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Dear Senator McCarthy: 

This opinion letter is in response to your question asking: 

Will the Eureka Fire Protection 
District annual levy be subject to 
reassessment values, pursuant to Section 
137.073 RSMo, computed upon the assessed 
valuations contained in a tax increment 
financing district established by the City 
of Eureka, Missouri, under Section 99.800, 
RSMo, et seq., thereby presenting the 
situation of the roll-back of the fire 
protection district's levy for revenues it 
shall not receive? 

We understand that your question relates to the Eureka Fire 
Protection District's concern that its annual property tax rate 
may be rolled back if there are increases in the assessed 
valuation of real property in the Eureka Tax Increment Financing 
District even though the Eureka Fire Protection District will 
not receive any of the revenue from those assessment increases. 

Sections 99.845 and 99.855, RSMo, provide for the method in 
which real property is assessed and the funds are distributed in 
a tax increment financing district. Section 99.855, RSMo 1986, 
provides in pertinent part: 

99.855. Tax rates for districts 
containing redevelopment areas, method for 
establishing county assessor's 
duties--methods for extending taxes to 
terminate, when.--1. If a municipality by 
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ordinance provides for tax increment 
allocation financing pursuant to sections 
99.845 and 99.850, the county assessor 
shall immediately thereafter determine the 
total equalized assessed value of all 
taxable real property within such 
redevelopment project area by adding 
together the most recently ascertained 
equalized assessed value of each taxable 
lot, block, tract, or parcel of real 
property within such project area, and 
shall certify such amount as the total 
initial equalized assessed value of the 
taxable real property within such project 
area. 

2. After the county assessor has 
certified the total initial equalized 
assessed value of the taxable real property 
in such redevelopment project area, then, 
in respect to every taxing district 
containing a redevelopment project area, 
the county clerk, or any other official 
required by law to ascertain the amount of 
the equalized assessed value of all taxable 
property within such district for the 
purpose of computing any debt service 
levies to be extended upon taxable property 
within such district, shall in every year 
that tax increment allocation financing is 
in effect ascertain the amount of value of 
taxable property in a redevelopment project 
area by including in such amount the 
certified total initial equalized assessed 
value of all taxable real property in such 
area in lieu of the equalized assessed 
value of all taxable real property in such 
area. 

Section 99.845, RSMo Supp. 1990, provides in pertinent part: 

99.845. Tax increment financing 
adoption--division of ad valorem 
taxes--payments in lieu of tax, deposit 
evaluation not to be used in calculating 
state school aid formula, when--other taxes 
included, amount.-- ..• 
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(1) That portion of taxes levied upon 
each taxable lot, block, tract, or parcel 
of real property which is attributable to 
the initial equalized assessed value of 
each such taxable lot, block, tract, or 
parcel of real property in the 
redevelopment project area shall be 
allocated to and, when collected, shall be 
paid by the county collector to the 
respective affected taxing districts in the 
manner required by law in the absence of 
the adoption of tax increment allocation 
financing; 

(2) Payments in lieu of taxes 
attributable to the increase in the current 
equalized assessed valuation of each 
taxable lot, block, tract, or parcel of 
real property in the redevelopment project 
area over and above the initial equalized 
assessed value of each such unit of 
property in the redevelopment project area 
shall be allocated to and, when collected, 
shall be paid to the municipal treasurer 
who shall deposit such payment in lieu of 
taxes into a special fund called the 
"Special Allocation Fund" of the 
municipality for the purpose of paying 
redevelopment project costs and obligations 
incurred in the payment thereof .... 

