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OPINION NO. 41-91 

The Honorable Matt O'Neill 
Representative, District 66 
State Capitol Building, Room 415B 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative O'Neill: 

This opinion is in response to your inquiry as to whether 
or not a county recorder o£ deeds should charge the "user fee" 
on marriage licenses. 

The authority for a county recorder o£ deeds to assess a 
user fee is Section 59.319, RSMo Supp. 1990, which provides in 
part: 

1. A user fee of four dollars shall be 
charged and collected by every recorder in 
this state, over and above any other £ees 
required by law, as a condition precedent 
to the recording of any instrument. • • • 

Section 59.319, RSMo Supp. 1990, was amended in 1989 by 
Conference Committee Substitute for Senate Committee Substitute 
for House Bill No. 786, 85th General Assembly, First Regular 
Session. These legislative changes were addressed in Attorney 
General Opinion No. 50-90, a copy of which is enclosed. House 
Bill No. 786 deleted the language "conveying real property or 
any interest therein" after the word "instrument" so that the 
user fee is now charged on "the recording o£ any instrument." 
In Opinion No. 50-90 this office considered the meaning of the 
word "instrument" and stated therein on page 2: 

The word "instrument" is not defined in 
Section 59.319; thus, one is to consider 
the word "instrument" in its plain and 
ordinary meaning. An instrument is "[a] 
written document; a formal or legal 
document in writing, such as a contract, 
deed, will, bond or lease. 11 Black's Law 
Dictionary 719 (5th Ed. 1979) . 
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The first issue for consideration is whether a marriage 
license constitutes an "instrument." Section 451.080, RSMo 
1986, relating to the form of the marriage license, provides: 

451.080. Recorder to issue 
license--form of.--1. The recorders of the 
several counties of this state, and the 
recorder of the city of St. Louis, shall, 
when applied to by any person legally 
entitled to a marriage license, issue the 
same which may be in the following form: 

State of Missouri 

County of 

) 
)ss. 
) 
) 

This license authorizes any judge, 
associate circuit judge, licensed or 
ordained preacher of the gospel, or other 
person authorized under the laws of this 
state, to solemnize marriage between A B of 
---------' county of and state of 

, who is the age of 
-e~i-g~h~t~e-e_n_ years, and C D of , in the 
county of , state of , who 
is the age of eighteen years. 

2. If the man is under eighteen or the 
woman under eighteen, add the following: 

The father or mother or guardian, as 
the case may be, of the said A B or C D (A 
B or CD, as the case may require), has 
given his or her assent to the said 
marriage. 

Witness my hand as recorder, with the 
seal of office hereto affixed, at my 
office, in , the day of 
---------' 19 __ , recorder.----

3. On which said license the person 
solemnizing the marriage shall, within 
ninety days after the issuing thereof, make 
as near as may be the following return, and 
return such license to the officer issuing 
the same: 
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State of Missouri 

County of 

) 
)ss. 
) 
) 

This is to certify that the 
undersigned did at --~-----' in 
said county, on the day of 
A.D. 19 , unite in marriage the 
above-named persons. 

Based on the plain and ordinary meaning of the word "instrument" 
as discussed above and in Opinion No. 50-90, we conclude that 
the phrase "any instrument" in Section 59.319 does include a 
marriage license. 

The next issue for consideration is whether a marriage 
license is "recorded." Section 451.150, RSMo Supp. 1990, 
provides: 

451.150, Licenses to be recorded-­
fee.--The recorder shall record all 
marriage licenses issued in a well-bound 
book kept for that purpose, with the return 
thereon, for which he shall receive a fee 
of ten dollars to be paid for by the person 
obtaining the same. [Emphasis added.] 

Based on Section 451.150, a marriage license is recorded. 

In summary, a marriage license is an "instrument" as the 
term is used in Section 59.319. Pursuant to Section 451.150, 
such marriage license is recorded. Therefore, we conclude that 
a county recorder of deeds should charge the "user fee" provided 
in Section 59.319 on the recording of marriage licenses. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that a county recorder of 
deeds should charge the four dollar ($4.00) user fee provided in 
Section 59.319, RSMo Supp. 1990, on the recording of a marriage 
license. 

Very truly yours, 

~~~ 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 50-90 
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