
CONSUMER CREDIT~ It is not a violation of the 
Missouri Retail Credit Sales Law, 
Sections 408.250 to 408.370, RSMo, 
or a violation of the Federal 
Truth in Lending Act for (1) a 
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discount in the purchase price for 
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payment by cash versus credit, and (2) a retail establishment to 
not honor a discount for cash if the customer chooses to use 
credit. 
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OPINION NO. 51-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

Is there any violation of the Retail 
[Credit] Sales Act, Section 408, or the 
Federal Truth in Lending Act, Regulation Z, 
for a retail establishment to offer a 
discount in the purchase price because a 
customer agrees to pay cash versus using 
some form of credit as payment? 

A second related question is if a 
retail establishment honors a discount 
originally offered for payment by cash, 
when it provides credit to the customer, 
does this violate the Retail Credit Sales 
Act, Section 408, or the Federal Truth in 
Lending Act, Regulation Z? 

You further explain your second question by stating: 

In the second example of the retail 
furniture store offering a discount for 
payment by cash, many retailers will not 
honor the discount once quoted should the 
customer change his mind and decide to 
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finance the purchase through retail 
installment credit. They indicate to the 
customer that the discount is for cash 
purchase only. 

The relevant section of the Missouri Retail Credit Sales 
Law, Sections 408.250 to 408.370 RSMo, is Section 408.300, RSMo 
1986, which provides in part: 

408.300. Time charges, amount 
authorized on retail time contracts-­
retail charge agreements, time charges 
authorized.--1. Notwithstanding the 
provisions of any other law, the seller or 
other holder under a retail time contract 
may charge, receive and collect a time 
charge, which shall be in lieu of any 
interest charges, except such as may arise 
under the terms of sections 408.250 to 
408.370 after maturity of the time contract 
and which charge shall not exceed the 
following: 

* * * 

3. The time charge shall include all 
charges incident to investigating and 
making any retail time transaction. No 
fee, expense, delinquency charge, 
collection charge, or other charge 
whatsoever, shall be charged, received, or 
collected except as provided in sections 
408.250 to 408.370. 

Subsection 3 of Section 408.300 quoted above forbids 
imposing a surcharge for credit. However, such subsection does 
not prohibit a discount for cash. 

The relevant federal statute is 15 U.S.C. 1666f(b) which 
provides: 

(b) With respect to any sales 
transaction, any discount from the regular 
price offered by the seller for the purpose 
of inducing payment by cash, checks, or 
other means not involving the use of an 
open-end credit plan or a credit card shall 
not constitute a finance charge as 
determined under section 1605 of this title 
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if such discount is offered to all 
prospective buyers and its availability is 
disclosed clearly and conspicuously. 

Subsection (b) specifically authorizes the seller to offer a 
discount for cash so lonq as the discount is offered to all 
prospective buyers and its availability is disclosed clearly and 
conspicuously. Regulation Z, 12 CFR 226, at Section 226.4(c) (8) 
implements the federal statute. 

Furthermore, 15 U.S.C. 1666j(c) provides: 

(c) Notwithstanding any other 
provisions of this subchapter, any discount 
offered under section 1666f(b) of this 
title shall not be considered a finance 
charge or other charge for credit under the 
usury laws of any State or under the laws 
of any State relating to disclosure of 
information in connection with credit 
transactions, or relating to the types, 
amounts or rates of charges, or to any 
element or elements of charges permissible 
under such laws in connection with the 
extension or use of credit. 

A credit card issuer may not prohibit a retail 
establishment from offering discounts to customers, including 
cardholder customers, as an inducement to pay cash, pursuant to 
12 CFR 226.12{f) (1) which provides: 

(f) Discounts; tie-in arrangements. 
No card issuer may, by contract or 
otherwise: 

(1) Prohibit any person who honors a 
credit card from offering a discount to a 
consumer to induce the consumer to pay by 
cash, check, or similar means rather than 
by use of a credit card or its underlying 
account for the purchase of property or 
services; or 

We have found no statutory requirement that a retail 
establishment ~ust honor an offer to discount for cash when the 
customer originally indicates they will pay cash, but 
subsequently chooses to use credit. Therefore, we conclude the 
retail establishment need not honor a discount for cash if the 
customer chooses to use credit. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that it is not a violation 
of the Missouri Retail Credit Sales Law, Sections 408.250 to 
408.370, RSMo, or a violation of the Federal Truth in Lending 
Act for (1) a retail establishment to offer a discount in the 
purchase price for payment by cash versus credit, and (2) a 
retail establishment to not honor a discount for cash if the 
customer chooses to use credit. 

Very truly yours, 

\\TILLI&\1 L. WEBSTER 
Attorney General 
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