Payment in lieu of taxes is defined in Section 99.805(7), RSMo 
1986, as follows: 

99.805. Definitions.--As used in 
sections 99.800 to 99.865, unless the 
context clearly requires otherwise, the 
following terms shall mean: 

* * * 

(7) "Payment in lieu of taxes", 
those estimated revenues from real property 
in a redevelopment project area acquired by 
a municipality, which according to the 
redevelopment project or plan are to be 
used for a private use, which taxing 
districts would have received had a 
municipality not adopted tax increment 
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allocation financing, and which would 
result from levies made after the time of 
the adoption of tax increment allocation 
financing during the time the current 
equalized value of real property in the 
project area exceeds the total initial 
equalized value of real property in such 
area until the designation is terminated 
pursuant to subsection 2 of section 99.850; 

* * * 
These statutes provide that a taxing district's property 

tax rate will be applied to the initial equalized assessed 
valuation of all real property in the redevelopment project area 
every year until the redevelopment project designation is 
terminated. The difference between the initial equalized 
assessed valuation and the current equalized assessed valuation 
in any given year will be the basis for calculating payments in 
lieu of taxes for that year which will be used to pay for the 
redevelopment project itself. Increases in the assessed 
valuation will be the basis for calculating payments in lieu of 
taxes which will go not to the taxing districts but to the 
redevelopment project. 

Your question arises because of constitutional and 
statutory provisions which may provide for a rollback in a 
taxing district's property tax rate when there is an increase in 
the assessed valuation. See Article X, Section 22 of the 
Missouri Constitution (which was enacted as part of what is 
commonly referred to as the Hancock Amendment); Section 137.073, 
RSMo Supp. 1990; and Section 137.115, RSMo Supp. 1990. Article 
X, Section 22 of the Missouri Constitution provides in part: 

Section 22. Political subdivisions 
to receive voter approval for increases in 
taxes and fees--rollbacks may be 
required--limitation not applicable to 
taxes for bonds. (a) .•. If the 
assessed valuation of property as finally 
equalized, excluding the value of new 
construction and improvements, increases by 
a larger percentage than the increase in 
the general price level from the previous 
year, the maximum authorized current levy 
applied thereto in each county or other 
political subdivision shall be reduced to 
yield the same gross revenue from existing 
property, adjusted for changes in the 
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general price level, as could have been 
collected at the existing authorized levy 
on the prior assessed value. 

* * * 
Section 137.073 provides in part: 

137.073. Definitions--revision of 
prior levy, when, procedure.--

* * * 

2. Whenever changes in assessed 
valuation that result from a general 
reassessment of real property within the 
county are entered in the assessor's books, 
the county clerk in all counties and the 
assessor of St. Louis city shall notify 
each political subdivision wholly or 
partially within the county of the change 
in valuation, and each political 
subdivision wholly or partially within the 
county, including municipalities 
maintaining their own tax books, shall 
immediately revise the rates of levy for 
each purpose for which taxes are levied to 
the extent necessary to produce from all 
taxable property, including state assessed 
property, substantially the same amount of 
tax revenue as was produced in the previous 
year and, in addition thereto, a percentage 
of the previous year's revenues equal to 
the preceding valuation factor of the 
political subdivision. 

3. Whenever the assessed valuation of 
real or real and personal property combined 
within a political subdivision or taxing 
authority has increased by ten percent or 
more over the prior year's valuation by 
action other than a general reassessment, 
the political subdivision or taxing 
authority shall immediately revise and 
lower the rates of levy for each purpose 
for which taxes are levied to the extent 
necessary to produce from all taxable 
property, including state assessed 
property, substantially the same amount of 
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tax revenue as set forth in estimates filed 
by school districts for the current year 
as required by section 164.011, RSMo, or as 
estimated in the annual budget for the 
fiscal year adopted in accordance with 
chapters 50 and 67, RSMo, by political 
subdivisions other than school districts. 
The lower rate of levy as determined by the 
taxing authority, or when a court has 
determined the tax rate reduction, shall 
then be recertified to the county clerk. 

