
MEETINGS: 
NOTICES: 
SUNSHINE LAW: 

Pursuant to Section 610.022.2, 
RSMo Supp. 1989, notice of a 
closed meeting of a public 
governmental body must include the 

time, date and place of the meeting and a reference to the 
specific statutory exception allowing the meeting to be closed; 
however, notice of a closed meeting is not required to include a 
tentative agenda. 

March 27, 1990 

The Honorable Jan Martinette 
Representative, District 47 
State Capitol Building, Room 101 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Martinette: 

OPINION NO. 97-90 

This opinion is in response to yo~r question asking: 

Must the notice of a closed meeting of 
the Mayor and Board of Aldermen as required 
by the Missouri Sunshine Law, RSMo 
§ 610.022.2, include a tentative agenda of 
the closed meeting other than reference to 
the specific statutory exceptions contained 
in RSMo § 610.022.2 which can be the 
subject of a closed meeting? 

In the statement of facts accompanying your question, you 
state: 

On Tuesday, January 23, 1990, at a 
regularly scheduled meeting of the Mayor 
and Board of Aldermen of the City of 
Grandview, the Board of Aldermen voted to 
meet in closed session on Tuesday, January 
30, 1990, for the purpose of discussing the 
following items: (1) legal actions, causes 
of action or litigation, and any 
confidential or privileged communications 
between the City or its representatives and 
its attorneys; and (2) preparation of a 
public governmental body or its 
representatives for negotiations with 
employee groups. The minutes of the 
January 23, 1990, meeting of the Board of 
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Aldermen reflect the roll call vote on the 
question of the closed session and recite 
the closed meeting discussion items. On 
Wednesday morning, January 24, 1990, a 
notice of the closed meeting to be 
conducted on Tuesday, January 30, 1990, at 
6:30 p.m. was posted in City Hall on two 
bulletin boards and in an enclosed glass 
case, all accessible to the public during 
normal business hours. That notice recited 
the statutory exceptions permitting the 
closed meeting as follows: (1) legal 
actions, causes of action or litigation, 
and any confidential or privileged 
communications between the City or its 
representatives and its attorneys; and (6) 
preparation of a public governmental body 
or its representatives for negotiations 
with employee groups. (A copy of the 
Notice of Closed Meeting is attached hereto 
as Exhibit 1.) On Monday, january 29, 
1990, City Administrator Bob Sisson was 
contacted by an attorney for The Kansas 
City Star. The attorney questioned the 
sufficiency of the Notice of Closed 
Meeting, and stated his position that any 
notice of a closed meeting must include a 
tentative agenda of the matters to be 
discussed at the closed meeting .... 

Chapter 610, RSMo, was extensively amended in 1987. 
Pursuant to that amendment, the law requires a liberal 
construction in favor of openness. Section 610.011, RSMo Supp. 
1989, provides in part: "It is the public policy of this state 
that meetings, records, votes, actions, and deliberations of 
public governmental bodies be open to the public unless 
otherwise provided by law." Section 610.021, RSMo Supp. 1989, 
lists fifteen specific exceptions which would authorize a public 
governmental body to close a meeting, record or vote. 

Chapter 610, RSMo Supp. 1989, contains the following two 
provisions relating to notice of meetings: 

610.020. Notice of meetings, when 
required.--1. All public governmental 
bodies shall give notice of the time, date, 
and place of each meeting, and its 
tentative agenda, in a manner reasonably 
calculated to apprise the public of that 
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information. Reasonable notice shall 
include making available copies of the 
notice to any representative of the news 
media who requests notice of a particular 
meeting and posting the notice on a 
bulletin board or other prominent place 
which is easily accessible to the public 
and clearly designated for that purpose at 
the principal office of the body holding 
the meeting, or if no such office exists, 
at the building in which the meeting is to 
be held. 

