jefferson City, Missouri 65101 

and 

The Honorable Joe McCracken 
Representative, District 139 
State Capitol Building, Room 114B 
Jefferson City, Missouri 65101 

Gentlemen: 

Each of you has requested an opinion in response to a 
question concerning Sections 67.638 to 67.645, RSMo Supp. 1989, 
which sections relate to a "Convention and Sports Complex 
Fund." Because of the similarity in the questions posed, we 
have combined your requests into one opinion letter. The 
question posed by Senator Smith and Representative Marsh is as 
follows: 

Do any provisions of Sections 67.638 
to 67.645, R.S.Mo. (commonly called the 
"Convention and Sports Complex fund, 
certain cities and counties") prevent 
Southwest Missouri State University from 
contributing, pursuant to Section 67.641.3, 
to a sports complex fund established by the 
City of Springfield, where it is shown the 
City and SMSU will enter into a cooperative 
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agreement to develop and operate a sports, 
convention, exhibition, and trade facility? 

The question posed by Representative McCracken is as follows: 

Does "Southwest Missouri State 
University" in Springfield, have the 
authority to apply for state matching funds 
as authorized in the "Convention and 
Sports Complex fund, certain cities and 
counties" statute known as Chapter 67.638 
to 67.645? 

Sections 67.638 to 67.645, RSMo Supp. 1989, were enacted by 
the Missouri General Assembly in 1989 as part of House 
Substitute for House Committee Substitute for Senate Substitute 
for Senate Committee Substitute for Senate Bills Nos. 295 & 312, 
85th General Assembly, First Regular Session. Section 67.639 
provides: 

67.639. Convention and sports complex 
fund, certain cities and counties may 
establish, purpose.-- Each county and 
each city, as defined by section 67.638, is 
authorized to establish, by ordinance or 
order of the county or city governing body, 
a "Convention and Sports Complex Fund", for 
the purposes of developing, maintaining or 
operating within its jurisdiction, sports, 
convention, exhibition or trade facilities, 
which fund shall be separate from the 
general funds of such county or city, but 
which shall be subject to the provisions of 
the charter of such county or city. 

Section 67.638 defines, among other terms, the terms 
"convention and sports complex fund," and "county." 
are defined as follows: 

67.638. Definitions.--As used in 
sections 67.638 to 67.645, the following 
terms mean: 

(1) "City", a city with a population 
of three hundred fifty thousand or more 
inhabitants, located wholly or partially 
within a first class county with a charter 

2 

"city," 
Such terms 
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form of government which does not adjoin a 
city not within a county or a charter city 
located in a first class county; 

(2) "Convention and sports complex 
fund", the fund established by a county or 
city pursuant to the provisions of sections 
67.638 to 67.645, for the purposes of 
developing, maintaining or operating within 
its jurisdiction, sports, convention, 
exhibition or trade facilities; 

(3) "County", a first class county, 
other than a first class county with a 
charter form of government which adjoins a 
city not within a county; 

* * * 
Section 67.641 provides in part: 

67.641. General assembly may make 
appropriations, conditions, 
limitations--matching funds required 
locally.--1. The general assembly may 
annually appropriate up to two million 
dollars from the state general revenue fund 
to each convention and sports complex fund 
created pursuant to section 67.639, 
provided . . . . 

* * * 
3. This section shall not become 

effective unless and until the applicable 
county or the applicable city which has 
created a convention and sports complex 
fund has commenced paying into the 
convention and sports complex fund amounts 
at a rate sufficient for the county or city 
to contribute the sum of two million 
dollars per calendar year, except that this 
section shall become effective with respect 
to any first class county not having a 
charter form of government and with respect 
to any charter city located in a first 
class county not having a charter form of 
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government at the time at which such county 
or city has commenced paying any moneys 
into its convention and sports complex 
fund. The appropriations made pursuant to 
subsection 1 of this section to any 
convention and sports complex fund shall 
not exceed the amounts contributed by the 
county or city to the fund. The county or 
city's proportional amount specified in 
this section may come from any source. 
Once the county or city has commenced 
paying such appropriate proportional 
amounts into its convention and sports 
complex fund, the county or city shall so 
notify the state treasurer and the director 
of revenue and, thereafter, subject to 
annual appropriation, transfers shall 
commence and continue each month pursuant 
to this section until such monthly 
transfers are made for thirty years. 
Moneys appropriated from general revenue 
shall not be expended until such first 
class charter county or city located in 
such first class charter county has paid 
two million dollars into its fund, or until 
such first class county not having a 
charter form of government or until such 
charter city within a first class county 
not having a charter form of government has 
commenced payment of moneys into its fund. 
[Emphasis added.] 

The question posed by Senator Smith and Representative 
Marsh and the additional information we have been provided 
indicate that the City of Springfield (hereinafter "the City") 
and Southwest Missouri State University (hereinafter "the 
University") contemplate entering into a cooperative agreement 
to develop and operate a sports, convention, exhibition and 
trade facility. We have not been provided a copy of any 
cooperative agreement between the City and the University and 
express no opinion regarding any such agreement. 

The question posed by Senator Smith and Representative 
Marsh asks if any provisions of Sections 67.638 to 67.645 
prevent the University from contributing to a sports complex 
fund established by the City. There is nothing in the specified 
sections which prevents the University from contributing to the 
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convention and sports complex fund established by the City. 
Subsection 3 of Section 67.641 specifically provides that: "The 
county or city's proportional amount specified in this section 
may come from any source." [Emphasis added.l However, as 
stated above, we have not reviewed any cooperative agreement 
between the University and the City and express no opinion 
regarding the obligations of the University pursuant to any such 
agreement. 

The question posed by Representative McCracken inquires 
whether the University has the authority to apply for state 
matching funds as authorized in the specified sections. Section 
67.639 provides that each county and each city, as defined by 
Section 67.638, is authorized to establish a "Convention and 
Sports Complex Fund." The University is not a "city" as defined 
in subsection 1 of Section 67.638 and is not a "county" as 
defined in subsection 3 of Section 67.638. Under Section 67.639 
the University is not authorized to establish a "Convention and 
Sports Complex Fund." Therefore, the University, not being a 
"city" or "county," cannot directly receive appropriations as a 
"city" or "county" is authorized to receive under the specified 
sections. However, a county or city's proportional amount 
specified in Section 67.641 may come from any source. We 
again caution you that we have not reviewed any cooperative 
agreement so that we do not opine on the authority of the 
University by "cooperative agreement" to provide funds 
(appropriated to the University) to the City which funds the 
City may then use to meet the City's proportional amount 
specified in Section 67.641. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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