
BALLOTS: 
CITIES, TOWNS AND VILLAGES: 

The person elected city marshal 
on April 3, 1990, in a third 
class city subject to Section 
77.370, RSMo Supp. 1990, serves 
a four year term as provided in 
Section 77.370 despite a city 
ordinance stating the term shall 
be two years and despite a 
phrase on the ballot indicating 
the term would be two years. 

CITY ELECTIONS: 
CITY MARSHAL: 
ELECTIONS: 
TERM OF OFFICE: 
THIRD CLASS CITIES: 

February 8, 1991 

The Honorable Jeff W. Schaeperkoetter 
Senator, District 23 
State Capitol Building, Room 434 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Senator Schaeperkoetter: 

OPINION NO. 46-91 

This opinion is in response to your question concerning the 
term of office of the city marshal for the City of Louisiana. 
You state your question as follows: 

Do the official ballot and city 
ordinance in an election for marshal of the 
City of Louisiana, which occurred in April 
of 1990, take precedence over Section 
77.370 (4) which sets the term of office at 
four years, when the official ballot and 
city ordinance, refer to a 2-year term for 
that office? 

Based on your question, we presume the City of Louisiana is a 
third class city to which Section 77.370, RSMo, applies. 

Section 25-31 of the City of Louisiana Code which you have 
provided to us states: 

At the general election held on the 
first Tuesday in April in even-numbered 
years, the qualified voters of the city 
shall elect some suitable person as city 
marshal who shall hold office for two (2) 
years and until his successor is elected 
and qualified. 
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You have provided to us a copy of the ballot apparently 
used at the April 3, 1990 election. With respect to the 
election of a city marshal, the ballot includes the following 
language: 

FOR CITY MARSHAL 
(2 YEAR TERM) 

(VOTE FOR ONE) 

Section 77.370, RSMo Supp. 1990, provides: 

77.370. Elective officers--option to 
appoint certain officers--terrns.--1. 
Except as hereinafter provided, the 
following officers shall be elected by the 
voters of the city: Mayor, police judge, 
attorney, assessor, collector, treasurer 
and, except in cities which adopt the merit 
system police department, a marshal. 

* * * 
4. The term of office for each of the 

officers is two years except the office of 
mayor and the marshal which are four-year 
terms. All officers hold office until 
their successors are duly elected or 
appointed and qualified. 

5. The council, by ordinance, may 
provide that any officer of the city except 
the mayor and the councilmen shall be 
appointed instead of elected. Such 
ordinance shall set the manner of 
appointment, in accordance with section 
77.330, and the term of office for each 
appointive officer, which term shall not 
exceed four years. 

The provision in subsection 4 providing that the term of the 
city marshal is four years was added by the General Assembly in 
1989. See House Bill No. 785, 85th General Assembly, First 
Regular Session (1989). House Bill No. 785 was effective 
August 28, 1989. Prior to the 1989 amendment to Section 77.370, 
the term of the city marshal as provided by Section 77.370 was 
two years. 

Section 77.370, as amended by House Bill No. 785, was in 
effect prior to April 3, 1990, the date of the election about 
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which you are concerned. Therefore, at the time of such 
election, Section 77.370 provided the term of the city marshal 
was four years. Your concerns relate to the conflict between 
Section 77.370 providing a four year term for the city marshal 
and 1) the city code providing a two year term, and 2) the 
ballot indicating a two year term. 

Under Section 71.010, RSMo 1986, a municipal corporation's 
ordinance must conform to state law. Section 71.010, RSMo 1986, 
provides: 

71.010. Ordinances to conform to 
state law.--Any municipal corporation in 
this state, whether under general or 
special charter, and having authority to 
pass ordinances regulating subjects, 
matters and things upon which there is a 
general law of the state, unless otherwise 
prescribed or authorized by some special 
provision of its charter, shall confine and 
restrict its jurisdiction and the passage 
of its ordinances to and in conformity with 
the state law upon the same subject. 
[Emphasis added.} 

When considering a conflicting state statute and city 
ordinance, the test for determining if a true conflict exists is 
whether the ordinance "permits what the statute prohibits" or 
"prohibits what the statute permits." Page Western, Inc. v. 
Community Fire Protection District of St. Louis County, 636 
S.W.2d 65, 67 (Mo. bane 1982). An ordinance may supplement a 
state law, but when the expressed or implied provisions of each 
are inconsistent and in irreconcilable conflict, then the 
statute annuls the ordinance. Id. The ordinance cannot 
attempt to prohibit precisely what the state regulation 
permits. Id. 636 S.W.2d at 68. See also Crackerneck 
Country ClUb, Inc. v. City of IndependenCe, 522 S.W.2d 50 (Mo. 
App. 1974); City of Richmond Heights v. Shackelford, 446 
S.W.2d 179 (Mo. App. 1969). It is well settled that a municipal ~ 
ordinance must be in harmony with a general law of the state 
upon the same subject and is void if in conflict with the state 
law. Kansas City v. LaRose, 524 S.W.2d 112, 116 (Mo. bane 
1975). 

