
AMBULANCES: 
AMBULANCE DISTRICTS: 
COUNTIES: 
EMERGENCIES: 
EMERGENCY VEHICLES: 
FIRE PROTECTION DISTRICTS: 
POLICE: 

an ambulance district, and for the 
enforcement departments. 

Under Sections 321.243 and 
321.245, RSMo Supp. 1990, it 
is legally permissible for a 
central dispatching center to 
provide for the dispatching 
of ambulances, whether such 
ambulances are operated by a 
fire protection district or 
dispatching for law 

July 24, 1991 

The Honorable Steve Ehlmann 
Representative, District 19 
State Capitol Building, Room 201E 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Ehlmann: 

OPINION NO. 57-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

Assuming a central dispatching center meets 
the minimum equipment and personnel 
requirements of Section 321.245, RSMo, and 
receives funds pursuant to Sections 321.243 
and 321.245, RSMo, which of the following 
are proper expenditures: 

1. For the dispatching of ambulances? 
Does it matter whether they are 
operated by a fire district or an 
ambulance district? 

2. For the dispatching of law enforcement 
departments? 

It is our understanding your questions relate to the approval by 
the voters of St. Charles County of a tax to provide joint, 
central fire and emergency dispatching service. 
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The pertinent statutes are Section 321.243, RSMo Supp. 
1990, and Section 321.245, RSMo Supp. 1990. Section 321.243 
provides: 

321.243. Tax authorized for 
dispatching center--requirements--funds, 
payment from.--1. Notwithstanding any 
other provision of law, an additional tax 
of not to exceed three cents per one 
hundred dollars of assessed valuation may 
be levied and collected by any city, town, 
village, county, or fire protection 
district, but all the funds derived from 
such tax shall be used solely for the 
purpose of providing a joint, central fire 
and emergency dispatching service. 

2. The additional tax prescribed by 
this section shall be levied only when the 
governing body of the city, town, village, 
county, or fire protection district 
determines that a central fire and 
emergency dispatching center is available, 
that the center meets the minimum 
requirements set by section 321.245, and 
when the governing body has entered into a 
contract with the center for fire and 
emergency dispatching services. The funds 
from the tax shall be kept separate and 
apart from all other funds of the city, 
town, village, county, or fire protection 
district, and shall be paid out only on 
order of the governing body. 

3. In addition to the tax prescribed 
by subsections 1 and 2 of this section, an 
additional tax of not to exceed two cents 
per one hundred dollars of assessed 
valuation which has been approved by the 
voters may be levied and collected by any 
city, town, village, county, or fire 
protection district, but all of the funds 
derived from such tax shall be used solely 
for the purpose of providing a joint, 
central fire and emergency dispatching 
service. 

Section 321.245 provides: 
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321.245. Personnel and equipment 
required for dispatching center.--1. No 
central dispatching center shall qualify to 
receive any funds collected pursuant to 
section 321.243 and this section unless it 
meets the following minimum equipment and 
personnel requirements: 

(1) Two separate transmitters and 
receivers capable of operating on all 
working fire radio frequencies included in 
the area to be covered, together with 
monitor receivers for police frequencies, 
point-to-point police or local police 
dispatchers operating on a twenty-four hour 
basis, plus an emergency power source 
capable of operating all equipment and 
lights necessary for dispatching for an 
indefinite period of time; 

(2) Duo-multichannel recording 
equipment for all radio frequencies and 
telephone trunk "hot lines", complete with 
automatic transfer on failure of logging 
recorder and automatic time inserted on 
recorder and with instant playback on any 
channel at dispatcher's position without 
interruption of regular log recorder; 

(3) A minimum of three trunk telephone 
lines designated as "hot lines'' in reserve 
for "fire or emergency" calls only, plus 
such other lines as may be necessary to 
conduct the normal business of the center 
which may also be used for fire or 
emergency purposes; 

(4) A chief dispatcher to be in charge 
of operations, who shall be directly 
responsible to the management of the 
dispatching service; 

(5) Sufficient senior dispatchers to 
provide twenty-four hour attendance at the 
center; 