2. Notice conforming with all of the 
requirements of subsection 1 of this 
section shall be given at least twenty-four 
hours prior to the commencement of any 
meeting of a governmental body unless for 
good cause such notice is impossible or 
impractical, in which case as much notice 
as is reasonably possible shall be given. 

* * * 
610.022. Closed meetings, procedure 

and limitation--public records presumed 
open unless exempt.--

* * * 
2. A public governmental body 

proposing to hold a closed meeting or vote 
shall give notice of the time, date and 
place of such closed meeting or vote and 
the reason for holding it by reference to 
the specific exception allowed under the 
provisions of section 610.021. Such notice 
shall comply with the procedures set forth 
in section 610.020 for notice of a public 
meeting. 

Subsections 1 and 2 of Section 610.020 existed in their 
present form in 1986. However, prior to the 1987 amendment to 
Chapter 610, notice requirements for a closed meeting were set 
out in Section 610.025.5, RSMo 1986 (repealed) which provided in 
part: "Notice of the closed meeting, record, or vote shall also 
be given as provided in section 610.020." 
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In construing statutes to ascertain legislative intent, it 
is recognized that "in amending a statute or in enacting a new 
one on the same subject, it is ordinarily the intent of the 
legislature to effect some change in the existing law." 
Kilbane v. Director of Department of Revenue, 544 S.W.2d 9, 11 
(Mo. bane 1976). Therefore, if the notice requirements for open 
meetings and closed meetings were to be identical, there would 
have been no reason to amend the notice provisions for closed 
meetings. 

Section 610.020, RSMo Supp. 1989, establishes requirements 
for notice for "each meeting" of a public governmental body. 
Section 610.022.2 provides requirements for notice of a "closed 
meeting." Where an apparent conflict exists among statutes 
relating to the same subject, they are to be harmonized to give 
meaning to all provisions of each. State ex rel. Lebeau v. 
Kelly, 697 S.W.2d 312, 315 (Mo. App. 1985). As stated in 
Laughlin v. Forgrave, 432 S.W.2d 308, 313 (Mo. bane 1968): 

Where there is one statute dealing with a 
subject in general and comprehensive terms 
and another dealing with a part of the same 
subject in a more minute and definite way, 
the two should be read together and 
harmonized, if possible, with a view to 
givinq effect to a consistent legislative 
policy; but to the extent of any necessary 
repugnancy between them the special will 
prevail over the general statute. 

In construing these statutes together, the specific 
provisions for notice of a proposed closed meeting require the 
notice to include the time, date and place of the meeting and a 
reference to the specific statutory exception allowing the 
meeting to be closed, as required by Section 610.022.2, RSMo 
Supp. 1989. Further, the notice must "comply with the 
procedures set forth in section 610.020," the general 
requirement for notice of a public meeting. These procedures 
include making notice available to representatives of the news 
media upon request; posting the notice prominently in a place 
accessible to the public at the principal office of the body 
holding the meeting or, if no such office exists, at the place 
of the meeting; and posting notice at least twenty-four hours 
prior to the meeting. The "tentative agenda" requirement of 
Section 610.020, RSMo Supp. 1989, is a matter of content of a 
notice of an open meeting, not a procedure for notice of a 
meeting. 
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This conclusion is consistent with the public policy stated 
in Section 610.011, RSMo Supp. 1989. All meetings are open to 
the public unless otherwise provided by law. The legislature 
has listed fifteen statutory exceptions where the public 
interest may require that business be discussed in a closed 
meeting. Notice of a closed meeting must reference the specific 
statutory exception allowing the meeting to be closed. However, 
to require also an agenda of the closed meeting would defeat the 
protections intended by closure. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that pursuant to Section 
610.022.2, RSMo Supp. 1989, notice of a closed meeting of a 
public governmental body must include the time, date and place 
of the meeting and a reference to the specific statutory 
exception allowing the meeting to be closed; however, notice of 
a closed meeting is not required to include a tentative agenda. 

Very truly yours, 

~;ud~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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