* * * 

Section 137.115 provides in part: 

137.115. Real and tangible personal 
property, assessment--equalization 
maintenance plan--assessor may mail 
forms--classes of property assessment 
percentage--St. Louis city and County 
valuation of subclass one real property by 
computer, burden of proof on assessor, 
evidence.--

* * * 
(2) Whenever changes in assessed 

valuation resulting from implementation of 
an assessment and equalization maintenance 
plan within the county are entered in the 
assessor's books, the county clerk in all 
counties and the assessor of St. Louis city 
shall notify each political subdivision 
wholly or partially within the county or 
St. Louis city of the change in valuation, 
exclusive of new construction and 
improvements. Each political subdivision 
wholly or partially within the county or 
St. Louis city, including municipalities 
maintaining their own tax books, shall 
immediately revise the rates of levy for 
each purpose for which taxes are levied to 
the extent necessary to produce from all 
taxable property, exclusive of new 
construction and improvement, substantially 
the same amount of tax revenue as was 
produced in the previous year, except that 
the rate may not exceed the greater of the 
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rate in effect in the 1984 tax year; 
provided . . . . The provisions for setting 
and revising rates of levy under this 
section shall prevail in event of conflict 
with provisions of section 137.073 
resulting from implementing an assessment 
and equalization maintenance plan in each 
odd-numbered year, and the revised rate 
determined under this section shall become 
the tax rate ceiling as defined under 
section 137.073 and such rate may be 
increased only in the manner provided by 
law and the constitution. The value of 
"new construction and improvements" shall 
include the additional assessed value of 
all improvements or additions to real 
property which were begun after and were 
not part of the prior year's assessment, 
except that the additional assessed value 
of all improvements or additions to real 
property which had been totally or 
partially exempt from ad valorem taxes 
pursuant to sections 99.800 to 99.865, 
RSMo, sections 135.200 to 135.255, RSMo, 
and section 353.110, RSMo, shall be 
included in the value of "new construction 
and improvements" when they become totally 
or partially subject to assessment and 
payment of all ad valorem taxes ... 
[Emphasis added.] 

* * * 
Section 137.115.1(2) quoted above specifically provides 

that the additional assessed value of all improvements or 
additions to real property which had been totally or partially 
exempt from ad valorem taxes pursuant to Sections 99.800 to 
99.865, RSMo (the tax increment financing statutes), are 
included in the value of "new construction and improvements" 
when they become totally or partially subject to assessment and 
payment of all ad valorem taxes. Such provision indicates that 
the additional assessed valuation is not included as "new 
construction and improvements" previously. Therefore, in 
computing the maximum permissible property tax rate for a fire 
protection district, we conclude the increases in assessed value 
in a tax increment financing district, which are subject to 
payments in lieu of taxes and do not provide the basis for 
additional revenues to the fire protection district, would not 
be considered in such calculation. Section 137.115 expressly 
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states that in the event of a conflict between Section 137.073 
and Section 137.115, the provisions of Section 137.115 prevail. 

This conclusion is consistent with the purposes of the tax 
rollback provisions. In discussing Article X, Section 22(a) of 
the Missouri Constitution, the Missouri Supreme Court in 
Scholle v. Carrollton R-VII School District, 771 S.W.2d 336 
(Mo. bane 1989) stated: "The purpose of the levy reduction is 
to eliminate a revenue windfall to government resulting from 
reassessment and to assure that the property tax levy will 
'yield the same gross revenue [after reassessment] from existing 
property • . . as could have been collected at the existing 
authorized levy on the prior assessed value.'" Id., at 338. 
In Asarco, Incorporated v. McHenry, 679 S.W.2d 863 (Mo. bane 
1984), the Missouri Supreme Court, when discussing a prior 
version of Section 137.073, stated: "Section 137.073, RSMo 
1978, was adopted to prevent windfalls to taxing authorities 
simply because of increases in assessed valuations of locally 
assessed property." Id., at 864. When the fire protection 
district does not receive any additional revenue as a result of 
increases in the assessed valuation of real property in a tax 
increment financing district, not including such increases when 
calculating the maximum permissible property tax rate is 
consistent with the purposes of the tax rollback provisions. 

Based on the provision in Section 137.115 discussed above 
and the purposes of the tax rollback provisions, it is the 
opinion of this office that increases in assessed valuation in a 
tax increment financing district, which are subject to payments 
in lieu of taxes and do not provide the basis for additional 
revenues to the fire protection district, would not be 
considered in the calculation of the maximum permissible 
property tax rate under the property tax rollback provisions. 

Very truly yours, 

~c:_c.~;;u~!aa~ 
WILLIAM L. WEBSTER ~ 

Attorney General 
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