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The City of St. Peters is not 
required under Chapter 311, 
RSMo, to obtain a liquor 
license for its public 

meeting rooms which are available for events where alcoholic 
beverages may be served by individuals or groups other than the 
city at no charge to the consumer or where alcoholic beverages 
may be sold as part of a fundraising activity held by 
individuals or groups other than the city. 

April 30, 1991 

The Honorable Joseph R. Ortwerth 
Representative, District 18 
State Capitol Building, Room 101 E 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Ortwerth: 

OPINION NO. 58-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

Whether the City of St. Peters is 
required to obtain a liquor license for its 
public meeting rooms which are available 
for events where alcoholic beverages may be 
served by individuals or groups other than 
the City at no charge to the consumer of 
such beverage. 

Whether the City of St. Peters is 
required to obtain a liquor license for its 
public meeting rooms which are available 
for events where alcoholic beverages may be 
served as part of a fundraising activity 
held by individuals or groups other than 
the City when the City will not be serving 
or selling such alcoholic beverages. 

In the statement of facts accompanying your questions, you 
relate: 

The City of St. Peters has just opened its 
new City Centre and Recreational Complex. 
The new city hall has several meeting rooms 
which are available for use by the public. 
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It has come to the city's attention that 
certain functions planned at city hall such 
as wedding receptions and fundraisers may 
have alcoholic beverages available for the 
guests who attend such events. . The 
City of St. Peters does not intend to sell 
liquor in any manner at the City Hall 
Complex. 

Chapter 311, RSMo, is known as the "Liquor Control Law." 
Section 311.040, RSMo 1986, provides: 

311.040. Application of law.--The 
provisions of this law shall be in force in 
and apply to every incorporated city, town 
or village in this state, whether same be 
organized under the general law relating to 
cities, towns and villages, or by special 
charter under the state constitution, any 
ordinance or charter provision of any city, 
town or village to the contrary 
notwithstanding. 

Section 311.050, RSMo 1986, prohibits the sale of 
intoxicating liquor without a license: 

311.050. License required.--It 
shall be unlawful for any person, firm, 
partnership or corporation to manufacture, 
sell or expose for sale in this state 
intoxicating liquor, as defined in section 
311.020, in any quantity, without taking 
out a license. 

Your first question specifically refers to events where 
alcoholic beverages are to be served "at no charge to the 
consumer of such beverage." We find no provisions within the 
Liquor Control Law requiring an entity to obtain a liquor 
license for distribution of alcoholic beverages at no charge to 
the consumer. 

Therefore, we conclude that the City of St. Peters is not 
required to obtain a liquor license for its public meeting rooms 
if they are to be used for events where alcoholic beverages may 
be served by individuals or groups other than the city at no 
charge to the consumer of such beverages. 

Your second question refers to events "where alcoholic 
beverages may be served as part of a fundraising activity" when 
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the city itself is not serving or selling alcoholic beverages. 
We assume that this question includes events where individuals 
or groups using the city's facilities may offer alcoholic 
beverages for sale. 

Section 311.050, RSMo 1986, prohibits any person or entity 
as listed in the section from selling liquor without a license. 
Because the City of St. Peters would not be the entity selling 
liquor, we conclude the City of St. Peters is not required to 
obtain a liquor license for the situations described in your 
second question. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that the City of St. 
Peters is not required under Chapter 311, RSMo, to obtain a 
liquor license for its public meeting rooms which are available 
for events where alcoholic beverages may be served by 
individuals or groups other than the city at no charge to the 
consumer or where alcoholic beverages may be sold as part of a 
fundraising activity held by individuals or groups other than 
the city. 

Very truly yours, 

Attorney General 
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