Based on the authorities discussed above, we conclude the 
four year term for the city marshal as provided in Section 
77.370 prevails over any conflicting city ordinance. The 
amendment to Section 77.370 providing a four year term for the 
city marshal was effective the year before the April 3, 1990 
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election. The city ordinance providing a two year term is not 
in harmony with the state statute on the same subject and cannot 
prevail. 

We turn next to the ballot language indicating a two year 
term. Sections 115.001 to 115.641, RSMo, are referred to as the 
"Comprehensive Election Act of 1977" (hereinafter the "Act"). 
See Section 115.001, RSMo 1986. Section 115.003, RSMo 1986, 
sets forth the purpose of the Act as follows: 

115.003. Purpose clause.--The 
purpose of sections 115.001 to 115.641 and 
sections 51.450 and 51.460, RSMo, is to 
simplify, clarify and harmonize the laws 
governing elections. It shall be construed 
and applied so as to accomplish its purpose. 

Section 115.005, RSMo 1986, provides: 

115.005. Scope of act.-­
Notwithstanding any other provision of law 
to the contrary, sections 115.001 to 
115.641 shall apply to all public elections 
in the state, except elections for which 
ownership of real property is required by 
law for voting. 

The Comprehensive Election Act of 1977 was obviously 
intended to give finality and conclusiveness to elections, and, 
to that end, accelerated judicial procedures were incorporated 
to govern election contests. Clark v. City of Trenton, 591 
S.W.2d 257, 259 (Mo. App. 1979). Election contests did not 
exist and were unknown at common law, and such contests are 
purely statutory. Felker v. City of Sikeston, 334 S.W.2d 754, 
755 (Mo. App. 1960). The right to contest an election is not a 
natural right, such as the right of life, liberty, and property, 
but exists, if at all, in the written laws of the state. Clark 
v. City of Trenton, 591 S.W.2d at 259 (citing Bradbury v. 
Wightman, 134 S.W. 511 (Mo. 1~11)). The rule always has been 
that an election may not be contested except as specifically 
authorized and provided by statute. Clark v. City of Trenton, 
591 S.W.2d at 259. 

The ballot used in the City of Louisiana election indicated 
a two year term of office for the city marshal. Section 
115.577, RSMo 1986, controls the time limitation in filing an 
election contest. Such section provides: 
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115.577. Time in which election 
contest may be filed.--Not later than 
thirty days after the official announcement 
of the election result by the election 
authority, any person authorized by section 
115.553 who wishes to contest the election 
for any office or on any question provided 
in section 115.575 shall file a verified 
petition in the office of the clerk of the 
appropriate circuit court. The petition 
shall set forth the points on which the 
contestant wishes to contest the election 
and the facts he will prove in support of 
such points, and shall pray leave to 
produce his proof. The circuit court in 
which the petition is filed shall have 
exclusive jurisdiction over all matters 
relating to the contest and may issue 
appropriate orders to all election 
authorities in the area in which the 
contested election was held. 

Section 115.553, RSMo 1986, which is cited in Section 
115.577, provides: 

115.553. Candidate may challenge 
returns--registered voter of area may 
contest result.--1. Any candidate for 
election to any office may challenge the 
correctness of the returns for the office, 
charging that irregularities occurred in 
the election. 

2. The result of any election on any 
question may be contested by one or more 
registered voters from the area in which 
the election was held. The petitioning 
voter or voters shall be considered the 
contestant and the officer or election 
authority responsible for issuing the 
statement setting forth the result of the 
election shall be considered the 
contestee. In any such contest, the 
proponents and opponents of the ballot 
question shall have the right to engage 
counsel to represent and act for them in 
all matters involved in and pertaining to 
the contest. 
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We understand that the official announcement by the 
election authority of the April 3, 1990 election results 
occurred during April, 1990. Pursuant to Section 115.577, a 
petition to contest the election could have been filed within 
thirty days of such official announcement by a person meeting 
the requirements of Section 115.553. With the passage of the 
Act, the General Assembly mandated a procedure by which election 
contests could be brought. An election contest properly 
encompasses issues which affect the conduct and outcome of an 
election. Beatty v. Metropolitan St. Louis Sewer District, 
700 S.W.2d 831, 838 (Mo. bane 1985). The wording of the 
proposition on a ballot and the propriety of the notice of 
election provided are issues cognizable only in an election 
contest. Id. Since no petition to contest the election was 
apparently~iled within the time provided in Section 115.577, 
the election results are final. The erroneous indication on the 
ballot that the term of the city marshal would be two years has 
no effect. 

In summary, it is the opinion of this office the person 
elected city marshal in April, 1990, serves a four year term 
pursuant to Section 77.370. The state statute, Section 77.370, 
providing a four term for the city marshal prevails over a 
conflicting city ordinance providing a two year term. Ballot 
language indicating a two year term has no effect since the time 
period to contest the election has elapsed. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the person elected 
city marshal on April 3, 1990, in a third class city subject to 
Section 77.370, RSMo Supp. 1990, serves a four year term as 
provided in Section 77.370 despite a city ordinance stating the 
term shall be two years and despite a phrase on the ballot 
indicating the term would be two years. 

Very truly yours, 

WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 
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