
CANDIDATES: 
ELECTIONS: 
ELECTION OF SCHOOL CANDIDATES: 

(1) If there are two 
positions to be filled at an 
election pursuant to Section 
162.291, RSMo 1986, for 
members of the board of a 
six-director school district 
and only one candidate has 
filed, a write-in candidate 

SCHOOLS: 
SCHOOL BOARDS: 
SCHOOL ELECTIONS: 
WRITE-INS: 

is not required to file a declaration of intent as provided in 
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write-in candidates can defeat the one candidate listed on the 
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John T. Kay 
Moniteau County Prosecuting Attorney 
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California, Missouri 65018 

Dear Mr. Kay: 

OPINION NO. 110-91 

This opinion is in response to your questions asking: 

(1) If there are two positions to be 
filled at an election for members of a 
six-director school district and only 
one candidate has filed, does a person 
wishing to be a write-in candidate 
need to file a declaration of intent 
as required in Section 115.453(4) or 
can he receive votes without such a 
declaration being filed? 

(2) If your answer to the first question 
is that a person need not file a 
declaration of intent to become a 
write-in candidate in order to receive 
votes, can two undeclared write-in 
candidates defeat the one candidate 
listed on the ballot, or are the 
undeclared write-ins only eligible to 
receive votes for and be elected to 
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the second position for which no one 
filed? 

Section 115.453(4), RSMo 1986, provides, in pertinent part, 
as follows: 

115.453. Procedure for counting 
votes for candidates.--Election judges 
shall count votes for all candidates in the 
following manner: 

* * * 
(4) Write-in votes shall be counted 

only for candidates for election to office 
who have filed a declaration of intent to 
be a write-in candidate for election to 
office with the proper election authority 
prior to 5:00 p.m. on the second Friday 
immediately preceding the election 
day. . . . This subdivision shall not 
apply to elections wherein candidates are 
being elected to an office for which no 
candidate has filed. 

* * * 
We assume that your questions refer to an election pursuant 

to Section 162.291, RSMo 1986, which provides as follows: 

162.291. Directors--election-­
qualifications.--The voters of each 
six-director district other than urban 
districts shall, at municipal elections, 
elect two directors who are citizens of the 
United States and resident taxpayers of the 
district, who have resided in this state 
for one year next preceding their election 
or appointment, and who are at least 
twenty-four years of age. 

This statute does not require candidates to declare for a 
particular position; rather, the two candidates receiving the 
greatest number of votes are elected as the two directors. This 
is in contrast to the requirements of Section 162.281, RSMo 
1986, that" ... when directors are to be elected for terms of 
different lengths, each candidate shall declare for a term of a 
specific number of years and the different terms shall be voted 
upon as separate propositions." 
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In the situation described in your first question, only one 
candidate has filed for an election to fill two positions. 
Therefore, "candidates are being elected to an office for which 
no candidate has filed" within the meaning of the exception to 
the requirement of filing a "declaration of intent to be a 
write-in candidate" as set out in Section 115.453(4), RSMo 
1986. We conclude that in the situation described in your first 
question, a person wishing to be a write-in candidate is not 
required to file a declaration of intent to be a write-in 
candidate in order for his votes to be counted. 

Because of the conclusion reached in answer to your first 
question, it is necessary to address your second question asking 
whether two undeclared write-in candidates can defeat the one 
candidate listed on the ballot or if they are only eligible to 
be elected to the "second position for which no one filed." 

In the scenario you have provided, "candidates are being 
elected to an office for which no candidate has filed." Section 
115.453(4), RSMo 1986. However, because candidates do not 
declare under Section 162.291, RSMo 1986, for a particular 
position, it cannot be determined which office has no declared 
candidate. 

"Election laws must be liberally construed in aid of the 
right of suffrage. . . While mandatory statutory requirements 
must be followed, '[e]lections should be so held as to afford a 
free and fair expression of the popular will .... '" Kasten 
v. Guth, 375 S.W.2d 110, 113 (Mo. 1964), quoting State at Inf. 
McKittrick ex rel. Martin v. Stoner, 347 Mo. 242, 146 S.W.2d 
891, 894 (Mo. 1941). 

To conclude that the undeclared write-in candidates can 
only be considered for one of the two positions as director 
would mean that the declared candidate automatically is elected 
as a director, even if write-in candidates receive a greater 
number of votes. We believe such a result is contrary to the 
"free and fair expression of the popular will." Id. 
Therefore, we conclude the two undeclared write-in-candidates 
can defeat the one candidate listed on the ballot if they 
receive the greater number of votes. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that: (1) if there are 
two positions to be filled at an election pursuant to Section 
162.291, RSMo 1986, for members of the board of a six-director 
school district and only one candidate has filed, a write-in 
candidate is not required to file a declaration of intent as 
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provided in Section 115.453(4), RSMo 1986, for his votes to be 
counted; and (2) in the circumstances described above, two 
undeclared write-in candidates can defeat the one candidate 
listed on the ballot if they receive the greater number of votes. 

Very truly yours, 

~~~ 
Attorney General 
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