(6) Such assistant dispatchers as may 
be necessary to provide two-man switchboard 
operation during certain hours as 
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prescribed in section 321.243 and this 
section; 

(7) Alarm circuits to engine houses 
from dispatching center shall be two of the 
following type systems: wired circuit or 
by telephone line; radio circuit or by tone 
signaling; or microwave radio circuit; so 
that upon failure of either circuit the 
other will operate independently, and both 
circuits must be capable of sounding alarm 
at any engine house; 

(8)Radio alarm equipment at each 
engine house capable of operating without 
local utility power for a period of at 
least eight hours; and 

(9) Radio equipment on all fire vehi­
cles which answer alarms which will provide 
two-way voice communication between the 
equipment and the dispatching center. 

2. A minimum of two dispatchers shall 
be on duty at all times in any central 
dispatching center between the hours of 
7:00 a.m. and 11:00 p.m. If only one 
dispatcher is on duty at other times, a 
twenty-minute watchman's check shall be 
maintained. 

3. All dispatchers shall be at least 
eighteen years of age. They shall devote 
their full time to this occupation. Each 
dispatcher must be capable of operating all 
equipment used in the dispatching center. 

4. Each dispatching center shall 
employ sufficient personnel to insure that 
no person will be required to be on duty 
without at least twelve hours between 
shifts. 

Your first question asks whether or not a central 
dispatching center may provide for the dispatch of ambulances. 
Section 321.243.1 specifically states that any funds from the 
additional tax can only be used for the purpose of providing a 
joint, central fire and emergency dispatching service. The term 
"emergency dispatching service" is not defined in Section 
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321.243. Words used in a statute are to be considered in their 
plain and ordinary meaning. Wolff Shoe Company v. Director of 
Revenue, 762 S.W.2d 29, 31 (Mo. bane 1988). The term 
"emergency" is defined in Webster's New World Dictionary, Second 
College Edition, as: "a sudden, generally unexpected occurrence 
or set of circumstances demanding immediate action." An 
ambulance would customarily be dispatched in response to certain 
emergencies. Since the permissible purposes of the central 
dispatching center include "emergency dispatching" and 
ambulances are customarily dispatched in response to certain 
emergencies, we conclude the dispatching of ambulances is a 
legally permissible service to be provided by a central 
dispatching center. 

In addition, the presumption is that the legislature did 
not intend for any part of a statute to be without meaning or 
effect. Stiffelman v. Abrams, 655 S.W.2d 522, 531 (Mo. bane 
1983). By including "and emergency" within the phrase "fire 
and emergency dispatching services," presumably the 
legislature intended the central dispatching center to be 
permitted to dispatch more than just in response to fires. 
[Emphasis added.] Otherwise, "and emergency" would be without 
meaning or effect. 

The tax about which you are concerned we understand was 
adopted by the voters of St. Charles County. Section 321.243 
was amended in 1988 to permit a county to enact such a tax. 
See House Committee Substitute for Senate Bill No. 725, 84th 
General Assembly, Second Regular Session (1988). Under 
subsection 2 of Section 321.243, the additional tax is "for fire 
and emergency dispatching services." There is no statutory 
restriction which limits the dispatching of ambulances to only 
those operated by a fire protection district or only those 
operated by an ambulance district. Therefore, we conclude that 
the dispatching of ambulances, whether operated by a fire 
protection district or an ambulance district, is a legally 
permissible service to be provided by the central dispatching 
center. 

Your final question asks whether or not a central 
dispatching center may provide for the dispatching for law 
enforcement departments. Just as ambulances are dispatched in 
response to certain emergencies, law enforcement departments 
respond to certain emergencies. For the same reasons discussed 
previously with regard to ambulances, we conclude the 
dispatching for law enforcement departments is a legally 
permissible service to be provided by a central dispatching 
center. 
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CONCLUSION 

It is the opinion of this office that under Sections 
321.243 and 321.245, RSMo Supp. 1990, it is legally permissible 
for a central dispatching center to provide for the dispatching 
of ambulances, whether such ambulances are operated by a fire 
protection district or an ambulance district, and for the 
dispatching for law enforcement departments. 

Very truly yours, 

~~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

- 6 -


