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State agencies are not required 
to comply with conditional use 
permit regulations or zoning 
regulations of a fourth class 

city in using state-owned property within the city or construct­
ing public facilities on such property. 

February 21, 1991 

The Honorable Timothy P. Green 
Representative, District 71 
State Capitol Building, Room 115A 
Jefferson City, Missouri 65101 

Dear Representative Green: 

OPINION NO. 70-91 

This opinion is in response to your question asking: 

Must state agencies comply with the 
conditional use permits andjor zoning 
regulations of a city prior to use of property 
or construction of proposed facilities? 

We understand your question relates to state construction of 
various public facilities on state-owned land within a fourth 
class city. 

In Paulus v. City of St. Louis, 446 S.W.2d 144 (St.L. 
App. 1969), the court held that an ordinance requiring a city 
building permit fee for construction did not apply to the 
state's construction of a state hospital on state property. The 
court stated "that an ordinance does not apply to a state with 
reference to its own property unless the charter expressly gives 
the city authority to bind the state or the state waives its 
right to regulate its property." Id. at 150. 

In State v. Kopp, 330 S.W.2d 882 (Mo. 1960), the Missouri 
Supreme Court held that a fourth class city constructing sewer 
lagoons pursuant to statutory authority was not subject to the 
local zoning ordinances of the county in which the lagoons were 
located. The court stated "the authority to regulate and 
restrict the location and use of buildings and lands . 
relates to private property and . . is not to be broadened to 
include a public use of property by the state. " Id. at 
888. With regard to the statute authorizing the county to 



regulate the use of land, the court stated that "[t}he state and 
its agencies are not within the purview of a statute unless an 
intention to include them is clearly manifest, especially where 
prerogatives, rights, titles or interests of the state would be 
divested or diminished." Id. In a statement directly 
relating to your question, the court, quoting McQuillin on 
Municipal Corporations, stated "[z}oning restrictions cannot 
apply to the state or any of its agencies vested with the right 
of eminent domain in the use of land for public purposes. Id. 
at 889. The court held also that the fact that the city in 
~ had acquired rights in the lands by private negotiations 
and agreement with the owners, and not by eminent domain, did 
not change the holding of the case. Id. 

Section 89.020, RSMo Supp. 1990, authorizes cities to 
regulate the use of land and the construction of buildings 
within the city. There is nothing within that section which 
specifically authorizes cities to regulate the use of 
state-owned property or the construction by the state of public 
facilities on that property. Based on the cases discussed 
above, the state or state agencies are not required to comply 
with conditional use permit regulations or zoning regulations 
unless the city has specific authority to regulate the use of 
state property or the construction of public facilities on that 
property, or unless the state has consented to such regulation. 
Therefore, we conclude state agencies are not required to comply 
with conditional use permit regulations or zoning regulations of 
a fourth class city in using state-owned property within the 
city or constructing public facilities on such property. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that state agencies are 
not required to comply with conditional use permit regulations 
or zoning regulations of a fourth class city in using 
state-owned property within the city or constructing public 
facilities on such property. 

Very truly yours, 

Attorney General 
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