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Dear Dr. Bartman: 

This opinion is in response to your questions asking: 

a. Does the term "[unorganized] 
territory" in Section 162.071, RSMo, 
include areas within the state that 
are under the exclusive legislative 
jurisdiction of the United States, 
such as military installations that 
are not presently part of a school 
district? 

b. Since school districts may not 
lawfully tax the property of the 
United States Government, would 
annexation by a school district of 
adjoining land under the exclusive 
legislative jurisdiction of the United 
States, such as military installations 
that are not presently part of the 
school district, render that district 
ineligible for state aid assistance 
under Section 163.021, RSMo? 

Section 162.071, RSMo 1986, provides in pertinent part: 

162.071. Annexation of unorganized 
territory, when, procedure.--Whenever 
there is within the state any unorganized 
territory .•. any three voters of the 
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unorganized territory . . . may call an 
election of the voters of the territory to 
be conducted by the election authority as 
provided by law to vote on the proposition 
of annexation to an adjoining school 
district. The proceedings shall thereafter 
be conducted as provided in section 
162.441 .... 

Section 162.441, RSMo 1986, explains the procedure for 
submitting the question of annexation to the voters. 

In the statement of facts accompanying your question, you 
relate: 

During a recent meeting of the 
Missouri Military Advisory Commission, 
representatives from Fort Leonard Wood and 
Whiteman Air Force Base discussed the fact 
that Missouri residents residing on those 
installations were not permitted to vote in 
school board elections of the adjoining 
school district, even though the school 
districts involved operate schools on those 
installations. This is because the school 
districts do not consider the territorial 
area comprising the installations to be 
part of the respective school districts. 
Missouri electors residing on Fort Leonard 
Wood and Whiteman Air Force Base are not 
entitled to vote pursuant to Section 
162.291, RSMo, which requires voters for 
school board members to be residents of the 
district. 

The school districts involved are 
concerned that if the military 
installations are annexed, the districts 
could face the loss of state educational 
aid under Section 163.021, RSMo, which 
establishes mandatory prerequisites for 
receipt of state aid. Section 163.021(3), 
RSMo, requires the district to levy a 
property tax of at least $1.25 per $100 of 
assessed valuation of the district. 
However, states and their political 
subdivisions are prohibited under the 
United States Constitution from taxing 
property of the United States Government. 
At issue is whether the legal inability of 
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school districts to assess a property tax 
against United States Government 
property--specifically, the land area of 
the military installations--will disqualify 
these districts from receiving state aid 
should the military installations be 
annexed to the district. 

Consent to acquire land within the State of Missouri and 
exclusive jurisdiction over such lands is granted to the United 
States by Sections 12.030 and 12.040, RSMo 1986, which provide: 

12.030. Consent given United States 
to acquire land by purchase or condemnation 
for certain purposes.--The consent of the 
state of Missouri is given, in accordance 
with the seventeenth clause, eighth section 
of the first article of the Constitution of 
the United States, to the acquisition by 
the United States by purchase, 
condemnation, or otherwise, of any land in 
this state as sites for customhouses, 
courthouses, post offices, arsenals, forts 
and other needful buildings required for 
military purposes. 

12.040. Exclusive jurisdiction ceded 
to United States--reserving right of 
taxation and right to serve processes.-­
Exclusive jurisdiction in and over any land 
acquired as set out in section 12.030 or 
otherwise lawfully acquired and held for 
any of the purposes set out in section 
12.030 by the United States, is ceded to 
the United States for all purposes, saving 
and reserving, however, to the state of 
Missouri the right of taxation to the same 
extent and in the same manner as if this 
cession had not been made; and further 
saving and reserving to the state of 
Missouri the right to serve thereon any 
civil or criminal process issued under the 
authority of the state, in any action on 
account of rights acquired, obligations 
incurred, or crimes committed in this 
state, outside the boundaries of the land 
but the jurisdiction ceded to the United 
States continues no longer than the United 
States owns the land and uses the same for 
the purposes set out in section 12.030. 
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In Howard v. Commissioners of Sinking Fund of City of 
Louisville, 344 U.S. 624, 73 S.Ct. 465, 97 L.Ed. 617 (1953), 
the United States Supreme Court considered the question of 
whether the City of Louisville could annex federally-owned land 
on which a Naval Ordnance Plant was located. The Court held 
that Louisville was free to annex the property. 

When the United States, with the consent of 
Kentucky, acquired the property upon which 
the Ordnance Plant is located, the property 
did not cease to be a part of Kentucky. 
The geographical structure of Kentucky 
remained the same. In rearranging the 
structural divisions of the Commonwealth, 
in accordance with state law, the area 
became a part of the City of Louisville, 
just as it remained a part of the County of 
Jefferson and the Commonwealth of Kentucky. 

Id., 344 U.S. at 626, 73 S.Ct. at 467, 97 L.Ed. at 620. 
Following the analysis of Howard, the Missouri Supreme Court 
upheld the annexation by the City of Kansas City of a portion of 
Richards-Gebaur Air Force Base. Kansas City v. Querry, 511 
S.W.2d 790 (Mo. 1974). See also Attorney General Opinion No. 
185, Price, 1963, a copy of which is enclosed, wherein we 
concluded: 

Persons living on Federal military 
bases located in the State of Missouri are 
residents of county library districts whose 
geographical boundaries include such 
Federal bases and such persons are to be 
counted in determining the population of 
such county library districts for 
ascertaining the amount of state aid the 
county library districts are entitled to 
receive and such persons are entitled to 
the services of the libraries established 
in such districts. 

Just as the City of Louisville could annex federally-owned land 
on which a Naval Ordnance Plant was located and the City of 
Kansas City could annex a portion of Richards-Gebaur Air Force 
Base, we conclude that pursuant to Section 162.071, RSMo 1986, a 
school district may annex "unorganized territory" consisting of a 
Federal military installation. 

Your second question asks whether inclusion in a school 
district of property of the United States that may not be taxed 
would render the district ineligible for state aid assistance 
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under Section 163.021, RSMo. Section 163.021, RSMo Supp. 1990, 
provides in pertinent part: 

163.021. Eligibility for state 
aid--requirements.--A school district 
shall receive state aid for its education 
program only if it: 

* * * 
(3) Levies a property tax of not less 

than one dollar and twenty-five cents after 
all adjustments and reductions beginning 
with the tax year which commences January 
1, 1989, for current school purposes on 
each one hundred dollars assessed valuation 
of the district; 

* * * 
Article III, Section 43, of the Missouri Constitution 

provides in part: "No tax shall be imposed on lands the 
property of the United States .... " Therefore, the Federal 
military installation about which you are concerned is not 
subject to the property tax levied by the school district. 
Section 137.115, RSMo, requires the assessor of all counties and 
the City of St. Louis on an annual basis to "make a list of all 
real and tangible personal property taxable in his city, county, 
town or district" and to assess such property. Because the 
property of the United States is not taxable, it would not be 
included in determining the assessed valuation of the district 
and would not affect the computation of the permissible property 
tax rate. Therefore, annexation by a school district of land of 
the United States would not affect eligibility of the district 
for state aid pursuant to Section 163.021, RSMo Supp. 1990. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this office that pursuant to Section 
162.071, RSMo 1986, a school district may annex "unorganized 
territory" consisting of a Federal military installation and 
such annexation does not render a school district ineligible for 
state aid under Section 163.021, RSMo Supp. 1990. 

Very truly yours, 

~~ 
WILLIAM L. WEBSTER 
Attorney General 

Enclosure: Opinion No. 185, Price, 1963 
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